Reklama

Vyskúšali sme Kaon CO1300 HD, prvý set-top-box slovenskej satelitnej platformy ANTIK Sat

Nová satelitná platforma ANTIK Sat, ktorú bude prevádzkovať slovenská firma ANTIK Telecom so sídlom v Košiciach, má v pláne odštartovať oficiálne už o niekoľko týždňov. To, že je štart platformy za dverami nasvedčuje aj skutočnosť, že nám operátor poskytol už celý satelitný set na testovanie, vďaka čomu Vám môžeme priniesť ako prví naše skúsenosti a to ešte pred oficiálnym spustením. Pri testoch sme sa zamerali hlavne na dodávaný prijímač Kaon CO1300 HD, vôbec prvý satelitný HD box, ktorý bude nová platforma ponúkať svojim zákazníkom. Nebude to však jediný prijímač. Do budúcna chce ANTIK prinášať zákazníkom hybridné boxy s vlastným hardvérom a firmvérom, ktorý bude môcť upravovať podľa potrieb užívateľov.

Satelitný set obsahoval satelitnú offsetovú parabolu, LNB konvertor Inverto Black Ultra (twin), satelitný prijímač Kaon CO1300 HD, dekódovaciu kartu ANTIK Sat, HDMI kábel, diaľkové ovládanie, dve mikrotužkové batérie (AAA), externý napájací zdroj a celkom pekne spracovaný užívateľský manuál (s veľkými farebnými obrázkami) v slovenskom jazyku.

ANTIK Sat využíva pre šírenie svojich programov družicu Eutelsat 16A (16°E). Je preto potrebné parabolu nastaviť práve na túto družicu. Všetky programy sú kódované systémom Conax (CAID: 0B00). Pre záujemcov budú dostupné ako satelitné HD prijímače, tak aj CAM moduly. Zariadenia budú s dekódovacou kartou párované.

Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika prijímača:
Rozmery: 190 x 130 x 35 mm
Spotreba udávaná výrobcom: maximálne 23 W, v StandBy režime 0,5 W
1x originálna čítačka dekódovacích kariet Conax
1x USB 2.0 (zadný panel)
1x konektor HDMI
1x konektor RJ 45 (ETHERNET)
1x SCART
1x optický audio výstup S/PDIF
Pamäť pre uloženie 2000 kanálov (TV a rádio)
Podpora: DVB-S/DVB-S2, DiSEqC 1.0, Teletext, Timeshift, PVR, EPG, časové nahrávanie, rozlíšenie do 1080i, aktualizácia softvéru cez družicu (OTA)

antik_sat_kaon2

Predný a zadný panel
Na prednej strane set-top-boxu sa nachádzajú tri základné ovládacie tlačidlá StandBy, CH+, CH-, dve LED diódy (červená a zelená) a čítačka dekódovacích kariet Conax. Karta sa vkladá do čítačky smerom dopredu a dole. U kariet je treba spomenúť, že sú s prijímačom spárované. Nie je ich teda možné používať v inom prijímači/dekódery ako v tom s ktorým sú spárované. Sledovanie nekódovaných programov (FTA), či už zo satelitnej pozície 16°E alebo aj z inej, je umožnené aj bez vloženej karty.

Na zadnej strane ANTIK Boxu sa nachádzajú konektory LNB in, Scart, S/PDIF, HDMI, RJ45, USB 2.0 konektor a DC in pre pripojenie externého adaptéra (12 V).

antik_sat_kaon4

antik_sat_kaon3

Diaľkové ovládanie
Dodávané ovládanie je stredných rozmerov s pogumovanými tlačidlami. Prijímač sníma povely z diaľkového veľmi dobre a to aj pri nie príliš presnom nasmerovaní. Prepínanie programov trvá približne od 3 do 4 sekúnd. Ovládanie je univerzálne, umožňuje tak ovládať aj televízor, vďaka čomu už užívateľ nebude musieť používať dve diaľkové ovládania, ale len jedno. Na tento účel je vyhradených šesť základných tlačidiel v spodnej časti (StandBy, Vol+/Vol-, CH+/CH- a INPUT). Vo väčšine prípadov DO rozpozná typ TV automaticky. Bolo to tak aj v mojom prípade u TV značky Samsung. Pokiaľ by sa tak nestalo, ako som si všimol pri testoch so Smart TV LG, je tu možnosť základné ovládacie tlačidlá pre TV si naprogramovať manuálne.

