Reklama

Nový FM vysielač Poprad – Kráľova Hoľa pre Rádio Devín

Dnes bol do prevádzky uvedený vysielač Poprad – Kráľova Hoľa s frekvenciou 94,2 MHz. Tento vysielač šíri Rádio Devín, jednu z umeleckých programových služieb Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Poslucháčom z Liptova, Tatier, Spiša, Horehronia a Gemera sa tak otvorí prístup k jedinečnému miestu, kde sa stretáva umenie, literatúra, veda, vážna hudba či džez.

RTVS plánuje spustiť aj ďalší vysielač Nové mesto nad Váhom – Veľká Javorina, ktorý bude na frekvencii 90,8 MHz takisto šíriť programovú službu Rádio Devín. Vysielač začne vysielať 1. júla 2012.

Pokračovanie nižšie:

Rádio Devín je bezpečným prístavom pre náročného poslucháča, miestom pre výnimočných ľudí. Denne dáva priestor umeleckým, literárno-dramatickým i umenovedným rozhlasovým útvarom, avšak gro jeho vysielania tvorí hudba nekomerčného a alternatívneho typu.

K rodinnému striebru Rádia Devín patria hudobné relácie ako Ars Musica (v pracovné dni o 9.00 hod.) prinášajúca informácie o súčasnom dianí, publicistiku, rozhovory analýzy a reflexie naprieč hudobným spektrom alebo Hudba pod pyramídou (každú stredu o 19.05 hod.), ktorá ponúka priame prenosy a záznamy z koncertov Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu, komorných podujatí a džezových koncertov. Milovníci džezu ocenia Jazzový klub Rádia Devín (každý piatok o 21.00 hod.), ktorý okrem iných pripravujú Peter Lipa a Jozef Brisuda.

Rádio Devín nezabúda ani na priaznivcov hovoreného slova a kvalitnej literatúry, či už je to množstvo rozhlasových hier pre deti aj dospelých alebo napr. relácia Parnas (v pracovné dni o 18.30 hod.) s komentovaným čítaním z tvorby velikánov klasickej literatúry.

Ojedinelým je i projekt Audiofilm (streda o 21.30 hod.), ktorý sprostredkúva nevidiacim poslucháčom zážitok z filmového sveta. Akustické titulky pripravené renomovanými umelcami tak dotvárajú dialógy a približujú nevidiacim atmosféru prostredia, ale aj mimiku a gestá jednotlivých postáv. Nevidiaci tak získajú jedinečnú možnosť spoznať klenoty slovenskej kinematografie.

(TS RTVS)

Mohlo by vás ešte zaujímať