Reklama

Test a reálne skúsenosti s Kuki TV

Operátori, ktorí poskytujú služby internetovej televízie sa v poslednom období stávajú čoraz populárnejší. Hlavnými dôvodmi sú najmä archív vysielania, videotéka či jednoduchá aktivácia, bez potreby montáže či inštalácie a v niektorých prípadoch aj nutnosti kupovať nové zariadenie. Na trhu je už viacero takýchto operátorov, ktorí poskytujú služby internetovej televízie známej aj pod skratkou OTT. Dnes by som vám chcel predstaviť jednu takúto službu a to internetovú Kuki TV, ktorú som mal možnosť testovať niekoľko mesiacov na Smart TV, PC či smartfóne. Vďaka tomu vám teraz môžem priniesť nielen základné informácie o službe, ale aj reálne skúsenosti.
Pokračovanie nižšie:

Základné informácie a dostupnosť služby Kuki TV

Kuki TV sa zrodila v roku 2014. Pôsobí ako na Slovensku, tak aj v Českej republike. Prevádzkovateľom je spoločnosť Nej.cz so sídlom v Prahe. Okrem internetovej televízie poskytuje operátor v Českej republike pod značkou Netbox aj optický internet. V čase môjho testovania mala slovenská služba Kuki TV v ponuke 146 televíznych staníc v SD, HD či UHD kvalite, vrátane špeciálneho promo kanálu, na ktorom sa striedajú spravidla každý mesiac iné stanice a to aj také, ktoré nie sú štandardne v ponuke služby. Z tých, čo zatiaľ nie sú v ponuke, sa na promo pozícii objavili napr. Comedy House či Volant TV. V rastri je tiež aktuálne jeden program v UHD kvalite a to konkrétne dokumentárny Love Nature s českou audio stopou.

Pre využívanie Kuki TV postačuje internetové pripojenie od ktoréhokoľvek operátora. Podmienkou je mať minimálnu rýchlosť internetu so sťahovaním dát aspoň 2 Mbps. Okrem toho je nutné si stiahnuť do zariadenia aplikáciu priamo od operátora a samozrejme mať zaplatené predplatné. V čase môjho testovania bola aplikácia Kuki TV k dispozícii pre televízory Samsung (rok výroby 2015 a novšie), zariadenia so systémom Android TV (TV aj boxy), televízory LG (webOS 3.0 a novšie) či akékoľvek PC (webový prehliadač Chrome alebo Firefox). Ak niekto takého zariadenie nemá, môže ešte aplikáciu využívať tiež na Apple TV (vývoj je ale aktuálne pozastavený) či set-top-boxoch Arris 4302, TESLA MediaBox XA400, NVIDIA SHIELD TV (rok výroby 2017 a novšie), ako aj mobilných zariadeniach s operačnými systémami iOS a Android (smartfóny a tablety). Dôležité je tiež spomenúť, že samotná služba funguje nielen na Slovensku, ale aj vo všetkých krajinách Európskej únie. Nie je teda problém službu využívať aj na pracovnej ceste, prípadne dovolenke.

Reálne skúsenosti s aplikáciou

Službu Kuki TV som mal možnosť testovať vďaka ochote prevádzkovateľa niekoľko mesiacov. Počas testovania fungovala bez vážnejších problémov a hlavne bez výpadkov. Ani jeden krát sa mi tak nestalo, že som nemohol sledovať program, kedy by som chcel, prípadne by bola služba z nejakého dôvodu preťažená a stream by sekal. V prípade problémov je možné veľmi jednoducho overiť funkčnosť jednotlivých služieb priamo na web stránke platformy v sekcii Podpora – Funkčnosť služieb.

Hlavné menu Kuki TV je dostupné v aplikácii vo viacerých verziách. Je pritom jedno či ide o Smart TV, PC, alebo mobil. Na výber sú celkovo tri verzie vzhľadu (Detský, Moderný a Klasický). Užívatelia si preto môžu vybrať vzhľad aplikácie podľa toho aký sa im najviac páči. Zmenu je možné vykonať v sekcii Nastavenia. Osobne som mal nastavený vzhľad „Moderný“, kde sa zobrazuje pri jednotlivých staniciach nielen textový program (EPG), ale aj obrázky. Klasický vzhľad je jednoduchší a bez obrázkov. Pri detskom vzhľade sa zobrazujú výlučne iba detské programy a je prispôsobený detským divákom. Má jednoduchšie ovládanie a nie je v ňom možné meniť nastavenia služby.

Poradie staníc je možné upravovať v Nastaveniach (Nastavenie – Správa TV kanálov) a to na všetkých zariadeniach. Okrem presunu je tu možné stanice aj skryť, následne sa potom všetky skryté programy v hlavnom zozname zobrazovať nebudú. Po presune vybranej stanice sa zmení aj je poradové číslo. Vhodné je to najmä pre užívateľov, ktorí sú zvyknutí prepínať na TV programy podľa čísla.

