Reklama

Orange končí s predajom satelitnej služby pre nových zákazníkov

Ku koncu januára ukončí Orange predaj svojej satelitnej služby Orange TV, ktorú spustil v roku 2018. Podľa operátora sa zmena zatiaľ nedotkne súčasných klientov, tí budú môcť službu využívať aj naďalej bez akejkoľvek zmeny. Do budúcna sa chce však už operátor sústrediť najmä na služby s interaktívnejšími možnosťami pre zákazníka.
Pokračovanie nižšie:

Výrazné rozšírenie dostupnosti našich televíznych služieb v ostatných rokoch v kombinácii s obchodno-strategickým zameraním na služby s vyššou pridanou hodnotou nás priviedli k rozhodnutiu ukončiť predaj Orange TV cez satelit. Do budúcna sa plánujeme sústrediť najmä na televízne služby, ktoré nám umožňujú poskytovať bohatší obsah, viac funkcionalít a pridanej hodnoty pre zákazníka. Záujem o našu IPTV a jej zvyšujúca sa atraktivita z pohľadu zákazníkov toto smerovanie potvrdzuje,“ hovorí riaditeľ B2C marketingu a značky spoločnosti Orange Martin Hromkovič.

Satelitná Orange TV odštartovala oficiálne 15. augusta 2018, zákazníkom ponúkala tri základné balíky Basic, Optimal a Premium, ku ktorým bolo možné aktivovať ďalšie doplnkové Extra balíky. Hlavným cieľom Orange TV cez satelit bolo sprístupniť službu Orange TV, vrátane exkluzívneho programu Orange Sport, čo najväčšiemu publiku.

TIP: Otestovali sme satelitný prijímač iNEOS OR1 od Orange TV

Zmeny v prípade satelitnej služby sa nijak nedotknú ostatných služieb (Orange TV cez kábel i Orange TV cez internet), ktoré operátor bude predávať a poskytovať aj naďalej.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Samozrejme. S LM sliapli vedla. Hladaju uspory nakladov pretoze ich Telekom valcuje. Takze chcu s nim drzat krok aspon vo fiber a mobilnej (5G) infrastrukture na co je treba velke investicie. Spaniel to tam nakladovo „optimalizuje“. Koncom tohto roka svojich satelitnych zakaznikov „zobchoduju“ a posunu konkurentovi, ktory zaplati za kmen najviac.
      Ak to nebude Antik, bude sa mu horsie dychat na pozicii 16E, kedze jeden subjekt sa prestane spolupodielat na spolocnych prenosovych nakladoch.

    2. RE: Igor

      Myslím, že zákazníkov u ktorých je to možné bude ich presúvať na IP TV v ponuke má LTE do budúcna aj 5G pevný internet na doma cez ktorú by mohol poskytovať aj TV čo je aj logický krok. Pre Antik to bude znamenať iba to, že preklopí už všetky stanice na h.265.

    3. Peter
      Nechcem Ti brat iluzie, ale ten presun sat. zakaznikov na ine produktove portfolio Orange bude znacne problematicky. Prave preto isiel Orange do satu, lebo si myslel, ze si naberie a pretiahne zakaznikov pre TV (LM a Premier Sport ako motivacny faktor) od inych operatorov a zaroven ponukne sluzbu vlastnym mobilnym zakaznikom mimo vlastnej pevnej optickej siete.
      1. kto ma optiku (internet) od Orange ten si asi nedal namontovat satelit (dovodov preco ma niekto sat. od Orange je niekolko)
      2. 4G/LTE ma vyznam pri dostatocnej kapacite siete a dobrom pokryti (vzdialenosti od bodu). Vypadky a znizovanie rychlosti 4G/LTE boli uz pred covidom, momentalne je to nudzove riesenie pre TV, ale aspon nejake ak ine nie je. Priznam sa, ze neviem ako ma Orange poriesene LTE pasmo a jeho komercnu prevadzku pre koncoveho nefiremneho zakaznika a ake ma pokrytie (nemyslim tym 4G).
      3. s vyuzitim 5G siete predsa nemozes min. 3 roky pocitat, ved len tento rok sa to mozno zacne rozbiehat, celoplosnost mozno za 5 rokov. Orange potrebuje poriesit satelitnych zakaznikov tento rok, nie cakat 3,4,5 rokov.
      4. Konkurencia nespi. Tak ako teraz mieri na zakaznikov Freesatu na Thore tak bude mat v hladaciku aj Orange sat. zakaznikov. Ak tento rok pride Orange o LM tak polovica zakaznikov odide aj sama a rada.

