Reklama

Radio Praha zmenilo názov na Radio Prague International

Radio Praha, ktoré prináša aktuálne informácie nielen o politickom a spoločenskom dianí v Českej republike, vysiela už 83 rokov. Pravidelné vysielanie začalo presne 31. augusta 1936 o 10:00 prostredníctvom krátkych vĺn. Pri príležitosti tohto výročia zmenila rozhlasová stanica svoj názov na Radio Prague International.
Pokračovanie nižšie:

Pred vojnou sa stanica hlásila ako „krátkovlnná československá stanice Praha“. Po vojne sa na identifikáciu používalo v rôznych jazykoch rôzneho označenie: „Stanice Praha; Tady Praha – Československo; Hovoří Praha, Československý rozhlas – vysílání pro Afriku“ a podobne. 

V 70. rokoch bolo používanie názvu Radio Praha posilnené vznikom Interprogramu Radio Praha. Plošne sa toto označenie ustálilo až v 90. rokoch, keď sa začalo používať spojenie Radio Praha – vysielanie Českého rozhlasu do zahraničia.

Napriek tomu, že používame názov Radio Praha desaťročia, stále sme sa stretávali, že si nás ľudia plietli s niekdajšou Prahou, navyše Regina sa premenováva na Rádio DAB Praha. Tak sme si povedali, že aj my pristúpime k určitej kozmetické úprave. A odteraz budeme fungovať pod anglickým názvom Radio Prague International. Je to značka, ktorá jasne definuje naše zameranie. Koniec koncov názov International používa prevažná väčšina zahraničného vysielania,“ uviedla šéfredaktorka stanice Klára Stejskalová.

Na samotnom obsahu sa Radio Prague International príliš nemení, aj keď i zahraničné vysielanie ide s dobou a začína pripravovať špecializované podcasty. „Je to ďalšia cesta, ako dostať zaujímavé reportáže a rozhovory k ľuďom, ktorí sa zaujímajú o Česko. Potenciál vidím predovšetkým v anglickom jazyku vzhľadom k obľube podcastov na americkom kontinente. Je to aj šanca ako osloviť početnú krajanskú komunitu, ktorá dnes už nehovorí po česky,“ doplnila Klára Stejskalová. Ešte tento rok Radio Prague International tiež čaká prechod na nové webovej stránky.

Vysielanie Radio Prague International je možné prijímať ako prostredníctvom internetu, tak aj družice Astra 3B (23,5°E).

Technické parametre pre príjem CRo RADIO PRAGUE Int:
Družica: Astra 3B (23.5°E)
Frekvencia: 12344 MHz
Polarizácia: H
FEC: 2/3
SR: 29900
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK
Názov: CRo RADIO PRAGUE Int
Provider: Cesky Rozhlas
Kódovanie: FTA

PIDy:
Audio PID: 7120
Audio stopy: 7120 cze (AAC)
PCR PID: 7120
PMT PID: 7100
TSID: 3233
ONID: 0003
SID: 8061
TXT: N/A
HbbTV: N/A
DVB a TXT titulky: N/A

Mohlo by vás ešte zaujímať