Reklama

AB Cryptobox 500 HD mini – malý satelitný prijímač aj s multimédiálnym prehrávačom

Po novej rade satelitných HD prijímačov AB Cryptobox 500/550 HD prichádza do predaja práve tento týždeň aj ich malý brat s označením ako AB Cryptobox 500 HD mini, ktorý nahradí starší typ AB Cryptobox 400 HD mini. Jedná sa v podstate softvérovo o veľmi podobný satelitný prijímač ako sú nové AB Cryptoboxy 500/550 HD. Preto by sme mohli hľadať rozdieli skôr v hardvérových veciach ako sú napr. menšie rozmery, jeden USB port, externý IR snímač atď. Úplne rovnaké je napr. diaľkové ovládanie. Recenziu prijímača AB Cryptobox 550 HD si môžete prečítať tu. Ak by som mal porovnať tento prijímač so staršou 400-kou mini, tak 500 mini má navyše optický výstup, nemá zabudovaný napevno HDMI kábel, ale klasický HDMI konektor a úplne prepracované zostalo napr. menu ako aj multimediálny prehrávač. K dispozícii je tiež navyše aj FTP manažér.
Pokračovanie nižšie:


Základná charakteristika prijímača:
Rozmery: 123x28x82 mm
Spotreba maximálne 25 W
1x čítačka kariet
1x USB 2.0
1x sieťové rozhranie Ethernet 10/100 Mbps
1x sériové rozhranie jack-RS232
1x IR konektor pre externý snímač pre DO
1x konektor HDMI
1x optický audio výstup S/PDIF (Coaxial)
Fast Scan – pre rýchle a jednoduché ladenie nielen SK/CZ programov
Pamäť pre 100 satelitov, 4000 transpondérov a 6100 programov
Podpora: DVB-S/DVB-S2, DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, Timeshift, PVR, EPG, časové nahrávanie či rozlíšenie až do 1080p.

Obsah balenia
V malej úzkej krabičke sa spolu so satelitným prijímačom AB Cryptobox 500 mini nachádza ešte diaľkové ovládanie + dve batérie typu AAA (mikrotužky), externý zdroj, externý IR snímač pre povely z diaľkového ovládania, ako aj užívateľský manuál v slovenskom, českom, nemeckom a anglickom jazyku.

Predný a zadný panel
V prednej časti prijímača sa nachádzajú len dva konektory a to konkrétne jeden pre pripojenie IR snímača a druhý slúži ako servisný konektor jack-RS232. Zadný panel obsahuje konektor LNB in pre pripojenie konvertora, optický výstup S/PDIF (coaxial), HDMI výstup pre pripojenie televízora, LAN a USB konektor. Vzhľadom k tomu, že má prijímač externý zdroj je v zadnej časti ešte konektor pre pripojenie zdroja (DC 12V).

AB Cryptobox 500 HD mini aj s vloženou kartou – pohľad z predu.
AB Cryptobox 500 HD mini – pohľad zo zadu
AB Cryptobox 500 HD mini – externý IR snímač

Diaľkové ovládanie
Ako som už spomínal diaľkové ovládanie je presne také iste ako je dodávané aj s prijímačmi AB Cryptobox 500/550 HD. Citlivosť diaľkového ovládania by som mohol hodnotiť ako veľmi dobrú. Externý IR snímač snímal povely aj pri nie veľmi presnom nasmerovaní na samotný snímač. Diaľkové je pomerne dosť veľkých rozmerov, to už ale nemusí byť taký problém, keďže je k dispozícii už aj nové praktickejšie ovládanie. Zatiaľ je k dispozícii v predaji len ako samostatné náhradné ovládanie, do budúcnosti by však podľa mojich informácii malo byť distribuované už toto nové ovládanie aj so samotnými prijímačmi AB Cryptobox.

Prečítajte si tiež: Nové diaľkové ovládanie pre prijímače AB Cryptobox

AB Cryptobox 500 mini – diaľkové ovládanie

Menu
Samotné menu je ladené do čiernej farby a je zložené z piatich základných kategórií (Inštalácia, Editácia programov, Nastavenie, X-tras a Multimédia), ktoré obsahujú ešte niekoľko ďalších podkategórií. Pokiaľ by niekomu vadila tmavšia farba, je možné nastaviť priehľadnosť samotného menu podľa vlastnej potreby (Menu – Nastavenie – Nastavenie OSD – Priehľadnosť menu). V menu je možné sa posúvať šípkami (hore, dole) na diaľkovom ovládaní. Výber je možné potvrdiť tlačidlom OK.