Ako naprogramovať DO pre TV
Programovanie je jednoduché. Najskôr si pripravíme obe diaľkové ovládania (od set-top-boxu a od TV), potom stlačíme naraz tlačidlá OK a StandBy (v spodnej časti) na diaľkovom ovládaní od satelitného boxu. Po asi približne štyroch sekundách sa rozsvieti červená LED dióda. Následne stlačíme tlačidlo, ktoré chceme naprogramovať a hneď na to to isté tlačidlo aj na diaľkovom od TV. Pri programovaní musíme samozrejme mieriť obe diaľkové ovládania na seba. Ak je všetko v poriadku, LED dióda na DO od boxu ešte niekoľko sekúnd svieti a nakoniec sa sama vypne. Takto si môžeme naprogramovať každé z vybraných tlačidiel určených pre TV.

antik_sat_kaon1

Menu a informačný panel
Hlavné menu ANTIK Boxu Kaon je rozdelené do ôsmych hlavných kategórií (Obľúbené, TV, PVR, Rádio, USB, Rodičovská kontrola, Conax a Nastavenia), je ladené do sivo-čiernej farby, každá kategória má svoju ikonu, v celom menu sa posúvame šípkami na diaľkovom ovládaní. Pripravili sme pre Vás aj krátku videoukážku, ktorú nájdete na konci tohto článku.

antik_sat_box5

Informačný panel sa zobrazuje vždy po prepnutí na iný program, prípadne je ho možné manuálne vyvolať po stlačení tlačidla „i“ na diaľkovom ovládaní. Banner je rozdelený na dve časti. Vo vrchnej časti obrazovky môžeme vidieť názov programu a ďalšie detaily o zvolenom programe: napr. či je k dispozícii teletext, viac audio stôp, zvuk vo formáte AC3, formát obrazovky 16:9 atď. V spodnej časti obrazovky môžeme vidieť názov aktuálne vysielaného a nasledujúceho programu podľa EPG, ako aj aktuálny čas a dátum. Aby užívateľ mal aspoň orientačný prehľad či je práve vysielaný program na začiatku, alebo už vo svojej polovici, informuje ho o tom zvislá čiara, ktorá sa automaticky pohybuje po názve programu. Čas zobrazovania banneru je nastavený na 10 sekúnd, pokiaľ by to niekomu nevyhovovalo je možné si to zmeniť v nastaveniach (MENU-Nastavenia-Uživateľské rozhranie-OSD/Banner Display Time). Podrobnejšie informácie o sledovanom programe je možné zistiť opätovným stlačením tlačidla „i“. Pokiaľ má užívateľ záujem o program na celý deň, respektíve na niekoľko dní dopredu je nutné využiť funkciu EPG stlačením tlačidla „Guide“.

antik_sat_box11antik_sat_box12antik_sat_box10antik_sat_box8antik_sat_box4antik_sat_box3antik_sat_box2antik_sat_box1antik_sat_box_m2

EPG
Elektronický programový sprievodca sa zobrazuje predvolene v režime Multi EPG, v ktorom je vidieť na obrazovke vždy program piatich televíznych staníc s časovým rozsahom približne dve hodiny. Program bol v čase nášho testovania k dispozícii dopredu na 10 dní. Medzi stanicami a programom sa pohybuje so šípkami, po stlačení tlačidla „OK“ sa zobrazí v pravej časti obrazovky lišta s ďalšími voľbami ako Prehrať, Zobraziť podobné, Hľadať podľa názvu, Hľadať podľa kategórie a Viac informácií. Po pripojení externého pevného disku tu pribudnú aj voľby ohľadom nahrávania (Nahrávať, Nahrávať vždy, Nahrávať opakovane). Priamo z EPG je teda možné nastaviť aj časové nahrávanie a to či už jednorázové, alebo aj pravidelne sa opakujúce. Samozrejmosťou je aj vyhľadávanie programu podľa názvu. Ak niekto preferuje skôr zobrazovanie EPG iba u jedného programu (single EPG), aj túto možnosť prijímač podporuje. Stačí len stlačiť v EPG ešte raz tlačidlo „Guide“.

antik_sat_box_m6antik_sat_box_m7

Za zmienku stojí aj funkcia rýchleho vyhľadávania podobného programu, ktorú užívatelia ANTIK Sat boxu môžu využiť ak potrebujú nájsť v EPG kedy bude vysielaná repríza práve sledovaného programu, prípadne ďalšia časť seriálu. Pri sledovaní televízie stačí len stlačiť na ovládaní tlačidlo „OPT“ a vybrať voľbu „Zobraziť podobné“. Prijímač do niekoľkých sekúnd nájde podobné názvy programov. Okrem toho je tam aj voľba „Viac informácií“, ktorá zobrazuje zase podrobnejšie informácie o práve sledovanom programe.

