Reklama

Nemecká RTL spúšťa na satelite Astra vysielanie v UHD kvalite

Na satelite Astra 1KR, ktorý je umiestnený na orbitálnej pozícii 19,2°E, je možné naladiť od dnešného dňa testovacie vysielanie nemeckého programu RTL v UHD kvalite. Oficiálny štart programu naplánovala nemecká mediálna skupina RTL Deutschland už na túto sobotu 28. apríla. Prvým prenosom v 4K kvalite budú motoristické preteky F1 z azerbajdžanského Baku.

Kanál RTL UHD je šírený z frekvencie 11 391 MHz a jeho vysielanie je kódované systémami Nagravision. Prístup k nemu budú mať, podobne ako v prípade HD verzie, iba predplatitelia platformy HD+.
Pokračovanie nižšie:


Nejde pritom u prvý program v UHD kvalite, ktorý budú mať zákazníci HD+ k dispozícii. Aktuálne už môžu sledovať programy UHD1 a Travelxp 4K. RTL UHD sa tak stáva tretím kanálom vo formáte Ultra HD, ktorý platforma HD+ ponúka.

Formát UHD bude v budúcich rokoch stále významnejší, a ako popredný mediálny dom na nemeckom trhu chceme byť na špici tohoto vývoja,“ hovorí Andre Prahl, riaditeľ distribúcie vysielania v spoločnosti Mediengruppe RTL Deutschland. „Rozšírenie nášho portfólia o kanál RTL UHD a živé vysielanie Formuly 1 pre nás predstavuje dôležitý medzník.

Georges Agnes, riaditeľ divízie operácií a produktov spoločnosti HD PLUS GmbH, k tomu dodává: „Dlhodobo sa usilujeme o rozšírenie našej programovej ponuky v kvalite Ultra HD, čo teraz prináša ovocie. Čím ďalej, tým viac vysielateľov testuje tento formát cez náš kanál UHD1, a stále viac zvažujú spustenie vlastnej programovej ponuky v UHD. RTL je v tomto smere priekopníkom s Ultra HD vysielaním Formuly 1. V očiach nemeckých divákov je to jedna z najatraktívnejších športových disciplín, a obzvlášť pri sledovaní tohoto dynamického športu vynikne priepastný rozdiel medzi štandardným rozlíšením a kvalitou UHD. Koniec koncov, už dnes je každý druhý televízor, predaný na nemeckom trhu, schopný zobrazovať v Ultra HD, dopyt po obsahu zodpovedajúcej kvality teda bude naďalej stúpať.

Technické parametre pre príjem RTL UHD:
Družica: Astra 1KR/1L/1M/1N (19.2°E)
Frekvencia: 11391 MHz
Polarizácia: H
FEC: 5/6
SR: 22000
Norma: DVB-S
Modulácia: QPSK
Názov: RTL UHD
Provider: MX1
Video formát: HEVC
Kódovanie: 1830 (Nagravision),1843 (Nagravision),1860 (Nagravision),186A (Nagravision),186D (Nagravision)

PIDy:
Video PID: 2815
Audio PID: 2816
Audio stopy: 2816 deu (AC3)
PCR PID: 2815
PMT PID: 0106
TSID: 1013
ONID: 0001
SID: 12410
TXT: 0042
HbbTV: N/A
DVB a TXT titulky: N/A

Mohlo by vás ešte zaujímať