Reklama

V Nemecku spustili DVB-T2, v ponuke je 40 kanálov v HD kvalite

V noci z 28. na 29. marca 2017 odštartovalo v Nemecku vysielanie druhej generácie DVB-T2 pod názvom freenet TV. Zo starého štandardu DVB-T na DVB-T2 prešlo viac ako 300 terestriálnych vysielačov po celej krajine. Diváci, ktorí tak budú chcieť prijímať aj naďalej pozemné vysielanie musia už vlastniť prijímacie zariadenie s podporou tohto štandardu, ako aj najnovšieho kodeku H.265. Práve v tomto kodeku sú totiž už všetky programy v nemeckom DVB-T2 šírené.
Pokračovanie nižšie:


Celkovo šíria Nemci cez DVB-T2 vysielače 40 kanálov v HD kvalite, z toho polovica je kódovaná systémom Irdeto. Pre ich príjem tak bude potrebné zaplatiť ročný poplatok vo výške 69 € (5,75 € mesačne). Prvé tri mesiace však budú mať zákazníci prístup ku všetkým kanálom bezplatne.

Ponuka freenet TV sa skladá z dvoch balíčkov. Neplatený balíček obsahuje iba verejnoprávne a regionálne kanály, súčasťou plateného balíčka sú programy tamojších komerčných vysielateľov.

Voľne šírené kanály v DVB-T2
ARD HD, ZDF HD, arte HD, Phoenix HD, 3sat HD, KIKA HD, one HD, tagesschau 24 HD, ZDF neo HD, ZDF info HD, BR HD, HR HD, MDR HD, NDR HD, Radio Bremen HD, rbb HD, SR HD, SWR HD, WDR HD, alpha HD

freenet TV (platený balík)
RTL HD, Pro7 HD, SAT.1 HD, VOX HD, RTL II HD, Super RTL HD, n-tv HD, SIXX HD, Pro7 MAXX HD, SAT.1 GOLD HD, RTL Nitro HD, Kabel eins HD, DMAX HD, Eurosport 1 HD, Sport 1 HD, TELE 5 HD, N24 HD, Disney Channel HD, Nickelodeon HD

Vysielanie v štandarde DVB-T2 je realitou už aj na Slovensku a to od leta 2016, kedy do tohto štandardu postupne prechádzal štvrtý multiplex. Zvyšné multiplexy (MUX1, MUX2 a MUX3) zostávajú zatiaľ vysielať aj naďalej v štandarde DVB-T. Súčasťou štvrtého multiplexu sú programy terestriálnej platformy Plustelka. Na rozdiel však od Nemcov u nás vysielajú programy v DVB-T2 multiplexe ešte v kodeku H.264. Podobný model ako máme my má pritom aj rakúska Simpli TV.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Tak to je PECKA do oka pre Markízu a jej odchod z DVB-T,respektíve z DVB-T2.Všetko o nízkej kvalite vysielania pozemného digitálneho vysielania sa v novom uhle pohľadu javí ako úplný „BLUD.“

    1. Súhlasím.Inak tie BLUDY rieši RVR.Prvá etapa odchodu Markízy z Dvbt nevyšla-prišla strata líderstva, druhá na ktorú sa Markíza spolieha bude výmena respondentov v people-metrovom meraní.Ak už ani to nepomôže k vráteniu sa na stratenú pozíciu lídra trhu Markiza bude musieť prehodnotiť svoj postoj k Dvbt ako to urobila aj Nemecka RTL pred tromi rokmi..vrátila sa a dodnes vysiela v Dvbt.

  2. Príde aj na Slovensko. Za 5 rokov. To isté bude u nás s rovnakou cenou. Towercom spí.

  3. Vzhľadom na kúpnu silu Nemcov sa dajú považovať aj kódované programy za bezplatné 🙂 a všetko v HD, ja odpadnem. Dúfam že západne vetry začnú duť poriadne aby toto už aj k nám dofúklo.

  4. Ak si čítal dobre tak všetky privátne stanice sú spoplatnené skoro 6€ mesačne. Čiže aj tam končí free vysielanie okrem SD vysielania cez satelit.Druhá vec je že pre Nemca je 6€ ako pre Slováka 60 centov…

    Zadarmo majú iba ARD, ZDF + ich klony a regionálne verzie.

  5. Veď aj mi máme Plustelku spoplatnenu 6 timi eurami.Len tá ponuka sa nedá ani len porovnať.Mozno sa raz Towercom vzchopi a dobehne nemcov 🙂 🙂

    1. Cena Plustelky je 2,99€/mes pri platbe na rok. Táto cena platí až do konca roku 2017. Čiže keď si ju predplatíš ešte 31.12.2017 budeš ju mať do 31.12.2018 za 2,99/mes. Ponuka je podľa mňa dobrá, iba kvalita SD by sa mohla zmeniť na HD.
      David: ak si myslel mňa či čítam dobre, myslím že mi táto činnosť ide celkom fajn, veď aj ty sám nakoniec píšeš že 6€ je pre nemca 60centov (čiže nič – čiže bezplatne).

    2. Teraz je najvhodnejšia doba predplatiť si na rok Plustelku za 2.99 akcia platí len pri celoročnom predplatnom do 31.12.2017 tuto možnosť od Towercomu treba využiť..v prípade vrátenia sa Markízy do Dvbt-Plustelky sa cena zákonite zmení keďže Markiza je platená stanica.Len v zavrhnutom Dvbt má Markíza šancu vrátiť sa spať na pozíciu lídra-po troch mesiacoch by si už malo vedenie Markizy otvoriť oči a reálne vyhodnotiť svoje kroky a nečakať.. príkladom pre Markizu by mohla byť Nemecka RTL kde si tiež pred 3-rokmi vyskúšali odchod z Dvbt a výsledok bola zaradená-spiatočka…

    3. Koncom minulého roka si dosť divákov kúpilo satelitný prijímač MPG4 na príjem HDTV. Prechod do PLUSTELKY vyžaduje novú investíciu do DVB-T2 HEVC prijímača. Myslím, že mnohí diváci nie sú pripravení investovať každý rok do nového prijímača. Na trhu je nový operátor Antik, ktorý ponúka zaujímavú cenu základnej ponuky (SR+ČR verejnoprávne a slovenské komerčné stanice). Suma 0,99 EUR na mesiac je v tejto chvíli bezkonkurenčná ponuka pre niekoho, kto nepotrebuje 60 staníc. Problém je, že aj tento operátor sa chystá zmeniť systém kompresie signálu na HEVC a to si vyžaduje takisto investíciu do nového prijímača. Takže 2.99 EUR mesačne na 12 mesiacov nie je konečná suma.

    4. Na prijem Plustelky netreba kupovat novy box/TV s podporou HEVC. Staci DVB-T2 a MPEG-4. Zatial. Kazdopadne, kazdy, kto kupuje nove zariadenie, by sa uz mal zamerat na modely s podporou najnovsieho kodeku, t.j. HEVC. Teda pokial nechce o take 3 roky kupovat znovu. A s tym Antikom mas pravdu. Nastastie, na trhu je uz dost sat. prijimacov, ktorym h.265/HEVC nerobi problem a Antik navyse prestava parovat karty – za toto palec hore.

    5. L14@ Keby sme si brali príklad z Nemecka,tak pokrytie Plustelky je oveľa lepšie-stále mnoho lokalít bez signálu,takže žiadne predplatné sa nekoná ani v mojom prípade.Markíza sa v živote nevráti do DVB-T za súčasných podmienok:cena/pokrytie,to skôr DVB-T zanikne 🙂

