Reklama

ČT pridá do prvého českého multiplexu ČT:D a ČT art

Český verejnoprávny vysielateľ sa nakoniec rozhodol ponechať v prvom českom terestriálnom multiplexe program ČT Sport v štandardnom rozlíšení, ktorý mal pôvodne nahradiť dvojprogram ČT:D a ČT art. Po tejto zmene by tak bol šírený verejnoprávny športový kanál už len v Prechodovej sieti 11, ktorá šíri programy v novom štandarde DVB-T2 s kodekom H.265. Diváci, ktorí ešte nie sú na nový štandard pripravení, by tak prišli o svoj obľúbený program. ČT preto prichádza s dočasným riešením, kedy bude v prvom multiplexe šíriť všetkých šesť svojich programov. Verejnoprávny vysielateľ chce tak divákom poskytnúť viac času na to, aby sa pripravili na prechod na DVB-T2, ku ktorému dôjde, u našich susedov, v novembri 2019.
Pokračovanie nižšie:


Aby bolo možné pridať všetky programy ČT do jedného verejnoprávneho multiplexu, dôjde k obmedzeniu niektorých doplnkových služieb, ako je programový sprievodca (EPG) či teletextu a taktiež zníženiu dátového toku a teda aj zníženiu obrazovej kvality programov, ktoré budú v multiplexe šírené. Diváci, ktorí budú chcieť pozerať programy v lepšej kvalite, môžu prejsť už teraz na DVB-T2. V Prechodovej sieti 11 šíri totiž ČT všetky svoje programy vo vysokom rozlíšení, ale už v novom kodeku H.265.

K pridaniu ČT:D a ČT art do prvého českého multiplexu dôjde 24. apríla 2018. Od tohto dňa tak bude možné prijímať v jednom multiplexe programy ČT1, ČT2, ČT24, ČT Sport, ČT:D a ČT art.

Kompletnú ponuku šírených programov nielen v českých multiplexoch nájdete už tradične v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať