Reklama

Dvojku HD si počas MS v hokeji naladíte aj v DVB-T

RTVS prináša divákom od štvrtka 9. mája počas trvania majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji Dvojku v natívnom HD rozlíšení (1080i) v DVB-T. Po dohode so spoločnosťou Towercom sa Dvojka HD objaví v tzv. prvom celoštátnom multiplexe DVB-T, ktorý v súčasnosti pokrýva približne 81% obyvateľstva.

RTVS má záujem zaradiť Dvojku vo vysokom rozlíšení do digitálneho terestriálneho multiplexu aj natrvalo. „Našim zámerom je dostať do verejnoprávneho multiplexu aj Dvojku HD. Vzhľadom na jeho súčasné parametre však nemáme k dispozícii dostatočnú kapacitu pre dve televízne programové služby v HD a dve v SD a ešte aj všetky naše rozhlasové stanice,“ povedal riaditeľ sekcie technickej realizácie RTVS Andrej Doležal. RTVS je v súčasnosti jediným vysielateľom na Slovensku, ktorý ponúka v DVB-T televíznu stanicu vo vysokom rozlíšení, konkrétne Jednotku HD. „Teší nás preto, že od 9. do 19. mája pribudne do DVB-T aj Dvojka HD a hokejoví priaznivci si tak budú môcť vychutnať všetky zápasy majstrovstiev sveta na obrazovkách RTVS vo vysokej kvalite,“ dodal Andrej Doležal.
Pokračovanie nižšie:

RTVS v tomto roku vysiela prvýkrát Dvojku (rovnako ako Jednotku HD) v rozlíšení 1080i HD. Dvojka HD je v ponuke takmer všetkých veľkých poskytovateľov IPTV a káblovej televízie. Všetky zápasy vo vysokom rozlíšení RTVS navyše ponúka aj na webe hokej.rtvs.sk.

Na to, aby diváci mohli v DVB-T sledovať Dvojku v HD, je potrebné, aby si znovu naladili svoje Set-top boxy. Je potrebné mať Set-top box alebo TV prijímač s MPEG-4 dekóderom. Stanica bude samozrejme free to air – nekódovaná. Je potrebné spustiť automatické ladenie a stanica sa automaticky objaví v programovej ponuke prijímača. Dvojka v HD bude v štandarde MPEG-4, v bitrate 7 Mbit/s.

Pokrytie prvého multiplexu je graficky znázornené na tejto stránke.

Návod, ako si overiť pokrytie signálom v mieste bydliska, nájdete tu.

Zoznam vysielačov prvého multiplexu:

Banská Bystrica – Laskomer, K 49 s výkonom 50 119 W
Bardejov – Magura, K 49 s výkonom 31 623 W
Bratislava – Kamzík, K 44 s výkonom 50 119 W
Košice – Heringeš, K 50 s výkonom 19 953 W
Košice – Dubník, K 57 s výkonom 12 580 W
Lučenec – Blatný vrch, K 49 s výkonom 31 623 W,
Nové Mesto nad Váhom – Veľká Javorina, K 55 s výkonom 50 119 W,
Poprad – Hranovnica, K 41 s výkonom 50 119 W,
Poprad – Kráľova hoľa, K 57 s výkonom 5 012 W,
Ružomberok – Úložisko, K 44 s výkonom 50 119 W
Žilina – Krížava, K 35 s výkonom 1 995 W
Nitra – Zobor, K 50 s výkonom 2 000 W
BANSKÁ ŠTIAVNICA – Sitno, K 50 s výkonom 2 000 W

(RTVS, red)

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Stači preklopit Mux 3 do MPEG4 a bude miesto aj pre Dvojku HD šak nové tv už maju aj MPEG4 formát vtom problem nebude

  2. tam je slaby signal to preto tiez seka ja tam mam signal 10% toje malo

  3. ja mam práve že signal super, až 80 percent MTT ide O.K. ale sekaju okrem ČT 24 aj ostatne dva na k.49. Je to ich porucha robi to aj kolegovi. Predtym ked tam bola TA 3 to bolo O.K. teraz to nejak domrvili.MTT ide preto na tomto k.49 lebo ide priamo zo študia. Ostatne tri na tomto k.49 sekaju.

  4. nevie niekto kedy pribudne aj vysielač Trenčín Nad oborou ?

  5. áno to viem a chytám ho ,len som chcel vediet či sa plánuje do budúcna MUX1 rozširovať aj na tento vysielač kde už vysiela MUX2,MUX3

Komentáre už nie sú povolené.