Reklama

DCTV – Prvá slovenská súkromná televízia, ktorá vysielala prostredníctvom satelitu

Slovenská história satelitného televízneho vysielania sa začala písať v roku 1995, kedy svoje vysielanie spustila vôbec prvá slovenská súkromná televízia DCTV (Danubius Cable TV). Bolo to presne 16.januára 1995 o 19:00 hod. Od svojho začiatku bola televízia sprístupnená prostredníctvom vybraných káblových rozvodov ako aj satelitu Eutelsat I-F5 (21,5°E), neskôr aj prostredníctvom terestriálneho vysielania v Bratislave.
Pokračovanie nižšie:


Satelitné (vtedy ešte analógové) vysielanie však nebolo možné prijímať s klasickými parabolami štandardných rozmerov, keďže družica Eutelsat I-F5 (21,5°E) bola vypustená na obežnú dráhu v roku 1988 a jej životnosť sa predpokladala na 7 rokov, preto už v roku 1995 bola na konci svojej životnosti. Ak ma pamäť neklame myslím, že družica už v tej dobe inklinovala o niekoľko stupňov (nedržala stabilnú polohu). Pamätám sa ako som sa snažil aj tento program naladiť na našu vôbec prvú 90 cm stredovú parabolu s LNB konvertorom od neznámeho výrobcu. Moja snaha však bola márna keďže pre príjem sa odporúčala minimálne parabola väčších rozmerov cca 120 cm. Vysielanie programu DCTV prostredníctvom satelitu Eutelsat I-F5 trvalo preto len niekoľko týždňov. Dôvody prerušenia satelitnej distribúcie boli jasné – slabé a problémové pokrytie. O pár mesiacov nato – 16. mája 1995 ukončila však nakoniec aj samotná televízia svoje vysielanie.

Pripomeniem ešte, že televízia DCTV vysielala len niekoľko hodín denne. Vysielanie začínalo vždy od 19:00 hod. a končilo približne okolo polnoci. Ako prvý program vôbec priniesla DCTV animovanú rozprávku Janko Hraško.

Technické parametre niekoľko týždňového vysielania DCTV:
Družica: Eutelsat I-F5 (21,5°E)
Frekvencia: 11 097 MHz
Polarizácia: Vertikálna

Mohlo by vás ešte zaujímať