    6. sááátelit.Dnešný stav v Dvbt je zatial taký ako v príspevku uvádzaš.Markíza odchodom z Dvbt dala úspešne v čase predvianočnom do pohybu predaj tovaru a služieb..divácka migrácia sa po troch mesiacoch odchodu stabilizovala ale Markíza je stále dvojkov trhu.Meranie peoplemetrami aj za pomoci :hostí:nepomáha k vráteniu sa spať za lídra TV.Joj za pomoci divákov Dvbt si úspešne drží pozíciu lídra ktorú jej dobrovoľne odovzdala Markíza ktorá nebrala do úvahy prieskum sledovanosti od GFK ktorý prezentoval Towercom 30-33% divákov Dvbt k uvádzaným 10-12% ktoré mala TV.Markíza k dispozícii od TNS.Ideálny výber 1200 respondentov je iste ťažký veď každá moderná domácnosť má v bytoch viac druhov príjmu Satelit.kábel Iptv, Dvbt atd.a hlavne keď každý člen v domácnosti preferuje niečo iné a sleduje ten svoj kanal ktorý má v obľube a vo svojej izbe.Bolo by dobré vedieť či TNS v dotazníku zohľadňuje všetky druhy príjmu ktoré dnešné moderné domácnosti majú a či sú všetky merané..

    7. TV Angelika je na dne so sledovanosť, stačí čítať denne sledovanosť na mediaboom skoro stále sa tam píše na dne, dno… úplne nízke %, to čo bolo niekedy 35 – 40 % je teraz 10- 17 alebo ešte menej. Odchodom z antény stratili množstvo divákov. Predpokladám že na prelome jari / leta poletí ten baleťák z Kessel Buntes 3. kozmickou rýchlosťou a možno niekedy na prelome leta / jesene sa vrátia do antény, možno MUX1 a budú radi, že sú radi….

    8. m: No, ta sledovanost dost kolise. Pred takymi 2-3 tyzdnami mali klucove relacie z top 10 Mrkvyzy, snad s vynimkou TN a pocasia, az takmer o polovicu horsi share oproti top 10 Ojojojky. Ale uz to znovu stuplo, hoci Mrkvyza je stale za Joj, urcite je vyssie, nez na 10-17%. Skoda, zasluzia si poriadne tresnut na snupak za tu drzost, s akou prehadzuju svoje naklady na divakov. A baletak z Ein Kessel buntes urcite s percentami spokojny nie je, uz verejne pripustil, ze za poklesom sledovanosti je odchod z DVB-T :-DDD Tomu sa povie manager! Po polroku konecne prisiel na nieco, co vedel aj ziak zakladnej skoly od chvile, ked tato reklamna stoka oznamila svoj zamer opustit pozemne vysielanie.

    9. No ale cielom markizy nie je vysielat v dvb-t ani aby mali najvyssiu sledovanost ale aby boli ziskovi, cele robia len kvoli peniazom, to je na 1. mieste!

      A podla vsetkeho sa to markize dari, po rokoch velkych strat su v pluse, stali lepsi byt druhy a ziskovy ako prvy a v bankrote.

      A kto tieto smeti pozera, tomu tak treba.

      A ciel posvacuje prostriedok a hlavny ciel je zisk vsetko ostatne je jedno, majitelov nezaujima ci vysielaju 24 hodin denne monoskop len nech sa sypu nejake peniaze.

    10. maco: Pravdu mas, zisk je (takmer) pre kazdy podnik prvorady, ale zabudas na 2 veci:
      1. Bez sledovanosti ziaden zisk nebude. Nijake medium nemoze pytat za reklamu kolko chce, inzerenti si spocitaju naklady v pomere k impaktu reklamy a pri nizkej sledovanosti bud pojdu inam, alebo telka znizi ceny. V oboch pripadoch jej klesnu trzby. Pri Mrkvyze sa to este nemuselo prejavit, jednak vsade funguje ista zotrvacnost, po druhe sa caka na nove zlozenie peoplemetroveho „panelu“.
      2. Treba brat do uvahy, akym sposobom sa Mrdkiza dostala do toho „plusu“. Je to velmi efemerny stav – skrtli asi 7 mil. (platby Towertrollom za sirenie v DVB-T), vynutili si asi 12 mil. od kablovych, IPTV a dalsich operatorov, zvysili ceny za minutu reklamy, takze zrazu mali na zaciatku roka plus asi tak 20-25 mil. oproti vlanajsku. Lenze tieto (cisto uctovne) zisky sa coskoro v priebehu roka zacnu rozpustat – ak im nestupne sledovanost, inzerenti zacnu byt nespokojni a dojde k vyssie uvedenemu procesu poklesu trzieb z reklamy. A spusti sa kolobeh s kladnou spatnou vazbou: nizsie trzby sposobia nedostatok zdrojov na nakup a vyrobu programov schopnych zaujat, takze sledovanost este viac klesne, co sposobi dalsi ubytok trzieb atd. Vdaka uverom je mozne oddialit a mozno aj odvratit krach, ku ktoremu by to cele viedlo, ale klucova bude – sledovanost. A o tu sa Narkoza obrala odchodom z DVB-T. Mali pritom iste moznosti, ako usetrit na poplatkoch Towerkomancom a udrzat si aspon cast divakov, od MPEG-4 cez Plustelku a Volnu telku cez satelit az po Avis, resp. ich kombinaciu. Ale baletak z Ein Kessel buntes podcenil vyznam terestrialu a/alebo bol prilis nenazrany a precenil popularitu tej svojej reklamnej stoky aj vlastne schopnosti. A za to vsetko si v Zahorskej zasluzia padnut na cumak.

