Reklama

Maďarská verejnoprávna televízia ukončí koncom júna satelitnú distribúciu programov v štandardnom rozlíšení

Maďarský verejnoprávny vysielateľ (MTVA) ukončí 30. júna tohto roku distribúciu svojich televíznych programov M1, M2, Duna a Duna World v štandardnom rozlíšení, prostredníctvom družice Eutelsat 9A (9°E). Všetky štyri verejnoprávne programy budú na pozícii 9°E dostupné aj po tomto dátume, no už iba vo vysokom rozlíšení (HD).

Diváci, ktorí prijímali ešte maďarské programy v SD kvalite so staršími satelitnými prijímačmi si tak budú musieť zakúpiť nové boxy s podporou HD vysielania. Otáčanie paraboly nebude nutné.
Pokračovanie nižšie:


Podľa vyjadrenia MTVA mali diváci dostatok času na výmenu svojho satelitného zariadenia, vzhľadom k tomu, že programy vo vysokom rozlíšení vysielajú z družice Eutelsat 9A súbežne s tými v štandardnom rozlíšení už päť rokov. O ukončení šírenia SD programov informuje divákov aj oznam v spodnej časti obrazovky na vybraných programoch v štandardnom rozlíšení a to nielen v maďarskom, ale aj anglickom jazyku.

Technické parametre pre príjem M1 HD, M2 HD, Duna HD, Duna World HD:
Družica: EUTELSAT 9A (9°E)
Frekvencia: 11 958 MHz
Polarizácia: Vertikálna
FEC: 2/3
SR: 27500
Modulácia: 8PSK
Norma: DVB-S2

Všetky programy MTVA sú štandardne kódované systémom Conax. Spomeňme ešte, že na uvedenej frekvencii sú dostupné aj programové pozície M1 HD (Europa), M2 HD (Europa), Duna HD (Europa) a Duna World HD (Europa), ktoré sú určené pre divákov zo zahraničia.

Pripomeňme, že k súčasným štyrom programom pribudne od 1. júla nový športový program M4. Ten bude dostupný tiež aj na satelite.

Mohlo by vás ešte zaujímať