Reklama

Markíza zaraďuje do vysielania ukrajinský seriál Sluha národa, v ktorom si zahral Zelenskyj

Muž, na ktorého sa momentálne upierajú oči celého sveta. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a už takmer mesiac trvajúci vojenský konflikt na území krajiny susediacej so Slovenskom dennodenne otvára všetky spravodajské relácie a zapĺňa stránky novín. Skupina Markíza teraz v expresne krátkom čase po zakúpení vysielacích práv prináša výnimočný seriál s názvom Sluha národa (Servant of the People), v ktorom Zelenskyj stvárňoval ukrajinskú hlavu štátu krátko predtým, ako sa ňou reálne stal.
Pokračovanie nižšie:

Čo sa stane, keď bude za prezidenta Ukrajiny zvolený síce úplne obyčajný, ale zato čestný človek? Sluha národa je satirický komediálny seriál, ktorý odpovedá na túto otázku. Čestného a skromného učiteľa dejepisu Vasilija Petroviča Goloboroďka zachytí kamera mobilného telefónu, ako zúri nad biednou situáciou vo svojej krajine. Keď jeho žiak zverejní toto video na YouTube, stane sa z neho virálny hit. Všetkým sa páči Vasilijovo rozhorčenie a ľudia začnú zbierať peniaze na prezidentskú kampaň. Tú Vasilij na prekvapenie všetkých vyhrá a skutočne sa stane ukrajinským prezidentom!

Sluha národa sleduje Vasilijov nový život vo funkcii prezidenta. Na svojich zvykoch však nechce nič meniť, chce zostať rovnaký, bývať v byte s rodičmi, na konci mesiaca si požičiavať peniaze od kamarátov a do práce chodiť na bicykli. Má to však jeden háčik, teraz je jeho prácou byť najmocnejším mužom v krajine. Vasilij čoskoro zistí, že štát riadia oveľa mocnejší ľudia a inštitúcie, než je on sám. Zomelú temné sily establišmentu tohto čestného a skromného muža, alebo Vasilij prežije v boji proti inštitucionalizovanej korupcii?

Seriál trhal na Ukrajine rekordy sledovanosti a okrem troch sezón seriálu bol natočený aj celovečerný film. Po obrovskom úspechu seriálu tvorca a ústredný herec Volodymyr Zelenskyj oznámil svoj zámer kandidovať na prezidenta vo voľbách v roku 2019 – tentoraz naozaj! Zelenskyj sa napriek chýbajúcim politickým skúsenostiam napokon presadil vďaka vlne nespokojnosti voličov s predchádzajúcim vedením štátu a kampani sľubujúcej koniec korupcie, proti ktorej bojuje aj jeho seriálová postava.

Síce ide o komediálny seriál, dôležitým spôsobom však dokumentuje, odkiaľ Zelenskyj pochádza. Jeho fiktívny prezident je normálny muž, ktorý vyrastie až do svojej role hrdinského a národom zbožňovaného lídra. Zatiaľ čo scenár napísaný skutočným životom, ktorému aktuálne čelí Zelenskyj a ukrajinský ľud, je oveľa pochmúrnejší a tragickejší ako komika tohto seriálu, existujú zjavné paralely so situáciou v reálnom svete a Sluha národa je fascinujúcim, dôležitým a historickým televíznym dielom.

Prvé dve epizódy Sluhu národa odvysiela v pondelok 28. marca 2022 o 21:50 hod. televízia Markíza, následne sa od soboty 2. apríla 2022 seriál presunie na stanicu Dajto, kde bude vysielaný v týždennej periodicite o 20:30 hod., vždy v štyroch častiach za sebou. K dispozícii bude v predstihu aj predplatiteľom streamovacej služby VOYO. V záujme čo najväčšej autentickosti bude seriál na všetkých platformách uvedený v pôvodnom znení so slovenskými titulkami.

Mohlo by vás ešte zaujímať