    4. Re:Igor

      Neobhajujem ich a je mi jedno čo spravia no len môj odhad kde si zákazníkov pre smerujú.
      Orange prezentuje svoju pevnú lte sieť pre 98% populácie. Nemyslím, že cez vlastnú pevnú lte sieť by mal problém ponúkať aj tv službu tak to robí aj O2. Čo by malo ušetriť financie na prevadzku. Tak to robia viacerí operátori, dáta sa nečerpajú z dát určených na surfovanie na tv službu je rezervovaná dostatočná kapacita na bezproblémové fungovanie. Nemyslím, že všetkých svojich zákazníkov nechá konkurencii ak by to chcel urobiť tak by nepokračoval so sat službou bez dátumu ukoncenia poskytovania služieb. Skôr už začal poskytovať ip tv službu aj mimo vlastnej siete takže bude v tom pokračovať. Aj keď jediným lakadlom bol šport. No a bez neho by to mala ťažké. Inak nemá táto služba nejaké konkurencie schopné ceny.

  1. A je to jasné… od začiatku to bolo odsúdené na neúspech…

  2. RIP parabola, nástup IPTV. Internet je dostupný vďaka covid19 viac a viac….

    1. Si myslis, ze vdaka covidu sa buduje optika geometrickym radom? Ine siete (mobilne atd.) su totiz znacne pretazene, takze sledovat IPTV jedine vo vlastnej sieti daneho operatora a tych nie je tolko. Ved si skus na skusku pustit nejaku iptv cez mobilnu siet a uzivaj si programy v HD kvalite bez zasekov na 50″ obrazovke.

    2. SAT TV: Ech, či sa tu vyrojilo prorokov zániku paraboly… Prečo asi Pomaranč ponúkal TV aj cez satelit, keď majú IPTV a ďalšie služby? Lebo IPTV a kvalitný širokopásmový net pre OTT je stále najmenej pre polovicu ľudí nedostupný! Tak sa snažil pomocou futbalu prilákať zákazníkov so sat. TV od Skylinku a Telekomu – a nevyšlo to, našinec je príliš konzervatívny. To je celé. Vyvodzovať z toho koniec satelitnej televízie je logický skrat. Mimochodom, taká malá krajina, ako je Slovensko, mala neobvykle vysoký počet satelitných operátorov, takže teraz sa vlastne len konsoliduje tento trhový segment. Konsolidácia inak čaká aj OTT a VOD segment.

    3. @ Reginald Půlbotka

      Ja som to písal už pri vzniku, formulku „odsúdené na neúspech“ si pamätajú aj tí, ktorí tu chodili pred cca 2 rokmi, keď to spúšťali…

    4. Miki Mouse: veď ok, ja vravím len toľko, že kvôli zlyhaniu obchodnej stratégie Pomaranča nemožno hovoriť, že „RIP parabola“.

  3. @ SAT TV :

    IPTV si može dat jedině ten kdo tomu nerozumí nebo s odpuštením naivní d.bil kterému nejde o kvalitu a stabilní příjem!!! Každého kdo mi nabízí IPTV nebo TV přes net okamžitě posílám někam.
    Vždy budu mít zájem TV pouze přes SAT DVB-S a DVB-C nebo DVB-T a přes nic jiného. Pokud aj kabelový operátor začne utlumovat DVB-C a bude překlápět z něho do IPTV atd. tak okamžite od něho táhnu pryč!!!

    1. Iptv už dávno pokročila. Kto má optiku už nemá zmysel satelit pretože je to stabilnejšie aj lacnejšie. Operátori sami predpokladajú, že s 5g začnú presúvať zákazníkov na iptv službu vďaka ktorým im môžu začať poskytovať viac služieb ako sú archív či videosluzby. Potom už bude úspech ak prežije jeden satelitný operátor.

