Reklama

Český rozhlas spustí DAB v Prahe už začiatkom augusta

Český rozhlas spustí plnohodnotné experimentálne digitálne vysielanie pre Prahu a okolie 6. augusta tohto roku. Uviedol to generálny riaditeľ Peter Duhan na zasadnutí Valného zhromaždenia Európskej vysielacej únie (EBU) v Prahe.

Jedným z najvýznamnejších strategických cieľov je teraz pre Český rozhlas digitalizácia rozhlasového vysielania. S potešením môžem uviesť, že 6. augusta spustíme experimentálne, ale plnohodnotné DAB vysielanie pre Prahu a okolie, teda s dosahom až pre 17 percent populácie našej krajiny. Ruka v ruke s digitalizáciou rozhlasového vysielania ide v našom prípade aj o napĺňanie rozvojového projektu EBU Vízia 2020,“ uviedol pri začatí VZ EBU generálny riaditeľ Peter Duhan.
Pokračovanie nižšie:


Vysielanie DAB Praha bude Český rozhlas realizovať v spolupráci s Českými rádiokomunikáciami. Zo Žižkovskej veže, ktorá je hlavným pražským vysielačom, sa bude vysielať s výkonom 20 tisíc Wattov. V digitálnom multiplexe, ktorý bude celý napĺňať Český rozhlas, budú zahrnuté ako špeciálne digitálne stanice, tak aj všetky jeho stanice celoplošné.

Český rozhlas má hotovú koncepciu digitálneho rozhlasového vysielania a je pripravený prechod na DAB kedykoľvek spustiť. Predstavil aj konkrétne predpoklady na to, aby spustenie DAB v Českej republike pokročilo dopredu. Okrem legislatívy ide napríklad o financovaní súbežného analógového a digitálneho vysielania alebo koordináciu so súkromným sektorom. Pre úspešný priebeh digitalizácie presadzuje tiež vznik národnej koordinačnej skupiny a plánu prechodu, ktoré by počítali aj so súkromnými prevádzkovateľmi.

Mohlo by vás ešte zaujímať