Reklama

Vysielače prvého multiplexu Nitra-Zobor a Banská Štiavnica – Sitno so zníženým výkonom kvôli maďarskému analógu

Dva vysielače prvého multiplexu, konkrétne Nitra-Zobor a Banská Štiavnica – Sitno, vysielajú aktuálne dočasne so zníženým výkonom 2 kW kvôli maďarskému analógovému vysielaniu. Niektorým divákom tak v oblasti so slabším pokrytím môžu ísť z týchto vysielačov všetky multiplexy okre prvého. „K zvýšeniu výkonu bude môcť prísť až keď si Maďarsko prestane chrániť svoje analógové TV vysielanie,“ informoval náš portál SatelitnáTV.sk Ing. Roman Vavro, tlačový hovorca Telekomunikačného úradu SR (TÚ SR).
Pokračovanie nižšie:

K navýšeniu výkonu oboch vysielačov nášho prvého multiplexu Nitra-Zobor a Banská Štiavnica – Sitno môže teda dôjsť až po odpojení analógového vysielania u našich južných susedov v Maďarsku. Po odpojení tak dôjde k zvýšeniu výkonu podľa žiadostí, ktoré spoločnosť Towercom zaslala TÚ SR z aktuálnych 2 kW na 25,1 kW pre Zobor a 31,6 kW pre Sitno.

Proces odpájania analógového vysielania v Maďarsku bude podľa plánov rozdelený tento rok na dve etapy. Prvá časť analógových vysielačov bude odpojená 31. júla a zvyšné vysielače zostanú odpojené 31. októbra 2013, teda o tri mesiace neskôr.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Nemali byt vsetky analogy nahodou vypnute do konca roku 2012? Tak ake znizovanie vykonu. Myslite si ,ze by to madari urobili pre nas ak by to bolo potrebne? Preco Kralova hola do dnesneho dna nevysiela 2. multiplex?

  2. Dakujem za tuto info.ale zda sa mi to cudne,ze kvoli Madarom nemozme na Slovensku-teda doma v nasom state zvysit vykon vysielaca…. fakt tomu nechapem.

  3. Analógové vysielanie má prednosť pred digitálom do júna 2015. Dohodli sa natom národné regulačné orgány na konferencii ITU. Preto mohlo napr. Rumunsko, Srbsko, Ukrajina zmeniť termín vypnutia na koniec roku 2014, resp. do polovice roku 2015. S tým nič nespravíme, ich výhovorka bola finančná kríza.

  4. Potvrdzujem, 1. multiplex v Prenčove (pod Sitnom) nefunguje.

  5. Rumunské DiGi a maďarské UPC nedajú do ponuky nové slovenské stanice a kvôli maďarským vysielačom analógu ich nemôžeme ani doma šíriť. Nech si oni nanalóg znížia na 2W, vypnúť si ho môžu aj neskôr.

    Nehľadal som to nikde, ale ako poznám zákon schválnosti, Zobor dajú na plný výkon až v posledný termín… (po 31.10.2013)

  6. Ja som dnes skusil preladit TV a 1.multi mi nabehol. Nitra Zobor zrejme zvysila vykon. Konecne.
    Vdaka 🙂

Komentáre už nie sú povolené.