Reklama

Slovenské DVB-T v plnej sile

Spoločnosť Towercom, a.s. prevádzkovateľ digitálneho terestriálneho vysielania na Slovensku, úspešne ukončila budovanie základných sietí vysielačov digitálneho terestriálneho komerčného a verejnoprávneho multiplexu DVB-T. Oddnes je už k dispozícii takmer všetkým slovenským domácnostiam kompletná programová ponuka v digitálnej kvalite, s modernými funkciami, bez mesačných poplatkov a viazanosti, dostupná cez bežnú anténu.

Už 22. decembra 2009 bol po 3 mesiacoch výstavby spustený prvý digitálny terestriálny multiplex s pokrytím 80,3% obyvateľstva, ktorým sa začala éra pravidelného digitálneho terestriálneho vysielania. Prvý vysielač verejnoprávneho multiplexu bol spustený 11.6.2010 a prvý vysielač druhého – komerčného multiplexu 28.6.2010 a dnes je výstavba úspešne dokončená. Týmto dňom dosiahlo pokrytie druhým multiplexom viac ako 91% obyvateľov a verejnoprávny multiplex pokrýva viac ako 95% obyvateľov. „Tento historický moment je porovnateľný so spustením analógového vysielania v novembri 1956. Som rád, že môžeme vysielateľom ako aj divákom odovzdať DVB-T v plnej sile. Slovensko sa právom dostalo medzi lídrov digitalizácie v stredoeurópskom regióne.“ hovorí Ing. Peter Valentovič, zástupca generálneho riaditeľa spoločnosti Towercom, a.s.
Pokračovanie nižšie:


Dnes o 11.00 hod. bolo spustené vysielanie druhého aj verejnoprávneho multiplexu z vysielača Bratislava – Kamzík a týmto okamihom bola základná sieť DVB-T vysielačov dobudovaná. V uplynulých dňoch prebiehala výmena anténového systému na tejto dominante Bratislavy, ktorá so svojou výškou 194 m tvorí jeden zo symbolov hlavného mesta. Nový anténový systém s vrcholom v nadmorskej výške 633 m zabezpečí pokrytie digitálnym signálom pre podstatnú časť západného Slovenska.

Veľkou prednosťou digitálneho terestriálneho TV vysielania je jeho dostupnosť pre všetkých bez mesačných či aktivačných poplatkov a viazanosti. Divákom digitálneho vysielania sa môže stať každý ihneď (podmienkou je vybavenie DVB-T prijímačom a pokrytie signálom DVB-T).

Divákom, ktorí doteraz prijímali prechodový multiplex odporúčame, aby si na svojich DVB-T prijímačoch znovu spustili automatické vyhľadanie TV staníc. Po vyhľadaní a uložení nájdených nových programov budú mať k dispozícii rozšírenú programovú ponuku.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Bývam v Petržalke na Romanovej 4.
    Kvalita toho DVB-T vysielania je od 29.6. 2011asi taká, že na tú istú anténu a s tým istým DVB-T tunerom, s ktorými chytám prakticky od začiatku vysielania prechodného multiplexu, je 1 multiplex o málo horšej, ale v podstate použiteľnej kvality, ale 2. multiplex nie je možné naladiť. Intenzita signálu tesne nad 50% by aj stačila, ale čo z toho, keď kvalita je štandardne na 1%. Teda prakticky nulové. Občas skočí na 97%, aby v tej istej sekunde padla na 0, aby sa o chvíľu ustálila opäť na 1%.

  2. Cez akú anténu to prijímate? Že to máte cez nejakú maličkú izbovú anténku?

  3. Peter – odporúčame vám bližšie popísať akú anténu a DVB-T prijímač máte, aby vám vedeli ďalší diskutujúci pomôcť.

  4. na kanale 56 v BA vysielaju s ovela nizsim vyjonom ako na 27 kanaly, takze to nema nic spolocne s antenou, som of veze 5 km vzduchom a mam priamy vyhlad (ruzinov)

    neviem ci po vypnuti 66 kanala konecne zvysia vykon na kanaly 56, ale ak nie tak ten 56 kanal je nepouzitelny

Komentáre už nie sú povolené.