Elektronický programový sprievodca (EPG) je k dispozícii po stlačení tlačidla (EPG). Na výber sú dva spôsoby zobrazenia (denné a týždenné), ktoré je možné meniť jednoducho stlačením zeleného tlačidla. Dni v týždni sa menia pomocou žltého (Deň -) a modrého (Deň +) tlačidla. Okrem zobrazovania programových informácií je možné priamo z EPG nastaviť aj časovač automatického nahrávania.

AB Cryptobox 500 miniAB Cryptobox 500 miniAB Cryptobox 500 miniAB Cryptobox 500 miniAB Cryptobox 500 miniAB Cryptobox 500 miniAB Cryptobox 500 miniAB Cryptobox 500 mini

Skúsenosti
Pri úplnom vypnutí z elektrickej siete prijímač nabieha do 25 sekúnd. Štandardne je nastavený v prijímači úsporný režim, preto ak by niekomu vadil dlhý štart prijímača zo Standby režimu môže tento režim vypnúť a prijímač bude nabiehať zo Standby režimu okamžite (maximálne do dvoch sekúnd). Presná cesta pre zapnutie či vypnutie úsporného režimu Standby: Menu-Nastavenia-Systémové nastavenia-Úsporný standby.

U prvotnej inštalácii je možné prijímač naladiť a nastaviť v štyroch krokoch. Najskôr je nutné nastaviť jazyk, miestny čas, vybrať družicu, ktorú budeme prijímať a posledným krokom je vyhľadávanie programov. Na výber je buď manuálne vyhľadávanie, alebo je možné zvoliť aj funkciu FastScan. FastScan umožňuje rýchle a jednoduché vyhľadanie televíznych a rozhlasových staníc podľa poskytovateľa. Napríklad pre naladenie programov z balíka Skylink je nutné zvoliť ako prevádzkovateľa „Kanály Slovensko“, kde budú v zozname ako prvé základné slovenské a až potom české a ostatné programy. V prípade, že by sme zvolili ako providera „Kanály Česko“ boli by ako prvé české televízne programy. Karta sa do prijímača vkladá z bočnej strany a s čipom dopredu a hore. Tu nemôžem nespomenúť, že dekódovacia karta trochu trčí z prijímača. Počas môjho dvoj týždňového testovania som mal možnosť vyskúšať v prijímači dekódovacie karty Skylink ICE, Skylink IRDETO ako aj freeSAT by UPC Direct (ICE). Všetky tri dekódovacie karty fungovali úplne bez problémov. Problém nebol ani zo zápismi. Prepínanie kanálov trvá u kódovaných do dvoch sekúnd, u nekódovaných je to cca jednu sekundu.

Spotreba prijímača dosahovala počas niekoľko hodinového sledovania spotrebu 15 W, v prípade standby režimu to bolo už štandardne okolo 1 W. Výrobca udáva maximálnu spotrebu prijímača do 25 W.

AB Cryptobox 500 mini má k dispozícii pripravené aj funkcie ako PVR čí Timeshift. Nahrávanie je možné samozrejme až po pripojení externého disku (podpora FAT32 a NTFS). Spúšťa sa jedným stlačením tlačidla RECORD a zastavuje stlačením tlačidla STOP. Počas nahrávania jedného kódovaného programu je možné z daného transpondéra sledovať ďalšie programy no len tie nekódované. V prípade nahrávania nekódovaného (FTA) programu je možné sledovať, či nahrávať z rovnakého transpondéru ďalší kódovaný či nekódovaný program. Pre spustenie funkcie Timeshift stačí len stlačiť tlačidlo Pause a program sa začne automaticky zaznamenávať na externé zariadenie, vďaka čomu môžeme program pretáčať späť/dopredu či ho zastaviť. Samotné nahrávky sú vo formáte TS a to v kódovanom stave, keďže sa mi ich v mojom PC nepodarilo prehrať. U nahrávania nekódovaných kanálov ich prehranie v PC samozrejme možné je.

