Reklama

Satelit SES-15 úspešne vypustený na palube rakety Soyuz

Airanespace úspešne vyniesla do vesmíru prvý hybridný satelit SES, ktorý disponuje technológiami širokých lúčov a HTS s využitím v leteckej doprave. Nesie tiež kapacitu pre systém WAAS spresňujúci navigáciu GPS.

Spoločnosť SES oznámila, že úspešne vypustila svoj prvý hybridný satelit SES-15 na palube rakety Soyuz z Európskeho vesmírneho centra v Kourou vo Francúzskej Guyane 18. mája o 08:54 hod. lokálneho času (o 13:54 hod stredoeurópskeho času). SES-15 je zároveň prvým satelitom spoločnosti SES, ktorý na svoju geostacionárnu misiu využil raketu Soyuz.
Pokračovanie nižšie:


Prvý hybridný satelit SES bude umiestnený na orbitálnej pozícii 129°W. Hybridný náklad pozostáva zo širokých lúčov v Ku-pásme, technológie HTS (High Throughput Satellite) určenú pre Ku-pásmo s možnosťou zabezpečenia konektivity aj pre Ka-pásmo. Disponuje 16 transpondérmi v Ku-pásme (36 MHz ekvivalent), ako aj kapacitou s vysokou priepustnosťou (HTS) a bude zabezpečovať služby pre Severnú Ameriku, Mexiko, Strednú Ameriku a oblasť Karibiku.

Satelit SES-15 bude môcť vďaka HTS technológii poskytovať optimalizované a flexibilné pokrytie pre významných globálnych poskytovateľov služieb v oblasti konektivity a zábavy (IFC/IFE) v leteckej doprave, vrátane spoločností ako Global Eagle Entertainment, Gogo a Panasonic Avionics. SES-15 tiež disponuje aj samostatným širokým lúčom, ktorý umožňuje IFC/IFE poskytovateľom aj prenos živého televízneho obsahu počas letov v rámci USA (vrátane Havaja a Aljašky), Kanady, Mexika a oblasti Karibiku. Táto unikátna kombinácia lúčov zároveň umožňuje optimalizovať HTS kapacitu pre zabezpečenie internetového pripojenia a pokrytie širokého lúča pre vysielaný obsah.

Kapacitné možnosti satelitu budú môcť využiť poskytovatelia VSAT sietí a budú sa dať využiť aj v rámci ďalších služieb náročných na objem dát vo vládnom sektore a námorníctve.

Satelit zároveň disponuje kapacitou pre systém WAAS (Wide Area Augmentation Systems), ktorý umožní americkému Federálnemu úradu pre letectvo (FAA) zdokonaliť systém navigácie GPS s cieľom vylepšiť presnosť, integritu a dostupnosť systému pre letecký sektor.

Satelit je vybavený elektrickým systémom pohonu, ktorý použije na umiestnenie a občasné korekcie kurzu satelitu na orbite počas doby jeho využívania.

Mohlo by vás ešte zaujímať