Niektoré programy sú sprístupnené tiež s viacerými audio stopami, prípadne majú k dispozícii tiež skryté titulky. Nastaviť predvolené audio stopy a titulky si môže každý užívateľ v nastaveniach, kde je možné tiež pridávať a editovať profily, zmeniť ikonu profilu, nastaviť rodičovský zámok či spravovať jednotlivé zariadenia, ktoré sú k danému účtu pripojené.

Vďaka užívateľským profilom si môže každý člen domácnosti vytvoriť vlastný profil, kde bude mať napr. svoje vlastné usporiadanie staníc či svoj preferovaný vzhľad. V sekcii Pokračovať bude môcť tiež dopozerať programy, ktoré nedopozeral. Čo sa týka nahrávok, tak tie sú dostupné vo všetkých profiloch.

Archív a nahrávanie

Všetky programy, ktoré má Kuki TV v ponuke majú k dispozícii archív vysielania. U najnižšieho balíka Kuki štart je archív dostupný iba na jeden deň a aj to nie u všetkých staníc, pri vyšších balíkoch je to prevažne sedem dní. Za archív sa nepripláca, je v cene programového balíka. Rovnako v cene všetkých programových balíkov sú aj funkcie zastavenie bežiaceho programu a vrátenie programu na začiatok. Počas práve bežiaceho programu je tak možné kedykoľvek program zastaviť či spustiť od začiatku s možnosťou pretočenia reklám či upútavok.

Predplatitelia vyšších balíkov Kuki malá, Kuki veľká a Kuki extra môžu využívať tiež nahrávanie programov na cloudové úložisko operátora. V cene balíka je k dispozícii bežne 10 hodín nahrávok s možnosťou uloženia nahrávky a to maximálne 14 dní od jej odvysielania. Pokiaľ by niekto chcel väčší počet nahrávok, je to možné, musí si ale priplatiť. Podľa aktuálneho cenníka je možné aktuálne nahrávať maximálne 100 hodín nahrávok s možnosťou uloženia záznamu na 3 mesiace. Operátor však upozorňuje, že pri vybraných staniciach môže byť doba uloženia záznamu obmedzená licenčnými právami.

Nahrávky sú so všetkými audio stopami či titulkami. Ak má teda program k dispozícii viac audio stôp, či skryté titulky, sú dostupné aj v nahrávkach. Nahratý program je preto možné spustiť aj v originálnom znení. Chýbalo mi však nastavenie automatického nahrávania, prípadne automatické nahrávanie viacerých častí programu či seriálu. V tomto prípade sa zjavne operátor spolieha na to, že klienti budú využívať viac archív vysielania, či doplnkovú službu Naviac seriály, ako samotné nahrávanie. Ak by som mal totiž nastavovať nahrávanie každého dielu seriálu manuálne, určite by som to vzdal po niekoľkých dňoch.

Počas sledovania televízie je možné program kedykoľvek zastaviť, spustiť od začiatku, prípadne pretočiť späť. Pri spätnom sledovaní je samozrejme možné pretáčať reklamy.

Naviac seriály

Jednou z doplnkových služieb, ktorú poskytuje Kuki TV je Naviac seriály. Ide o automatické nahrávanie vybraných seriálov a relácií priamo operátorom, ktoré ponúkajú televízne stanice. Po predplatení tejto služby získajú klienti za mesačný poplatok 2,5 € možnosť sledovať seriály a relácie až 6 mesiacov od ich odvysielania. Dostupné sú však len vybrané seriály a relácie a aj to iba zo staníc, ktoré má klient v predplatenom balíku. Kompletný zoznam aktuálnych nahrávok je dostupný na webe operátora.

V zozname sú všetky seriály a relácie zoraďované podľa abecedy. Obľúbené seriály si však môže klient označiť srdiečkom a automaticky bude tento seriál pridaný na prvé miesto vo vyhľadávaní v hlavnom menu a služba navyše upozorní tiež na novú epizódu.

Videopožičovňa

Kuki TV ponúka pre predplatiteľov tiež videotéku. Dostupná je priamo v aplikácii a to v sekcii s názvom Kino. Klienti si môžu vypožičať za poplatok buď jednotlivé tituly, alebo sú dostupné tiež celé balíky Naviac Kino, či Naviac kino plus, ktoré ponúkajú v cene viacero titulov. Všetky ceny sú vždy k dispozícii pri detailnejšom popise daného titulu.

