Reklama

Seriál Grantchester od 5. októbra na Epic Drama

Grantchester leží od Cambridge čo by sme kameňom dohodili. Píše sa rok 1953 a práve tu žije mladý reverend anglikánskej cirkvi Sidney Chambers. Jeho život by mohol byť celkom pokojný, to by však nemohol mať slabosť pre ženy, jazz a whisky. Keď sa k tomu všetkému pridá vražda, problémy sú na svete. A tak sa mladý služobník Boha s nepríjemnými spomienkami na vojnu ocitá v kolotoči zrady a lží. Nestratí však hladu, počas vyšetrovania vytvorí neobvyklú dvojicu so svetom zničeným detektívom Geordiom Keatingom a vydá sa tak na vzrušujúcu cestu po stopách zločinu. Pridáte sa? Prvá séria kriminálnej drámy Grantchester štartuje na Epic Drama už 5. októbra 2022, druhá potom 26. októbra.
Pokračovanie nižšie:

Inšpirácia zo skutočného sveta

Sidney Chambers je vo Veľkej Británii populárnou postavou už niekoľko desiatok rokov. Značne nekonvenčného reverenda vytvoril spisovateľ James Runcie v päťdesiatych rokoch a ako predlohu pre postavu použil rôzne aspekty zo svojho vlastného života. Spisovateľov otec bol totiž biskup, ktorý dokonca pôsobil ako arcibiskup v Canterbury v časoch, kedy sa ženil Karol III. s Dianou. Sidney Chambers získal od Runcieho otca aj ďalšie charakteristiky, vkus či skúsenosti z vojny. Ba čo viac, producent seriálu, Diederick Santer, má za otca tiež biskupa, ktorý mu dokonca pomáhal pri tvorbe scenára.

Dedina Grantchester pôsobí v románe aj seriáli priam idylicky, až sa nechce divákom uveriť, že je reálna a že existuje. S tým by určite nesúhlasilo 540 obyvateľov tejto dediny ako aj miestny rodák David Gilmour z kapely Pink Floyd. Miestny obyvatelia sa dokonca podieľali na natáčaní ako komparzisti.

Predstaviteľ hlavnej úlohy má s postavou mnoho spoločneho

Hlavnú úlohu v seriáli stvárnil James Norton, ktorého môžu diváci poznať zo seriálu Šťastné údolie. Ani jemu samotnému nie je teológia cudzia, pretože ju študoval priamo v Cambridge. K nevôli jeho učiteľov ho to však ťahalo viac k divadlu. Avšak štúdium mu pomohlo získať rolu počas konkurzu do seriálu.

Herec si spomína niektoré scény z natáčania, ako na veľmi autentické. Napríklad záchrana ženy z horiaceho domu. Tiež epizódy, kde sa hlavná postava topí vo fľaškách alkoholu a bojuje s vojnovými spomienkami, nerobili hercovi žiadny problém a stvárnil ich priam bravúrne.

Úspešná séria

Grantchester je veľmi odvážnym seriálom, ktorý prepája duchovnú sféru s nástrahami svetského bytia. Aj preto bola prvá šesťdielna séria nesmierne úspešná a len vo Veľkej Británii ju sledovalo približne 6,6 milióna divákov. Preto vzniklo aj pokračovanie, ktoré sa natáčalo v Londýne, kde Sidney a Geordie opäť bojujú proti zločinu. Buďte s nimi pritom od stredy 5. októbra na Epic Drama.

(Viasat)

Mohlo by vás ešte zaujímať