Reklama

ČR: Prechodová DVB-T2 sieť už aj zo severočeského vysielača Ještěd

V Českej republike pokračuje rozširovanie pokrytia prechodovej DVB-T2 siete. České Radiokomunikace (CRA) dnes spustili ďalšie dva nové vysielače – severočeský Ještěd a západočeský Krašov. Prechodovú sieť tak môže u našich západných susedov prijímať už 69,1 % divákov. Informovali o tom CRA.
Pokračovanie nižšie:


CRA začali so spúšťaním prechodovej siete pre novú generáciu pozemného vysielania DVB-T2/HEVC začiatkom marca tohto roku. Táto nová DVB-T2 sieť bude zabezpečovať vysielanie televíznych programov komerčných televíznych staníc aj po roku 2020, kedy sa predpokladá vypnutie súčasných DVB-T sietí. CRA tak napĺňajú Stratégiu rozvoja pozemného vysielania, ktorú schválila tamojšia vláda.

Postupujeme podľa vytýčeného plánu, teda snažíme sa pokrývať republiku vysielacou sieťou pre novú generáciu televízneho vysielania, aby diváci mali prechod na nový televízny štandard čo najhladší a mali naň dostatok času. Snažíme sa o všetkom tiež dostatočne informovať a spolupracujeme na tom aj so zástupcami miest a obcí a Ministerstvom priemyslu a obchodu,“ hovorí generálny riaditeľ CRA Martin Gebauer.

Prechod na DVB-T2 je vynútený z dôvodu odobratia časti televíznych frekvencií, ktoré budú po roku 2020 alokované pre mobilné dátové siete „5G“. Pozemné vysielanie prijíma v susednej Českej republike viac ako 60 % domácností a je to jediná platforma, ktorá je pre divákov zadarmo. Súbežné vysielanie, ktoré spustili CRA, má aj veľmi dôležitý sociálny rozmer. Ľudia majú čas na nákup nového prijímača až do roku 2020, čím majú aj priestor pre prirodzenú obmenu televízorov. Na súčasnom DVB-T vysielaní sa nič nemení až do roku 2020, diváci tak teraz nemusia nič riešiť. Ak si však domácnosti teraz budú kupovať nový televízny prijímač či set-top-box, mal by to byť taký, ktorý podporuje nový štandard vysielania DVB-T2/HEVC.

Zoznam kanálov šírených v prechodovej sieti DVB-T2 v ČR
Barrandov Plus, Barrandov TV, Kino Barrandov, Óčko Gold, Óčko, Prima Cool, Prima Love, Prima MAX, Prima Zoom, Prima, Šlágr TV, Óčko Expres, Barrandov Family a TV Noe.

Mohlo by vás ešte zaujímať