Reklama

[Aktualizované] Towercom niečo chystá. Niektorým nepôjde celý deň televízia ani rádio

V najbližšiu stredu 5. apríla 2023 budú diváci a poslucháči na Záhorí bez signálu vybraných televízií a rádií. Dotkne sa to ako FM, tak aj DVB-T (MUX 2, MUX 3) a DVB-T2 vysielačov (MUX 1 a MUX 4), ktoré sú umiestnené na kóte Borský Mikuláš – Dubník. Dôvodom odstávky sú, podľa zistení portálu SatelitnáTV.sk, práce, ktoré súvisia s montážou technológie potrebnej na šírenie digitálneho rozhlasového vysielania v štandarde DAB+.
Pokračovanie nižšie:

V najbližšom období môžu preto poslucháči a fanúšikovia digitálneho rozhlasu očakávať spustenie nového DAB+ vysielača z kóty Borský Mikuláš – Dubník, ktorý by mal šíriť signál digitálneho rozhlasu na kanáli 6D (187,072 MHz) a to s maximálnym povoleným výkonom 10 kW. V prípade, ak dôjde k jeho spusteniu, budeme o tom samozrejme okamžite informovať.

Odstávka na vysielači Borský Mikuláš – Dubník je po novom naplánovaná na stredu 5. apríla v čase od 9:00 do 17:00 hod. V čase odstávky budú vypnuté všetky FM, DVB-T a DVB-T2 vysielače. Chybu preto v plánovanom čase odstávky nebude nutné hľadať na prijímacom zariadení. Presný zoznam dotknutých vysielačov je uvedený v tabuľke nižšie. Čas odstávky je len orientačný a v prípade nepriaznivého počasia môže byť celá odstávka presunutá na iný termín.

Aktualizované 3.4.2023 o 11:00:

Z dôvodu veľmi nepriaznivého počasia presúva Towercom odstávku na vysielači Borský Mikuláš – Dubník z pondelka 3. na stredu 5. apríla 2023. Termín sme preto aktualizovali aj v texte pôvodnej správy.

Aktuálny zoznam DVB-T/T2 a DAB+ vysielačov môžete nájsť v sekcii Vysielače, ktorú pravidelne aktualizujeme.

Zoznam plánovaných odstávok DVB-T a DVB-T2 vysielačov:

VysielačMultiplex/StanicaFrekvenciaČas odstávky
Borský Mikuláš – DubníkRádio Devín95,60 MHz09:00 – 17:00
Borský Mikuláš – DubníkRádio_FM102,80 MHz09:00 – 17:00
Borský Mikuláš – DubníkMUX 139. kanál (618 MHz)09:00 – 17:00
Borský Mikuláš – DubníkMUX 237. kanál (602,00 MHz)09:00 – 17:00
Borský Mikuláš – DubníkMUX 344. kanál (658,00 MHz)09:00 – 17:00
Borský Mikuláš – DubníkMUX 427. kanál (522 MHz)09:00 – 17:00

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Som zvedaví naco je dobré ten dab+ odpad visielat ten 12 any staré babki nepocúvajú berem von rádió a budova potlmí signál a fm hrá vsade

    1. odpad je tvoj FM, si sa este nezobudil zo 60 rokov kedy FM prekvitalo tak dlho vlniaci brblali načo je stereo vkv ked dlho boli nadlhostrednych vlnach. . Preto babkam mozes pušťať šum mora, europske keˇeuropa o par rokov ti to FňUK raz uplne vypnu.

  2. Konečne bude mať Záhorie pokrytie kompletným kvalitným vysielaním celej ponuky RTVS + sukromnych rádií…..???V Perneku doteraz horko ťažko Rádio Slovensko na FM,inak z SK radií NIČ. A DAB+ z Česka a Rakúska ide jedna báseň!!
    Ešte raz, KONEČNE.

  3. Doteraz kanál 6D na severozápadnom Slovensku bez signálu,počas inverzie sa mi objavuje Linz,občas TELEKO,uvidím ako sa to bude potom správať počas inverzie.