    11. @dr. B. Nutty : Da sa suhlasit so vsetkym, co pises len s tym, ze toto ich setrenie ich asi nezlikviduje.

      Podla mna oni skusaju, ze naklady znizit maximalne (odchod z dvb-t), setrit na vysielani (vysielat lacny smejd) a ked im sledovanost ostane taka, ze budu 1:1 k jojke podla sledovanosti mozno, ze sa im to aj oplati a budu vysoko ziskovi. To, ze nebude mozny fta prijem a vysielaju totalny odpad to uz je druha vec ale aj toto moze byt schodna cesta.

      A cielom su jednoznacne len a len zisky hoci aj cez mrtvoly.

      A ako uz to vidíme uz dlhodobo, ludia su ochotni a schopni pozerat hociaky odpad.

    12. Ano, mohli by teoreticky vykazovat zisk aj takym sposobom, ako pises. Ale sledovanost 1:1 v porovnani s Jojkou nemaju, takze to asi fungovat nebude. Vo vyjadreniach vedenia sa medzi riadkami daju citat obavy z toho, ze sledovanost im padla viac, nez ocakavali.

  6. Vyzerá to tak že Towercom a Markíza nemajú konečnu definitívu ešte stále doriešenú..Uvoľnený priestor tam však nemôže byť dlhodobo veď záujem o vysielanie už bol prezentovaný.Vyzerá to tak že kompetentný vedenia Markizy a CME stále čakajú na obrat-ktorý je však v ne-dohľade.Prepočítavanie strát a zisku je asi ťažká matematická úloha..ktorú však RTL v Nemecku zvládla na Jednotku a nenechala svojich divákov Dvbt bez signálu.Sledovanosť ktorú potrebuje každá Tv potrebuje mať aj divákov z Dvbt.čo už potichu uznáva aj p.Settele.Naše príspevky od augusta po zahlásení odchodu z Dvbt ktoré predvídali tento neutešený stav aký nastane boli buď nečítané ale skôr ignorované..smutné je aj to že na e-maily ktoré diváci do TV.Markiza písali ostali a sú dodnes bez odpovede čo bolo pre mnohých šokujúce keď ich stanica ktorú od začiatku vysielania verne sledovali bez vysvetlenia odkopla..ako nezaujímavú zložku divákov…

    1. L14@-Snívaj naďalej svoj sen.Ale ak chceš sledovať Markízu a spol.,musíš prejsť na satelit-IPTV-kábel.Vieme,že Ti Markíza veľmi chýba.

    2. Zdanie niekedy klame každý kto píše má svoj názor. Možno to vyzerá tak ako píšeš,je to však vec osobného názoru na ktorý má každý právo.Ja píšem za ľudí ktorí nemajú možnosť napísať svoje názory vzhľadom k svojmu veku a tech.možností.