    2. @Peter
      Satelit má zmysel stále. Signál je úplne všade a 5g určite nebude v každej hornej-dolnej. Tak kto nemá 5g, tak satelit bude stále zaujímavý. A napríklad IPTV nemá takú ponuku zahraničných TV ako satelit. K satelitu je možné dokúpiť motor a s vlastným prijímačom sledovať programy z ostatných pozícii (samozrejme, nikde nie je garantované, že to takto bude stále a môže dôjsť k ich zakódovaniu v budúcnosti), napríklad keď pozriete MTV Germany (ide iba na satelite u nás, IPTV operátori ho nemajú) a MTV Europe (majú väčšina sat aj IPTV operátorov u nás), tak ktorá MTV je podľa vás lepšia? Môj názor: MTV Germany. A čo The Box group (The Box, Box Hits, Magic, Kiss, Kerrang) a NOW MUSIC group (NOW 90s, NOW 80s, NOW 70s, Clubland) na 28.2E? Toto IPTV operátori nevedia poskytnúť. Okrem toho, že MTV Germany je lepšia ako MTV Europe (a kto chce mať aj MTV Live HD, MTV Hits, Club MTV a VH1 spolu tak si samozrejme aj celkom priplatí a aj tak to nebude ako MTV Germany, možno VH1 ale MTV Germany s víkendovými špeciálmi asi ani to VH1 netronfne) a MTV Rocks už nejde, kým Kerrang je tu alternatívou k tomu stále a tiež nie je MTV 70s ale NOW 70s ide. Tak asi niekomu aj vyhovuje satelit, nakoľko asi nebide na Markíza a JOJ mať 1 box a ďiaľkové na IPTV a na BOX a NOW Music group zase druhý box a diaľkové – satelitný, nie? A čo iné programy? Podľa mňa čo sa týka zahraničných programov, tak satelit bude stále #1, možno čo sa týka platených, tak to bude (už teraz je) #1 IPTV, ale na zahraničné určite stále a aj dlho bude satelit.

    3. @Peter: s optikou máš pravdu, ale 5G sieť vyžaduje hustejšiu sieť BTS, ako LTE, ak má obslúžiť vysoký počet pripojení bez straty rýchlosti, čo je achillova päta LTE (kde celková rýchlosť klesá s počtom pripojených klientov aj vtedy, keď nikto nič neťahá). Pri pohľade na praktiky našich operátorov mám obavy, ako to bude vyzerať. A to ani nehovorím o tom, ako úmyselne operátori ignorujú eMBMS (LTE broadcast), aby mohli lepšie skasírovať zákazníkov a podobne. Takže DTH satelitné služby určite prežijú, aj z dôvodov, o ktorých píše #Goulddigger. Tam, kde nie je IPTV cez optiku, považujem za najlepšie riešenie aspoň dnes a pár najbližších rokov naberať lineárne vysielanie podľa možnosti cez satelit v kombinácii s archívom a VOD cez net, aby neboli siete (a aj servery OTT služieb) zbytočne nadmerne preťažované lineárnym vysielaním.

  4. Je to nezvratný trend. Ústup od satelitov aj antény.Preč sú časy zložitej montáže zariadení na strechách,balkónoch,fasádach s viazanosťou služby.Dnes si kúpite SmartTV a na miesto koaxialného kábla doň dáte internetový alebo sa pripojíte cez WiFi.K dispozícii máte ihneď niekoľko TV OTT operátorov bez viazanosti s archívom a môžete ich meniť každý mesiac-stačí použiť len ovládač.Dnes je internet v dome bežný štandard ako aj elektrina a voda.Doba sa mení Orange to vie.

    1. Politika Orange založená len na prilákaní zákazníkov iba pomocou športu je/bola zlá politika. Mali sa okrem športu zamerať aj na iné tv žánre. Ďalšiu vecou je fakt, že napr. použili HEVC H-265 kódek, čo nieje až tak štandartne bežné, aj keď ja som za tento novší videokódek. 🙂
      Uvidíme, že ako sa v budúcnosti presunie zákaznícka komunita, aj vďaka zmenám v Skylinku a FreeSATe, ale viem, že mnoho zákazníkov sa presúva k AntikSATu. Čo je fajn.
      Apropo! IPTV cez net je ok, ale treba si uvedomiť, že Slovensko nieje na tom až tak dobre, ako sa na prvý dojem zdá, s tou rýchlosťou net pripojenia! Ja osobne satelitný príjem signálu neodsudzujem, pretože som si plne vedomý jeho prospešnosti. Veď bez satelitného prenosu, by ani mnoho televízií nemohlo expandovať do celého sveta. A ak si niekto myslí, že prenos tv signálu na 100% vyrieši len internet, tak sa hlboko mýli! 🙂

    2. hlavne že to pred 2,5 rokom nevedeli a púšťali sa do sat tv ktorá je v SK premnožená

    3. Orange sat odsúhlasil ešte Lancaric. Bola to chyba už od začiatku naliali do toho veľké peniaze bez reálnej návratnosti. Aj pre túto chybu sa musel Lancaric a jeho najbližší kolektív stiahnuť. Nové vedenie sa snaží tento nepriaznivý trend zvrátiť, osekat zbytočne náklady, reštrukturalizovať…