Kuki konto

Pre manažovanie predplatného, či zmenu osobných údajov, slúži Kuki Konto. Jedná sa o špeciálnu sekciu, ktorá je k dispozícii na oficiálnych webových stránkach operátora. Po prihlásení sa do konta je možné manažovať predplatné, meniť voliteľné kanály (iba 1x do mesiaca), editovať osobné údaje, či prihlasovacie heslo. Okrem toho je tu tiež aj zoznam všetkých pripojených zariadení, ktoré je možné odpárovať, či len dočasne zablokovať prehrávanie obsahu. Dostupná je tu aj zmluva, VOP, aktuálny cenník či faktúry za poskytované služby. Pokiaľ si niekto predplatí balíček HBO získa k nemu zadarmo videotéku HBO MAX. Pri prvom prihlásení sa do HBO MAX je však potrebný špeciálny kód, tento kód sa nachádza tiež v Kuki konte. Zmenu voliteľných TV kanálov je možné jednoducho vykonať v tejto špeciálnej sekcii.

Programové balíky a ceny

Kuki TV má aktuálne v ponuke štyri programové balíky Kuki štart (4,9 €), Kuki malá (8,9 €), Kuki veľká (16,9 €) a Kuki extra (49,9 €). Celú ponuku služby tu nebudem rozpisovať, vzhľadom na to, že kompletný zoznam televíznych staníc môžete nájsť v špeciálnej sekcii IPTV/OTT, alebo priamo na webe služby- Okrem toho je možné si tiež porovnať programovú ponuku Kuki TV s inými operátormi a to v špeciálnom Porovnávači. Programové balíky Kuki malá a Kuki veľká obsahujú viacero stálych staníc, a okrem toho si môže zákazník niekoľko staníc vybrať podlľa svojich predstáv. Voliteľný výber je pritom možné meniť raz mesačne a to v Kuki konte v sekcii Moje kanály. V prípade, že by si niekto chcel pridať do svojho aktuálneho balíka ešte viac staníc, môže tak urobiť objednaním si služby Naviac kanál, čím získa jeden program navyše, alebo Naviac 5, kde si môže pridať ďalších 5 kanálov. Obe vylepšenia si môžu klienti objednať vo svojom Kuki konte.

Najvyšší balík Kuki extra obsahuje kompletnú ponuku, vrátane prémiových staníc HBO a Cinemax či služby HBO MAX. V cene sú tiež zahrnuté videotéky Naviac kino a Naviac kino plus, ako aj možnosť sledovania na troch fixných zariadeniach a 5 mobilných.

Kuki TV je možné využívať v prípade najnižšieho balíka Kuki štart na maximálne jednom zariadení súčasne. U vyšších balíkoch je to jedno fixné zariadenie (set-top box, Smart TV, Apple TV alebo zariadenie s OS Android TV) a 5 mobilných. Pokiaľ by mal niekto záujem sledovať súčasne programy na viacerých zariadeniach súčasne je nutné si priplatiť. Čo všetko je súčasťou jednotlivých balíkov si môžete pozrieť v tabuľke nižšie.

V cene základnej služby Kuki veľká, Kuki malá, Kuki štart je zahrnuté:

Kuki štartKuki maláKuki veľká
Voliteľné kanályNieÁnoÁno
Možnosť sledovať Kuki na 1 fixnom zariadení (set-top box, Smart TV, Apple TV alebo akékoľvek zariadenie s OS Android TV)ÁnoÁnoÁno
Možnosť sledovať Kuki na 5 mobilných zariadeniach (PC, mobil, tablet)NieÁnoÁno
Spätné prehrávanie24 hodín168 hodín168 hodín
Zastavenie bežiaceho programuÁnoÁnoÁno
Vrátenie programu na začiatokÁnoÁnoÁno
Nahrávanie programu – 10 hodín (s uložením záznamu na 14 dní od odvysielania)NieÁnoÁno
Videopožičovňa 2)ÁnoÁnoÁno
Programový sprievodca (EPG)ÁnoÁnoÁno
Možnosť dokúpiť vylepšeniaiba Naviac telkaÁnoÁno

Záver

Kuki TV je veľmi zaujímavá OTT služba, ktorá stojí za vyskúšanie. Prvé dva týždne je pritom k dispozícii zadarmo. Po mojom niekoľkomesačnom testovaní môžem povedať, že to bola spoľahlivá TV služba, ktorú si obľúbili všetci členovia domácnosti. Nezaznamenal som žiadny výpadok a všetko fungovalo bez problémov, vrátane archívu či videotéky. Služba môže navyše zaujať tiež netradičnými balíkami, ktoré sú zložené zo stálych a voliteľných programov. Ako už názov napovedá, voliteľné programy sa dajú meniť a to jeden krát za 30 dní. Ak sa teda niekomu vybrané programy nebudú páčiť, môže si ich jednoducho vymeniť za iné.

Mohlo by vás ešte zaujímať