Reklama

ČRa spustia v Prahe skúšobné vysielanie DVB-T2 s kodekom HEVC

České Rádiokomunikácie (ČRa) spustia v stredu 3. júna o 10:00 skúšobné vysielanie vo formáte DVB-T2 s kodekom HEVC z pražského vysielača Žižkov na 50. kanáli. V pilotnom vysielaní budú zaradené tri programy: ČT Sport HD, TV Nova a TV Prima. Podľa ČRa sa bude jednať o prvé takéto vysielanie v strednej Európe.
Pokračovanie nižšie:


Pilotné testy sú nutné pre overenie optimálnych vysielacích parametrov pre vysielanie v nástupníckom štandarde DVB-T2 s využitím kodeku HEVC, na ktoré sa ČRa v spolupráci s českými televíznymi stanicami pripravujú. „Prechod na vysielanie v DVB-T2 štandarde je predpokladom pre budúci rozvoj tuzemského televízneho vysielania, ktoré umožní vysielanie v HD kvalite a prepojenie TV vysielania s internetovými službami. Otázkou nie je, či k nemu dôjde, ale kedy a akým spôsobom bude prechod vykonaný. Preto chceme byť čo najlepšie pripravení,“ hovorí Martin Gebauer, generálny riaditeľ ČRa.

DVB-T2 vysielanie s kodekom HEVC sa podľa popredných výrobcov televíznych prijímačov a set-top-boxov postupne stáva štandardnou súčasťou novo uvádzaných modelov. Nový vysielací štandard a nové kódovanie zvýši prenosovú kapacitu a tým umožní okrem iného aj vysielania jednotlivých TV programov v HD kvalite.

Experimentálne vysielanie je plánované do 28. februára 2016 a nemá žiadny vplyv na existujúci rozsah pozemného DVB-T vysielania.

Mohlo by vás ešte zaujímať