Reklama

Ako jednoducho rozšíriť DreamBox o ďalší USB tuner

Väčšine majiteľom linuxových satelitných prijímačov postačuje jeden, maximálne dva tunery, ale čo ak sa stane, že už aktuálny počet tunerov v prijímači je nedostačujúci? Niekomu sa to bude zdať možno nepochopiteľné, ale pre linuxové prijímače ako napr. DreamBox, to nie je žiadny problém. Jednoducho a bez problémov si tak môžete rozšíriť jeden DVB-S2 tuner napr. u DM800 HDse o ďaľší DVB-T či ako v mojom prípade u 7020HD v poradí už o tretí tuner (1x DVB-S2 a 2x DVB-T). Základom všetkého sú samozrejme potrebné ovládače pre prídavný tuner.
Pokračovanie nižšie:


Ešte predtým, ako som sa rozhodol rozšíriť môj prijímač DreamBox 7020HD o nový tuner, bolo nutné si vyzistiť informácie aké USB DVB-T tunery fungujú pod systémom Linux. K dispozícii som mal tri USB DVB-T tunery a to konkrétne Evolve Mars, NOTonly TV (LV5TDELUXE) a Pinnacle PCTV 73e. Ako prvý som sa rozhodol vyskúšať DVB-T tuner Pinnacle PCTV 73e, ktorý viem, že funguje v Linuxe bez problémov a sú dostupné aj potrebné ovládače pre satelitné prijímače DreamBox. U zvyšných tuneroch Evolve Mars a NOTonly TV (LV5TDELUXE) nie sú zatiaľ pre Linux dostupné potrebné ovládače, preto nebudú fungovať. Viac USB tunerov som bohužiaľ k dispozícii nemal.

Inštalácia – jednoducho a rýchlo
Najjednoduchší spôsob ako spojazdniť pripojený externý USB tuner je inštalovať image, ktoré už obsahuje všetky potrebné ovládače. Pre tuner Pinnacle PCTV 73e obsahuje všetko potrebné napr. image Dream Elite ver. 3.0. Nie je preto nutné nič zložité inštalovať či nastavovať. Zvládne to preto úplne každý. Po nainštalovaní image Dream Elite ver. 3.0 a nastavení všetkých potrebných vecí je nutné vypnúť satelitný prijímač, zasunúť do USB slotu tuner a potom zapnúť prijímač. Po nabehnutí image vojdeme do Menu (presná cesta: MENU-SETUP-SYSTEM-DEVICE MANAGER-DVB-T PANEL) a klikneme na zelené tlačidlo, následne nato nám vyskočí hláška, že pre aktiváciu tunera je potrebný reštart. Po reštarte a nabehnutí prijímača už máme k dispozícii pripravený nový tuner a môžeme ho naplno využívať.

V prípade, že používate iný image v prijímači DreamBox ako Dream Elite 3.0 a ten neobsahuje potrebné ovládače pre USB tuner je nutné ich inštalovať manuálne. O tom, ale niekedy inokedy.

Skúsenosti
Prídavný USB tuner Pinnacle 73e funguje s prijímačom DreamBox 7020HD úplne spoľahlivo, zatiaľ počas môjho niekoľko dňového testovania som nezaznamenal žiadne vážnejšie problémy až na napájanie zosilňovača (5V), ktoré u mňa nefungovalo. To, ale v mojom prípade nebol problém, keďže u terestriálnych antén nepotrebujem na príjem našich multiplexov používať zosilňovače. Nemôžem nespomenúť aj citlivosť USB tunera, ktorá bola o niečo horšia ako v štandardne dodávanom DVB-T tunery od Dream Multimedia. Tuner od Pinnacle tak môže mať problém zachytiť slabšie signály pri diaľkovom prijíme.

Mohlo by vás ešte zaujímať