Reklama

AB Cryptobox 600HD mini – Satelitný HDTV prijímač s externým displejom

AB Cryptobox 600HD mini je satelitný HDTV prijímač menších rozmerov s externým LED displejom spolu s IR snímačom pre diaľkové ovládanie. Samotný box je tak možné vďaka jeho rozmerom umiestniť za plochý televízor, kde ho vôbec nebude vidieť. Na viditeľnom mieste bude len maličký externý displej, na ktorom sa zobrazuje číslo kanálu poprípade aktuálny čas.

Ak by sme porovnali predchádzajúci model AB Cryptobox 500HD mini spred dvoch rokov, tak nová verzia 600HD mini má okrem výkonnejšieho hardvéru a nových funkcií, nového diaľkového ovládania a externého displeja ešte navyše aj jeden USB 2.0 port či jack konektor 3,5mm pre analógový video/audio výstup.

Základná charakteristika prijímača AB Cryptobox 600HD mini:
Rozmery: 124x24x82 mm
Spotreba maximálne 25 W
1x čítačka kariet
2x USB 2.0
1x sieťové rozhranie Ethernet 10/100 Mbps
1x sériové rozhranie jack-RS232
1x IR konektor pre externý displej/snímač pre DO
1x konektor HDMI
1x analógový video/audio výstup (jack)
1x optický audio výstup S/PDIF (Coaxial)
Fast Scan – pre rýchle a jednoduché ladenie nielen SK/CZ programov
Pamäť pre 100 satelitov, 4000 transpondérov a 6100 programov
Podpora: DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, HDMI-CEC, DLNA DMR, Teletext, Timeshift, streamovanie videa na mobilné zariadenia, PVR, EPG, Teletext, časové nahrávanie či rozlíšenie až do 1080p.

Pokračovanie nižšie:

Obsah balenia
V malej krabici spolu so satelitným boxom sa nachádza ešte užívateľský manuál v slovenskom, českom a anglickom jazyku, diaľkové ovládanie, dve batérie typu mikrotužky (AAA), externý napájací zdroj (12V), krátky, približne 28 cm, HDMI kábel, externý LED displej s IR snímačom diaľkového ovládania, držiak pre prilepenie prijímača o zadnú stranu televízora a USB kábel pre prepojenie externého LED displeja so samotným boxom.

cryptobox_600_m1

Predný a zadný panel
Z prednej strany prijímača sa nachádza konektor IR-EX (USB mini) pre externý displej, RS232 (jack) dva USB 2.0 porty a DC-IN (12V) pre externý adaptér. Zo zadnej strany nájdeme konektor LNB IN pre pripojenie koaxiálneho kábla z LNB, optický audio výstup S/PDIF (Coaxial), konektor HDMI, analógový video/audio výstup jack 3,5 mm a konektor RJ45 pre prípadné pripojenie boxu k internetu. Univerzálna čítačka dekódovacích kariet sa nachádza na bočnej strane, karta sa zasúva do nej s čipom dopredu a hore.

Novinkou u najnovšej modelovej rady prijímačov AB Cryptobox 600HD mini je externý LED displej spolu s IR snímačom diaľkového ovládania a dvomi LED diódami, ktorý sa k prijímaču pripája pomocou priloženého USB kábla. Výrobca tak vychádza v ústrety zákazníkom, ktorí sa pri starších mini modeloch sťažovali na nedostupnosť minimálne jednej LED diódy, ktorá by signalizovala prijímač v prevádzkovom či pohotovostnom režime.

Na externom štvormiestnom sedemsegmentovom LED displeji sa zobrazuje buď číslo kanálu, alebo aktuálny čas v závislosti od nastavenia v Menu. Okrem voľby čo sa bude zobrazovať na displeji si môže tiež užívateľ nastaviť aj jas displeja.

AB_600_m

Diaľkové ovládanie je úplne totožné z aktuálne predávanými modelmi značky AB Cryptobox rady 6xxHD. Totožný je aj vzhľad hlavného Menu ako aj vybrané funkcie. Odporúčam Vám preto prečítať si aj moje testy prijímačov AB Cryotobox 600HD poprípade AB Cryptobox 650HD.

Cryptobox_do1 1

Skúsenosti
Počas môjho testovania som mal k dispozícii AB Cryptobox 600HD mini so softvérovou verziou V1.09.13058_Patch. Pri úplne prvom spustení je potrebné vykonať prvotnú inštaláciu. Po výbere slovenského či českého jazyka ponúkne prijímač na výber jednoduchú a pokročilú inštaláciu.

Zákazníci platformy Skylink môžu využiť jednoduchú inštaláciu, kde si prijímač nastaví všetko potrebné (vrátane DiSEqC portov) a začne aj automaticky vyhľadávať programy zo satelitných pozícii Astra 19,2°E a Astra 23,5°E. To všetko trvá približne jednu minútu. Pokročilá inštalácia je k dispozícii pre užívateľov, ktorí prijímajú viac družíc alebo pre zákazníkov freeSATu.