    3. TV Angelika sa zachovala po 20 rokoch vysielania k svojim divákom ako macocha. „Krásny darček“ po 20 rokoch vysielania voči verným divákom, ktorí robili sledovanosť. Televízia bez antény je ako billboard umiestnený na poľnej alebo lesnej ceste namiesto na diaľnici alebo ceste 1. triedy. To práve urobili oni pred cca 3 mesiacmi. A baleťák z Kessel Buntes sa prepočítal: 1./ Väčšina divákov, najmä dóchodci nem má peniaze na drahé sat platformy, káblovky, IPTV. 2./ Tí čo nato majú, tak už v týchto platformách ako sat, káblovky, IPTV dávno našli množstvo iných zaujímavých programov – to je to, čo tu donekonečna omieľajú ostatní prispievatelia v diskusiách = sa to tomu, že vybabrali sami so sebou v Angelike. Nemajú ani sledovanosť, klesnú im reklamné príjmy atď. Čo chceli to aj majú, komu niet rady, tomu niet pomoci. The End.

    4. Tu to máte Angelika – historické dno: mediaboom.sk/nezaradene/horna-dolna-stratila-dalsich-divakov-spadla-na-historicke-dno-inkognito-v-celkovych-cislach-lidrom/

    5. JOJ požaduje na Slovensku vypnutie kanálov ČT, Primy a časť archívu.

      Slovenská televizna skupina JOJ rozoslala televiznym operátorom na Slovensku dopis v ktorom požaduje vypnutie ďalších staníc. Tentokrát JOJ chce, aby operátori vyradili i programy Českej televizie a menšie programy českej komerčnej televizie Prima. A to nie je všetko.
      Podľa televízie JOJ by sa na Slovensku nemali šíriť ani programy ČT1, ČT2, ČT:D / ČT art, na ktorých sa vysielajú zahraničné filmy a seriály, ktoré kupuje len pre české územie. Operátori by tento obsah mali blokovať. V skutočnosti k tomu nedochádza. Píše o tom i web Živé.sk .

    6. Ano, pisu o tom aj aktuality.sk. Avsak pri staniciach CT bude situacia zrejme ina, ako pri komercnych TV – pokial viem, operatori ceske verejnopravne programy vacsinou siria so suhlasom vysielatela. Mohol by sa k tomu vyjadrit Buko1, on ma v tychto pravnych zalezitostiach vacsi prehlad. Kazdopadne od Hnojky je to drzost a urcite tym nahnevaju kopec ludi. Na fb sa uz mnozia peticie za bojkot.

      No a 1. april sa kona az dnes – Mrdkiza sa udajne v 2. polroku vracia do DVB-T, aj ked teda do kodovanej Plustelky, rokoviania vyzeraju slubne – oznamil volakto z Towercomu. Nie je jasne, ci budu FTV ako CT1 a CT2, alebo v platenom baliku. Mrkvyza vraj bude v HD, zvysok SD. Podla mna sa ani nemusia unuvat. :-DDD

    7. symbol rate@-Markiza bude čo nevidieť spať vyzerá to tak že ten sen bol reálny.Markizu dobehlo zavrhnuté Dvbt-straty sú príliš veľké,matematika je neúprosná..Ak sa chcú vrátiť na stratenú pozíciu lídra musia tam kde boli..Plustelka nemá takú divácku kapacitu ako Volná telka.Logika a matika sú ako dve sestry…

  7. Pozrite vysielacie parametre ! Žiadne naháňanie kapacity na 256-QAM, ale hlavne stabilný príjem s 64-QAM, podporený silnejším FEC 3/5. A keď treba, tak aj QPSK s FEC1/2 … to hádam funguje aj pri pohybe v dopravnom prostriedku v centre veľkomesta.

    de.wikipedia.org/wiki/DVB-T2_HD#Empfangsparameter

    1. Pri pohybe prijimaca je dolezity aj nizsi pocet nosnych (2k, 4k), aby boli medzi nimi vacsie odstupy. Inak hrozi ich vzajomne rusenie vplyvom Dopplerovho efektu.

  8. Aktuality.sk: „Markíza sa môže vrátiť na anténu, ale nebude zadarmo“

Komentáre už nie sú povolené.