Reklama

Prestane na niektorých prijímačoch Skylink Ready fungovať automatická aktualizácia programov?

Prevádzkovateľ satelitnej platformy Skylink, luxemburská spoločnosť M7 Group, má v pláne približne v polovici budúceho roka zmeniť technické parametre satelitného transpondéra s frekvenciou 12 070 MHz, na družici Astra 3B (23,5°E). Konkrétne dôjde k zmene štandardu DVB-S na DVB-S2.

Zmena parametrov je bežná a nebolo by na nej nič zvláštne, ale v tomto prípade sa jedná o frekvenciu z ktorej si satelitné prijímače s certifikátom Skylink Ready sťahujú aktuálny programový raster platformy. Funkcia je známa aj pod názvom FastScan, alebo jednoducho automatické vyhľadávanie programov. Problém je v tom, že väčšina prijímačov nie je pripravená na takúto zmenu a preto je nutné, aby výrobcovia vydali v najbližších mesiacoch upravenú verziu softvéru, ktorá počíta aj so zmenou parametrov práve tohto satelitného transpondéra, ktorý využíva FastScan. Ak sa tak nestane, automatická aktualizácia programov prestane fungovať.
Pokračovanie nižšie:


Skylink už o tejto plánovanej zmene informoval výrobcov satelitných prijímačov. „Všetci výrobcovia a distribútori prijímačov Skylink Ready s FastScan boli na túto skutočnosť upozornení. Aktuálna technická špecifikácia Skylink Ready už so zmenou parametrov počíta – prijímač vybavený softvérom podľa poslednej špecifikácie spracuje akékoľvek parametre tohto transpondéra,“ uviedol pre náš portál SatelitnáTV.sk Jaromír Glisník, člen predstavenstva M7 Group.

Niektorí výrobcovia už svoje softvéry opravili, u iných to očakávame v najbližších mesiacoch. Zmenu softvéru vykonáme u prijímačov v domácnostiach zákazníkov automaticky cez satelit (OTA),“ dodáva Glisník.

Čo ak nový softvér na prijímače nebude
U aktuálne predávaných satelitných prijímačov je možné počítať, že výrobcovia vydajú nový aktualizovaný softvér, ktorý umožní fungovanie funkcie FastScan. Horšie to už bude so set-top-boxami, ktoré sa už nevyrábajú a výrobca ukončil tým pádom aj softvérovú podporu. Môže sa preto kľudne stať, že funkcia automatického dolaďovania (FastScan) nebude niektorým zákazníkom fungovať. Ladiť programy pri zmene technických parametrov tak budú musieť opäť manuálne. Ostatná funkcionalita boxov bude samozrejme zachovaná.

Skylink však počíta s tým, že drvivá väčšina výrobcov satelitných prijímačov, ktoré už získali certifikát Skylink Ready, upraví nový softvér tak, aby FastScan fungoval aj po zmene parametrov na transpondéri 12 070 MHz.

Nielen satelitné prijímače, ale aj TV
Funkciu FastScan využívajú aj niektoré značky televízorov so zabudovaným satelitným tunerom. Nový upravený softvér, tak budú musieť pripraviť aj výrobcovia televízorov.

Vlastné prijímače
Ak by Skylink ponúkal zákazníkom vlastné boxy, uvedené problémy by nemuseli nastať. Skylink však chce byť otvorenou platformou v tomto smere a necháva stále na zákazníkovi nech si vyberie prijímač aký mu najviac vyhovuje. Nechce tak zatiaľ zákazníkom ponúkať výlučne jeden satelitný set-top-box. Samozrejme u nových kartách Skylink M7 je už nutné používať zariadenia s licencovaným dekóderom Irdeto. Za posledné roky však získalo certifikát Skylink Ready viac ako 40 satelitných HD prijímačov, medzi ktorými si môže zákazník vyberať.

Všetky prijímače, ktoré sú pripravené už na plánovanú zmenu spĺňajú najnovšiu špecifikáciu Skylink Ready v1.5.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. zákazníci skylinku sa budu zase tesit ze maju skylink ready zrazu neready

  2. Prave preto netreba kupovat ready lebo aj tak budu raz neready 🙂 Esteze mam freesat ktory aspon nespekuluje.

  3. Čo ja ako predajca mám spraviť keď doletí ku mne zákazník a nepôjde mu FastScan?

  4. RE: roman – das mu tel. cislo do skylinku a tetuska na infolinke odpovie ze zase oklamali zakaznikov, ale to je bezna prax v tejto firme

  5. Za prijimace zodpovedaju vyrobcovia a dileri. Skylink im len dava suhlas, ano tento je vhodny pre nase karty, nie tento nie.

  6. Sa divim vsetkym, ktori maju so skylinkom trpezlivost.
    Drahe a nekvalitne sluzby. Je kopec lepsich tv providerov.

  7. Javi, ako ktorych lepsich? Skylink je najlepsi, je to fakt.

  8. Javi:aky provider je lepsi?Daj…
    Skylink si kope sam hrob a skusa trpezlivost svojich zakaznikou…

  9. Roman: Netrep kolko ludi mas cez teba na zdielacke?
    Je to trestne zajtra ta najdu podla tvojej IP.

  10. chystame sa na zapojenie sky link satelitnej tv.
    ktory prijmac vybrat.?
    nepotrebujem nejake extra vymozenosti ako dlna,ci prehravanie z nas. len bezne prehravanie z usb/usb hdd eventuelne. a nahravanie do archivu .
    potrebujem ale minimalne dva prijmace. jeden ako primarny v obyvacke a dalsi jeden ,dva v inych izbach. ako to co najlacnejsie vyriesit?

  11. Ked chces mat Skylink tak to zrovna najlacnejsie mat urcite nebudes. Hlavne pri kartach M7. Ku kazdemu boxu pocitaj aj kartu a minimalne servisny poplatok za kazdu z nich. Radsej by som volil freeSAT, ale ak chces Skylink tak ta nebudem odhovarat.

  12. pozeral som na freesat . tam sa viac plati mesacny poplatok13.75 .ale zas komplet aj z dvoma stb.. ale mavaju viac vypadkov a aj kvalita obrazu nieje niekedy moc dobra. co pisu ludia..
    ak zoberiem ten skylink- 1 zakladny lepsi prijmac a druhy ten najlacnejsi co tam ponukaju , bude mi ten druhy fungovat aj z inou parabolou a lnb na inom mieste..?? mam dlhu zahradu a na konci chcem mat druhy sat a tv…-)

  13. Vypadky to čo je za blbosť? Nikto ťa nenúti brat si ich dodávany box, to je blbosť. Navyše karty sú len za aktivačný poplatok 5 ečok. Jedna Skylink je minimálne za 19,9+39,99+34.

  14. Neboj sa, box si mozes zobrat aj na chatu a pojde ti.

  15. No ja mám od freeSat 4 karty a o žiadnych výpadkoch neviem,teraz som predĺžil zmluvu na ďalší rok tak mi dali jednu gratis a program som zmenil na nový lacnejší balík plus HD takže budem mať viac programov za menej peňazí a jednu kartu grátis. A ak niekto píše o výpadkoch tak má zle namontovanú parabolu. Kvalita obrazu je veľmi dobrá hlavne na hd kanáloch.

Komentáre už nie sú povolené.