Cryptobox_600_m2Cryptobox_600_m3Cryptobox_600_m4Cryptobox_600_m5Cryptobox_600_m6Cryptobox_600_m7Cryptobox_600_m13

V internej univerzálnej čítačke dekódovacích kariet som otestoval niekoľko dekódovacích kariet freeSAT ICE, Skylink ICE a Skylink Irdeto. So žiadnou z nich som nezaznamenal počas môjho testovania problémy. Najnovšie karty Skylink M7 Irdeto v prijímači bohužiaľ nefungovali. Prepínanie programov medzi dvomi HD kanálmi z rôznych transpondérov trvá cca 3 sekundy, medzi SD kanálmi 2 sekundy a v prípade dvoch nekódovaných programov z jedného satelitného transpondéra iba 1 sekundu.

Multimédiá a sieťové aplikácie
K prijímaču je možné pripojiť aj externé pamäťové zariadenie naformátované v systéme FAT32 poprípade NTFS, z ktorého je možné si prehrať multimediálne súbory, fotky, alebo naň nahrať svoj obľúbený program. Z multimediálnych súborov prijímač podporuje video súbory typu: AVI, MP4, FLV, MPG, MKV, TS, TP, TRP z hudobných: MP3, WAV, OGG a obrázky ako JPG, PNG, BMP a GIF.

Samozrejmosťou je aj funkcia časového posunu TimeShift, ktorú je možné spúšťať manuálne stlačením tlačidla Pause, alebo automaticky s využitím tzv. permanentného TimeShiftu, kde sa programy budú dočasne zaznamenávať na pevný disk a užívateľ môže program kedykoľvek zastaviť či pretočiť späť. Všetky nastavenia TimeShiftu ako aj samotného nahrávania sú dostupné v mediálnom prehrávači pod modrým tlačidlom (PVR Nastavenia). Nahrávky sú vo formáte .ts, alebo .ps (podľa nastavenia v menu). V prípade nahrávania nekódovaných (FTA) kanálov je možné súbory prehrať aj v PC, u nahrávok z kódovaných staníc sa mi ich bohužiaľ v PC prehrať nepodarilo.

Cryptobox_600_m9Cryptobox_600_m10

Pre plnohodnotné využívanie sieťových aplikácií, z ktorých môžem spomenúť aspoň YouTube, Sieťový prehrávač (DLNA DMP), Počasie, RSS, Burzový index, Google map či Email, je nutné pripojenie k internetu. Na výber je hneď niekoľko možností ako prijímač pripojiť k internetu a to buď cez LAN kábel alebo pomocou USB WIFI adaptéru či dokonca USB 3G modemu. U WIFI adaptéru si však treba dať pozor na to aby bol s čipom Ralink 5370, pretože iné prijímač nepodporuje. Keďže sú k dispozícii dva USB porty, je možné bez problémov k prijímaču pripojiť ako externý pevný disk tak aj USB WIFI adaptér.

TIP: Nový softvér pre prijímače AB Cryptobox 6xx prináša Auto FastScan

Ďalšou zaujímavou sieťovou aplikáciou, ktorá je dostupná v patch verzii softvéru, je IPTV prehrávač. Ten umožňuje sledovanie internetových televízií či web kamier. Stačí pritom len zadať adresu stremu do samotnej aplikácie.

app_cryptoboxG-MScreen – mobilná aplikácia pre prijímače AB Cryptobox 6xxHD
AB Cryptobox 600HD mini spolupracuje aj s bezplatnou mobilnou aplikáciou G-MScreen, ktorá je dostupná ako pre zariadenia s operačným systémom Android, tak aj iOS. Vďaka aplikácii je možné nielen ovládať samotný prijímač, ale aj sledovať živé vysielanie priamo na mobile či tablete.

Záver
Satelitný HDTV prijímač AB Cryptobox 600HD mini je určený, hlavne kvôli jeho malým rozmerom, pre umiestnenie za televízor. Preto je dodávaný štandardne aj krátky HDMI kábel, držiak či externý displej. Aj napriek malým rozmerom sa jedná o plnohodnotný satelitný HDTV prijímač so všetkými štandardnými funkciami ako PVR, TimeShift, FastScan, Auto DiSEqC, IPTV, HDMI-CEC, DLNA DMR či multimediálnym prehrávačom. Nechýba tiež ani podpora aplikácie G-MScreen pre mobilné zariadenia.

Doporučená maloobchodná cena: 65,9 € s DPH.

Odkaz na produkt: AB Cryptobox 600 HD mini

Za zapožičanie prijímača AB Cryptobox 600 HD mini ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Neviem preco ten konektor nedali aj zo zadu, vyzera to smiesne ked nechcem aby mi bolo vidno kable. Mohli dat jeden konektor z boku a druhy zo zadu paralelne zapojene a potom by to bolo super…

  2. Feri skor by som to nazval 600 HD v malom vydani. Softverovo ponuka to iste.

    chacha keby mal displej zo zadu USB ako by si ho potom chcel prilepit na telku zo spodu?

  3. čo keby sa autor zmienil aspoň jedným slovom o najpodstatnejšej veci – obraze?

    1. @beli
      Ak poznáš aspoň jeden spôsob ako a podľa čoho hodnotiť objektívne obraz u prijímačov sem s ním.

Komentáre už nie sú povolené.