  4. No chcelo by to DAB+ aj v Čadci… keďže tu SRo na FM ide zašušťané a slabo

  5. Však v Čadci SRo ani doteraz nevysielal a signál bol len z Krížavy z Malej Fatry, preto to tak šumí. Zato komerčných rádií je v Čadci počuť z troch vysielačov. Ale asi sa chystá dvb rádio aj na kysuciach, na jedných stránkach už je dokonca vypísaná aj frekvencia z kanála 47 a 11 rádií SRo

    1. dab+ v Čadci je tam napísané z vysielača Briava a výkon má mať 9 kW

    2. Sorry zmýlil som sa, nie je to dab+, je to dvb-t, ku televíznym programom to pridali.

    3. Koľkých by napadlo počúvať rádio cez televízor a kolkých cez DAB+.? Nuž osveta na DAB nieje tuna nikde, pretože Trenčín Bratislava Košice Banska Bystrica, Nítra , Dunajska felvidek, a Rimavská sobota nemá v mestách žiadne pútače že v našom kraji naladite Digitálne rádia bez šumu v sieti DAB+. Pritom na takéto info mesto by netratilo vela penazí na 5 plagátov, keby že požiadalo by o to RTVS. No a cez tv počuvať radio to nenapadne ani postaršich spoluobčanov.

  6. Z dôvodu veľmi nepriaznivého počasia presúva Towercom odstávku na vysielači Borský Mikuláš – Dubník z pondelka 3. na stredu 5. apríla 2023.
    Slniečko, mierny vietor…to je akože nepriaznivé počasie? No na stredu sa očakáva horšie počasie. Tak uvidíme. Prial by som obyvateľom najmä Perneku čo najskôr kvalitné slovenské DAB+ vysielanie, keď už na neho čakajú aj min. 3 návštevníci tejto stránky.

    1. https://www.shmu.sk/popups/meteo/vystrahy.php?region=SE&page=987&idw=1680512400#20230403

    2. SHMÚ:
      Jav: Vietor
      Stupeň: 1. stupeň
      Trvanie javu: 3.4.2023 od 06:00 do 20:00
      Výstraha:
      V okrese Senica
      sa MIESTAMI očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 12 m/s (45 km/h)
      alebo krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 – 21 m/s (65 – 75 km/h).
      Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.
      Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná,
      ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.
      Vietor: 18 – 21 m/s
      • • •
      Jav: Vietor
      Stupeň: 1. stupeň
      Trvanie javu: 4.4.2023 od 08:00 do 18:00
      Výstraha:
      V okrese Senica
      sa OJEDINELE očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 12 m/s (45 km/h)
      alebo krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 – 20 m/s (65 – 70 km/h).
      Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.
      Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná,
      ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.
      Vietor: 18 – 20 m/s

    3. Ten prvý komentár sa neobjavil v odpovedi, až teraz. Myslel som, že je nedovolené udávať www… a tak som poslal „rozbalenú informáciu“. ; )

    4. fzj
      Stupeň 1 je nič. Vietor na rovine v tých hodnotách je bežná vec, takmer 80% v roku. Vietor je plánovaný až po 12. hod. Antény na Dubníku sú celkom dobre dostupné. Takú výstrahu by som chápal na Kamzíku či Krížave. Uvidíme aké výstrahy budú v stredu.

    5. Joko,
      možno máš pravdu, že takýto vietor je nič, ale náhodou sa niečo stane, NEPRAJEM TO!, potom budú činorodí BOZPáci peniť a právnici možno pri chuti. V Maďarsku pred pár rokmi pri oslavách štátneho sviatku (20. august) sa strhla víchrica a niekoľko ľudí prišlo o život. Vtedy mali vážne opletačky meteorológovia (OMSZ), boli súdení, lebo nepredpovedali, že bude taký nebezpečný vietor… Odvtedy tam radšej dávajú často skoré výstrahy, kryjú sa. Asi aj naši z SHMÚ nechcú mať žiadne poťahovačky. No už som asi trochu odbočil… 🙂

    1. Nižšie som odpovedal nicku „Danko“, to isté platí aj pre teba.

  7. wifi v aute alebo na chate internet nemam takze dab treba vsade a čim skor tym lepsie

    1. To je tvoj problém, že si nevieš kúpiť SIM kartu a vytvoriť HOTSPOT.

    2. Prečo by som si mal kupovať SIM a riešiť HOTSPOT a prepájať to, v aute sa šoféruje! DAB mám v autorádiu a viem si to bezpečne ovládať na volante.
      Už aby tam pribúdali stanice a budovali vysielače

    3. Danko: no ty si to poriešil! Teraz podľa teba majú dôchodcovia platiť za mobilný net, 3G/LTE/5G WiFi router, človeka, ktorý im to celé spojazdní a ďalšie veci…? A vieš, že online rádio cez ten mobilný net potrebuje aj posielať nejaké dáta naspäť na BTS, čo výrazne limituje dosah a použiteľnosť tohto spôsobu príjmu trebárs v aute? Milujem takýchto expertov, čo pojedli všetku múdrosť, lebo niekde pochytili odborný výraz „hotspot“…

Komentáre už nie sú povolené.