Reklama

Skylink: Osem nových test kanálov pripravených pre rozširovanie a zmeny

Po spustení nového transpondera na družici Astra 3B (23,5°E), s frekvenciou 12 344 MHz, aktivoval satelitný operátor Skylink celkovo na tejto orbitálnej pozícii až osem nových test kanálov s názvom Novinka 1 až Novinka 8. Tri sú dostupné na novom transponderi 12 344 MHz a päť z transpondera 12 070 MHz. Z posledne menovaného transpondera ukončia šírenie všetky programy Českej televízie v štandardnom rozlíšení, rozhlasové stanice Českého rozhlasu, ako aj komerčné TV Nova (SD) a Prima (SD). Predpokladaný dátum je 15. november 2016. Po ich odpojení sa tu tak naskytne operátorovi voľná kapacita.
Pokračovanie nižšie:


Všetky aktivované pozície s názvom Novinka využije Skylink pre ďalšie rozširovanie či zmeny v ponuke. „Novinky sú nastavené, aby sa nemuseli pri budúcich programových zmenách prelaďovať prijímače. Radi by sme tieto voľné predvoľby v budúcnosti použili pre rozšírenie ponuky prípadne pre presun programov z iných frekvencií,“ uviedol pre náš portál SatelitnáTV.sk Jaromír Glisník, člen predstavenstva spoločnosti M7 Group.

TIP: Skylink zahájil šírenie ČT24 HD, ČT:D HD a ČT art HD, pripravuje aj ďalšie novinky

Satelitný transponder 12 070 MHz vysiela zatiaľ ešte stále v štandarde DVB-S, operátor preto v budúcnosti plánuje jeho preklopenie do novšieho štandardu DVB-S2. Presný termín ale nie je ešte vôbec známy. Navyše z tohto transpondera je dostupná aj tabuľka FastScan pre všetky satelitné prijímače Skylink ready. Tá by podľa informácií operátora, mala zatiaľ aj naďalej zostať na tejto frekvencii.

Technické parametre pre príjem test kanálov Novinka 1 až Novinka 3:
Družica: Astra 3B (23,5°E)
Frekvencia: 12 344 MHz
Polarizácia: Horizontálna
FEC: 2/3
SR: 29900
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK

Technické parametre pre príjem test kanálov Novinka 4 až Novinka 8
Družica: Astra 3B (23,5°E)
Frekvencia: 12 070 MHz
Polarizácia: Horizontálna
FEC: 3/4
SR: 27 500
Norma: DVB-S
Modulácia: QPSK

Mohlo by vás ešte zaujímať