    4. @Igor: Lančarič mal vypadnúť už dávno, aj so svojou klikou, vždy to bol babrák. Okrem toho nevypadol úplne, stále je tuším v predstavenstve.
      @mirinop: súhlas, až na jednu vec – Orange sat nepoužíval HEVC, iba Antik sat, aj to len čiastočne. Ale potom, ako Pomaranč definitívne odíde zo satelitu, zrejme bude musieť preklápať programy do HEVC.
      @Koncesionár: dnes ešte stále väčšina domácností nemá kvalitný broadband net, OTT služby u nás sú zatiaľ v plienkach a menej spoľahlivé, ako satelit a vždy bude dosť lokalít, kde sa solídny broadband net neoplatí zavádzať (napríklad Pomaranč odmieta pripájať rodinné domy, aj keby boli v radovke a iba 50m od najbližšieho POP). Takže satelitná distribúcia nevykape, neboj nič.

  5. Dopadol ako Flix tv
    https://www.satelitnatv.sk/2018/09/satelitny-operator-flix-tv-konci/

    1. Až tak úplne analogické to zas nie je. Flix skončil úplne, Pomaranč sa len sťahuje zo satelitu a zostáva na optike / kábli.

  6. Teraz bude mať antik problém, mal by sa presťahovat buď k mágiu alebo skylinku sám to na 16e bude ťažko ťahať

    1. dá všetko späť do HEVC ako to bolo pred príchodom Orange sat

    2. Dúfam, že aspoň základ ponechá v MPEG-4 aspoň nejaký čas…

  7. Ja som si kúpil 10-kariet Antik sat jedna višla na 2€promo ide mesiac z balíkom všetko čo potrebuješ.
    Unich víjde balík všetko čo potrebuješ na 11.90€.V Nay už karty vypredané.

    1. Antik ma iné ceny. Ved balik 29 stanic stoji 3,90.

    2. Bohužiaľ týmto cenám už zvoní umieračik. Ak nenájdu partnera na zdieľanie kapacity tak budú musieť pristúpiť k úprave cien. Možno už tento rok.

    3. Zo začiatku nebol problém s cenami a aj keď ešte nebol orange. Orange bol až od Augusta 2018, Antik už od roku 2015 alebo 2016…

    4. @Marek19821: ty píšeš o Antik TV cez net, ale satelitné balíky v Antik sat majú iné ceny.
      @Fero: ešte stále beží akcia, v rámci ktorej dáva Antik sat k objednanej dobe ešte raz toľko za nezmenenú cenu. Napríklad objednáš na rok, dostaneš dva roky za cenu ročného predplatného. Takto platíš v podstate polovičnú cenu, čiže najvyšší balík za 5,95€.
      @Igor: keď preklopia stanice naspäť do HEVC, náklady na distribúciu ich vyjdú zhruba rovnako, ako zdieľanie s Orange sat. Takže okrem základu za euro, čo je jasný dumping, nebudú musieť zvyšovať ceny ostatných balíkov.

    5. SPQR
      Lenže na satelite sa platí kapacita. Tu budú mať rovnakú (pocet TP) či budú vysielať hevc alebo mpeg4. Jedine, že by tým ušetrili jeden TP čo ale nejde z mesiaca na mesiac, keďže sú podpísané zmluvy na kapacitu na určité obdobie u poskytovateľa. Veď uvidíme čo sa bude diať.

    6. @Igor: to máš pravdu, ale ani Orange sat nekončí hneď, zatiaľ len prestal naberať nových zákazníkov. Kým prestanú vysielať pre existujúcich, bude mať hádam Antik sat dosť času nejako to utriasť a zbaviť sa prebytočnej kapacity.

    1. Ale ja myslím antik v mobile a dajú aplikáciu do smart tv.

  8. Popalili sa na lige majstrov tak to radsej skoncia a ich reci o boji proti cardsharigu su uz tiez minulost.

  9. To foto v upútavke článku – takto nízko sa nemá inštalovať parabola, lebo ju zaveje sneh a bude po ptákoch i kozách…

    1. To je asi len dočasná inštalácia na nejakom obchodnom centre, na predvádzacie účely.

  10. Ake satelitne TV maju 14 dnovy archiv ? zaujimavy je aj Antik ak sa pozriete na cenniky a ponuku co myslite? www.antiksat.sk alebo https://www.telekom.sk/televizia/magio-televizia – Myslim ze Antik vychadza lepsie., TV ziskate automaticky aj do apky v mobile a nie je tam viazanost. Co myslite?