antik_sat_box7antik_sat_box9

Prvotná inštalácia a skúsenosti
Pri úplne prvom spustení ANTIK boxu je nutné vykonať jednoduchú prvotnú inštaláciu v troch krokoch. Ako prvé si nastavíme jazyk a typ vyhľadávania (automatické/manuálne). Pokiaľ budeme využívať len príjem z jednej družice, môžeme zvoliť automatické vyhľadávanie. V druhom kroku vyberieme satelit Eutelsat 16A (16°E), ktorý je v boxe uvádzaný ako ANTIK 16°E, a spustíme vyhľadávanie programov. Do približne jednej minúty sa vyhľadajú všetky programy z ponuky operátora, ktoré už len uložíme a prijímač je tak pripravený na používanie. Usporiadanie programov určuje operátor, programy sú teda usporiadané presne podľa programového rastra. Ak niekomu nevyhovuje poradie, môže si vytvoriť svoje obľúbene skupiny programov, v ktorých už presúvanie programov je možné, vrátane zmeny číselnej predvoľby. Užívatelia, ktorí prepínajú podľa čísel si teda v obľúbených skupinách môžu zmeniť aj číslovanie kanálov tak že na prvej pozícii nebudú mať Jednotku ale napr. Markízu prípadne iný kanál. Zmeniť názov kanálu nie je možné. Prijímač umožňuje vytvoriť maximálne 20 obľúbených skupín, čo určite postačuje pre bežného užívateľa.

Pri reštarte boxu, alebo po odpojení zo siete sa vždy pri bootovaní aktualizuje programový raster. Užívateľom tak odpadá pri zmene technických parametrov či pridania nového programu zo strany ANTIKu manuálne ladenie. O všetko sa postará box automaticky. Programy z ponuky ANTIK Satu je však možné kedykoľvek aktualizovať aj cez menu. Prijímač umožňuje aj príjem z viacerých družíc. Podporované sú DiSEqC prepínače verzie 1.0. Užívatelia tak môžu bez problémov prijímať aj iné družice, maximálne však štyri. Set-top-box zatiaľ nepodporuje natáčacie zariadenie (motor) USALS ako aj DiSEqC prepínače verzie 1.1, ktoré umožňujú príjem viac ako štyroch družíc. V zozname sú preddefinované družice Astra 19,2E, Eutelsat Hot Bird 13°E, Eutelsat 9E a samozrejme Eutelsat 16°E. Nič však užívateľom nebráni aby využívali príjem nekódovaných programov aj z iných družíc, ako napr. Astra 23,5°E či Thor 0,8°W na ktorých vysielajú niektoré slovenské či české televízne a rozhlasové programy nekódovane. Stačí si len nastaviť na jednej z ponúkanej družice správne DiSEqC port a následne už len vyhľadať programy. Všetky vyhľadané programy mimo ponuky ANTIK Satu sa do prijímača ukladajú na koniec zoznamu od pozície 1000. V obľúbených skupinách si ich je však možné pridať na akúkoľvek pozíciu. Vyhľadávanie programov z iných družíc je možné buď manuálne, zadaním parametrov satelitného transpondéra, alebo automaticky.

Pri väčšine dôležitých funkcií v menu je aktivovaná ochrana heslom, ktoré je nastavené od výroby na štyri jednotky (1111). Prijímač podporuje aj rodičovskú ochranu pri programoch pre dospelých. V tomto prípade je rodičovský zámok nastavený na čísla 1234. Obe heslá je samozrejme možné zmeniť.

ANTIK Box Kaon CO1300 HD má k dispozícii aj ethernetový port, je ho teda možné pripojiť aj k internetu. Bohužiaľ, zatiaľ však neobsahuje ani jednu aplikáciu s ktorou by sme mohli internetové pripojenie využiť.

PVR a TimeShift
Po pripojení externého USB disku (HDD) či USB kľúča je možné prijímač využiť aj pre prehrávanie multimediálnych súborov či na nahrávanie. Do multimediálneho prehrávača je možné sa dostať priamo cez menu, prípadne cez tlačidlo na diaľkovom ovládaní „MEDIA“. Prijímač podporuje systém súborov ako FAT32, tak aj NTFS, ale len na prehrávanie súborov. Ak by ste chceli na takto naformátované pamäťové zariadenie nahrávať, prijímač to neumožňuje. Užívatelia, ktorí budú chcieť teda využívať box aj na nahrávanie či funkciu zastav, pretoč, pusti znovu (TimeShift) je potrebné formátovať pamäťové médium HDD alebo USB kľúč priamo v zariadení. Tu však treba spomenúť, že pre TimeShift postačuje aj menší USB kľúč napr. 2 GB, pre nahrávanie (PVR) je už potrebné mať USB kľúč s väčšou kapacitou ako 4 GB, vzhľadom k tomu, že na pamäťové médiá s menšou kapacitou prijímač neumožňuje nahrávať. Z praktického hľadiska je to aj logické, na zariadenie s malou kapacitou by sa zmestil maximálne len jeden film či program. Najideálnejšie je teda s boxom používať externý pevný disk, prípadne USB kľúč s väčšou kapacitou na ktoré je možné si nahrať viac programov. Osobne som otestoval s prijímačom dva USB kľúče 2 a 8 GB a tiež pevný disk s kapacitou 320 GB.