Editácia programov
K editácii kanálov sa dostaneme cez Menu – Editácia kanálov a vyberieme príslušnú voľbu z nápovedy, ktorá sa zobrazuje v spodnej časti (Pohyb-červené tlačidlo, Vymazať – zelené atď.). Samotná editácia nie je nijak zložitá. Napríklad pri presune televíznych kanálov môžeme vybrať nielen jeden kanál, ale aj celú skupinu kanálov a presunúť tak hneď niekoľko kanálov na požadované miesto. Okrem toho je samozrejme možné kanály vymazať, zamknúť či premenovať.

X-tras
V tejto sekcii sa nachádza Kalendár s pripomienkovačom, niekoľko hier ako aj sieťové aplikácie (napr. FTP Download, Počasie, RSS, Kurzový lístok a iné), ktoré sú k dispozícii až po pripojení prijímača k internetovej sieti.

Multimédiá
Pre sprístupnenie sekcie s názvom Multimédiá je nutné mať k prijímaču pripojený k USB portu externý pevný disk, poprípade minimálne USB kľúč. V danej sekcii je možné okrem prehrávania, aj editovať, presúvať, mazať, kopírovať súbory či vytvárať zložky podľa vlastnej potreby. Multimediálny prehrávač v prijímači prehral bez problémov súbory typu AVI, MP4, FLV, MPG, MKV, TS,TP,TRP z hudobných napr. MP3, WAV, OGG, či obrázky ako JPG, PNG, BMP, poprípade GIF. Samozrejmosťou je u video súborov aj podpora titulkov napr. vo formáte SRT. Zaujímavou novinkou je určite aj podpora FTP downloadu či uploadu, vďaka čomu je možné stiahnuť či odoslať súbor na vzdialený server či iný prijímač a to bez rozdielu či sa nachádza v lokálnej, alebo v internetovej sieti.

Aktualizácia
Dôležitou informáciou je určite aj samotná aktualizácia prijímača, ktorú je možné vykonať buď pomocou externého USB kľúča či prostredníctvom siete. Pri aktualizácii prostredníctvom USB kľúča je nutné nakopírovať potrebný súbor na kľúč pomocou PC a následne ho zasunúť do USB konektora v prijímači. Po tom čo prijímač vypíše informáciu o úspešnom pripojení USB zariadenia, môžeme isť do Menu-Nastavenie-USB Update, kde si vyberieme potrebný súbor a potvrdíme tlačidlom OK. Prijímač vypíše hlášku: Chcete aktualizovať software/databázu?, je nutné zvoliť „áno“. Po niekoľkých minútach sa prijímač reštartne a nabehne nanovo, čo znamená, že aktualizácia prebehla úspešne. Pripomeniem ešte, že po aktualizácii prijímač urobí automaticky výrobné nastavenia.

Záver
Nový prijímač AB Cryptobox 500 HD mini ma veľmi príjemne zaujal. Aj napriek malej veľkosti je možné do prijímača vložiť dekódovaciu kartu štandardných rozmerov a nie napr. kartu o veľkosti SIM karty, ktorá by nemusela vyhovovať všetkým užívateľom. Prijímač je určený hlavne pre užívateľov, ktorým vadí veľkosť satelitného prijímača a nechcú mať doma veľkú „skrinku“, no samozrejme nielen im. Výhodou je aj to, že je možné prijímač schovať napr. za televízor a to vďaka externému IR snímaču, ktorý je možné prilepiť na viditeľnom mieste vďaka čomu je možné prijímač ovládať aj keď ho opticky nie je vôbec vidieť.

Doporučená maloobchodná cena: 70 € s DPH.

Odkaz na produkt: AB Cryptobox 500 HD mini

Za zapožičanie prijímača AB Cryptobox 500 HD mini ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Pre tých ktrorý majú radšej pohyblivé scény je k dispozícií videoprezentácia, ktorú nájdete na tomto odkaze : youtube.com/watch?v=xmCe6OSa_pg&feature=youtu.be

  2. To už k tomuto modelu nemohl být jiný dálkový ovladač než ten hodně kritizovaný z 500/550?

  3. Pre záujemcov: 550 HD vyšiel nový softvér 1.09.8145

Komentáre už nie sú povolené.