Reklama

Český rozhlas sa presúva na nový transponder DVB-S2 (23,5°E)

Český rozhlas zahájil v utorok 8. novembra na satelitnej pozícii Astra 3B (23,5°E) vysielanie svojich rádií na novom transponderi. Všetky rozhlasové okruhy ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojka, ČRo Vltava, ČRo Plus, ČRo Rádio Wave, ČRo Rádio Junior, ČRo D-Dur, ČRo Jazz, ČRo Región, ČRo Rádio Retro, ČRo Rádio Praha sa presúvajú z doterajšej frekvencie 12 070 MHz na novú 12 344 MHz. Ide o satelitnú kapacitu spoločnosti M7 Group, prevádzkovateľa platformy Skylink, ktorá vyhrala zákazku vo výberovom konaní. Z rovnakých parametrov sú dostupné po novom aj programy Českej televízie vo vysokom rozlíšení, ktoré budú onedlho vysielať už len z tohto transpondera, podobne ako ČRo. Všetci zákazníci Skylinku si tak musia naladiť stanice z nových parametrov. Výnimkou sú len majitelia boxov so zapnutou funkciou FastScan u ktorých sa zmena prejaví automaticky.
Pokračovanie nižšie:


Prechod na novú satelitnú distribúciu DVB-S2 je pre ČRo výhodný z technického a ekonomického hľadiska.

Veľkou výhodou je skutočnosť, že aj naďalej zostávame na rovnakej satelitnej pozícii a spoločnom programovom multiplexe s Českou televíziou a môžeme spolupracovať v technickej i marketingovej oblasti. Efektívnejšie využívanie satelitnej distribúcie nám do budúcnosti umožní ponúknuť prípadne aj ďalšie programy alebo rozšírené služby na tejto platforme, ktorú považujeme za jednu zo široko dostupných technológií pre naše vysielanie„, uviedol vedúci distribúcie signálu z útvaru Techniky ČRo Pavel Balíček.

Z nových parametrov vysielajú rozhlasové stanice nekódovane, pre príjem nie je teda potrebná dekódovacia karta.

Pre uľahčenie prechodu na nové parametre bude prebiehať súbežná prevádzka vysielania na oboch transponderoch. Plánovaná doba súbehu je od 8. 11. 2016 do 22. 11. 2016, potom bude prevádzka rozhlasových okruhov ČRo aj televíznych SD programov ČT na existujúcom DVB-S transponderi s frekvenciou 12 070 MHz úplne ukončená. Spomenúť treba aj prechod HD programov ČT1 HD, ČT2 HD, ČT Sport HD z frekvencie 12 363 MHz na 12 344 MHz.

Parametre nového transpondera so stanicami ČRo a ČT HD:
Družica: Astra 3B (23,5°E)
Frekvencia: 12 344 MHz
Polarizácia: Horizontálna
FEC: 2/3
SR: 29900
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK

Z nového transpondera vysielajú všetky stanice ČRo v kompresnom formáte MPEG-2. K dispozícii je aj test v novom formáte AAC.

Mohlo by vás ešte zaujímať