antik_sat_box_m18antik_sat_box_m8

Spustiť nahrávanie je možné manuálne stlačením tlačidla REC, prípadne si nastaviť časovač priamo z EPG. Nahrávky je možné prehrávať iba v samotnom prijímači, pokiaľ by ste ich chceli prehrať na PC tak neuspejete, pretože sú kódované. K nahratým súborom sa pristupuje cez menu v sekcii PVR, kde môžeme vidieť všetky nahrávky vrátane plánovaných, prebiehajúcich či prípadne neúspešných. Box umožňuje počas nahrávania sledovať aj iný program ako ten, ktorý sa nahráva, samozrejme len z toho istého satelitného transpondéra. Nahrávky sú kompletné, s teletextom, DVB titulkami či všetkými audio stopami.

Multimediálny prehrávač
Kaon CO1300 HD zvláda prehrávať aj multimediálne audio, video súbory a obrázky. Z video súborov mi prijímač prehral z externého pevného disku súbory typu ts., avi, mp4 či mkv, obrázky jpg, gif a z audio súborov napr. mp3. Súbory, ktoré box nedokáže prehrať označí s otáznikom.

Videá je možné pretáčať v piatich rýchlostiach a to ako dopredu, tak aj späť (8x 16x 32x 64x a 128x), podobne ako aj u funkcii TimeShift či audio súborov. Multimediálne súbory je možné len prehrávať, nie je ich možné upravovať, presúvať ani mazať. Nahrávky je možné presúvať, blokovať a samozrejme aj mazať.

Parabola a LNB

Satelitnú parabolu, ktorú bude dodávať ANTIK Sat zákazníkom je vyrobená zo železa, má elipsový tvar. Jej rozmery sú približne 82,5 x 93,5 (šírka x výška). Ako parabola vyzerá si môžete pozrieť v nasledujúcich fotografiách.

antiksat_parabola4antiksat_parabola7antiksat_parabola6antiksat_parabola1

Všetky dodávané LNB konvertory budú značky Inverto Black Ultra (IBU) so šumovým číslom 0,1 dB. V sete, ktorý sme obdržali bol twin konvertor s dvomi výstupmi na dva prijímače. Nie je vylúčené, že twin konvertory IBU bude poskytovať operátor aj koncovým zákazníkom, ktorí by tak mohli byť do budúcna pripravení na prípadné rozšírenie príjmu na dva boxy (televízory).

antik_sat_box_lnb

Videoukážka – Hlavné menu


Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Rovnaký box ako používa MagioSat (vrátane kódovania).

    A na rovnakom HW sú založené aj boxy dodávané Novou Digi v SR a ČR (líšia sa len dekodérom, resp. jeho softwarom, nakoľko boxy pre MagioSat pred rokom umožňovali na výber aj Digi).

  2. Rovnaky ma MAGIO SAT? Mam MAGIO SAT a co sa tyka menu tak toje o nicom neda sa nic nastavit (mam ho 5 rokov)

  3. Maju tam aspon moznost ladit manualne co Digi ani Magio nemaju.

  4. „Je preto parabolu nastaviť práve na túto družicu.“ ?

  5. Aby si to nemohol sirit dalej. Je to tak aj na Skylink ready, Digi aj Magio boxoch.

  6. @bruno: a skúšal si to? Pochybujem že niekto kto má Digi, alebo Magio vôbec ten Diseqc skúšal….

  7. Sused už má na streche nahodeni Antik Sat, dali mu ho na testovanie 😉

  8. Ja mam svoj prijimac a nemienim ho menit takze u mna antik nema sancu

  9. ja mam Antik internet doma asi 12 rokov ale nechcem televíziu ani zadarmo !!! Slovenske a české programy ponukaju za 0 € základ, ale základne Maďarske programy už za 2 €, tak radšej pozerám naďalej Freesat

Komentáre už nie sú povolené.