    1. Antik má myslím 20 dňový archív, platí samozrejme len za podmienky využívania ich originálneho boxu, ktorý umožňuje aj prístup k službe cez internet. V prípade klasického satelitného prijímača samozrejme archív nie je k dispozícii. Navyše ich originály antik box je možné využívať aj k službe Antik sat bez použitia paraboly a to výlučne cez internet, ale s parabolou je to hlavne na dedinách stabilnejšie, nakoľko ten dedinský internet nie je kto vie čo. Alebo druhá možnosť – vlastný prijímač na jednom TV a Antik box na druhom (len cez internet) bez akýchkoľvek príplatkov za druhý prijímač (ale v tomto prípade druhý pôjde len cez internet a na prvom satelitnom vlastnom zase nebudú internetové služby ako napríklad archív a tak, karta bude len v prvom prijímači na satelit, pre internetový príjem nie je potrebná karta vložená v prijímači)…

    2. K tomu len dodám, že okrem boxu od Antiku (Nano 3S OLED, Mini 3S, Mini 3S+T) idú internetové služby (archív, programy, ktoré idú len cez net a nie sú na satelite, atď.) aj na prijímačoch s Androidom, ktoré umožňujú nainštalovať appku od Antiku (pozor, nie každý Android box to umožňuje). To isté platí pre TV s Androidom a sat. tunerom (úspešne vyskúšané na TV Sony, modelové rady 2018 a novšie).

  11. No spravili chybu ,že išli na taky satelit. 16* je najhorší satelit v europe. Chceli ušetriť a takto sa prerátali. Čo sa jedná športu tak budú pokračovat v iptv majú celkom dobrú spolupracu s telekomom.

    1. Ten satelit nie je až taký zlý. Kameň úrazu je ten, že kto má 60-80cm lavór od pôvodného operátora, má často akýsi psychologický blok a odmieta si kúpiť 90-100cm, hoci to nestojí veľa (20-30€). Použiť sa dá aj 80cm, s rizikom výpadkov v snehu a daždi.

    2. Antik sat
      Ja mám Antik sat (Eutelsat 16E) a mám 80cm a ide v pohode. A cez búrku sa TV nemá pozerať, lebu udrie blesk a bude po TV aj všetkých pripojených set-top-box-och…

  12. Tak ja som si porovnal konkurencie prave a myslim ze Antik vychadza ponukovo aj financne najlepsie. HD+ 4K kanaly, TV Plugin, TV archiv, system zalohy (kvoli pocasiu), funkcia zastav-pretoc-pusti, aplikacia ANTIK TV v mobile dokonca zadarmo…. dokonca sa parabola nemusi menit, staci si len antik nahlasit co je asi najpodstatnejsie.. no a este tie ceny su uplne v pohodke podla mna, maju este dokonca najake akcie na zriadenie prave

    1. Áno, parabola je na Antik na rovnakej pozícii, teda netreba nič nastavovať, pôjde rovnako ako v prípade orange, treba ale vymeniť set top box (orange ide v Irdeto, Antik ide v Conax, fungujú aj UNI čítačky)…

    2. Ale do budúcna by prijímač mal podporovať kodek H.265/HEVC (aj orange vysiela niektoré programy v tomto formáte a tiež aj Antik), po ukončení Orange služby možno prejde Antik do HEVC formátu aj s ostatnými programami (Antik box má už HEVC, hovorím zväčša o vlastných prijímačoch). Odporúčil by som napríklad Ab cryptobox 700 alebo 750 alebo 752, prípadne nový 800 UHD, ale ja si počkám ešte na 852 UHD Combo. prípadne nejaký Amiko (ale nový s podporou HEVC) alebo prípadne ak nevyužívate motor a príjem z viacerých pozícii ale radšej doplnkové služby cez internet, tak potom Antik box – Antik nano 3s.

    3. Cryptoboxy sú dobré len na základné použitie, t.j. sledovanie TV zo satelitu, to im ide dobre, stabilne a bez reštartov, HD a FHD obraz výborný. Kto od nich čaká použiteľnosť sieťových funkcií, nahrávania a podobne, bude sklamaný – ten SW je na to dosť nepraktický a zabugovaný. 850UHD a 852UHD vraj nebudú, použitý chipset údajne nepodporuje CI rozhranie. Ale to nemám z dôveryhodného zdroja, takže brať s rezervou.

    4. @Le Fu
      Dúfam, že sa mýliš, lebo je na ten Cryptobox 850/852 čakám…

    5. Ako som pozeral, tak aj 650/600 a 750/700 majú odlišné chipsety. Predpokladám, že 852/850 UHD budú mať iný chipset ako 800 a teda mali by podporovať CI (iba žeby Ab nechcela tento typ vyrobiť a podobne)…

Komentáre už nie sú povolené.