Reklama

Magio Go TV box – prenosný se-top-box od Telekomu

Televízia Magio Go nie je už dostupná iba na mobilných zariadeniach ako sú smartfóny, tablety či PC, využívať ju môžu všetci predplatitelia aj na televízoroch, a to vďaka novému set-top-boxu Magio Go TV. Ide o prenosný prijímač malých rozmerov, ktorý funguje na internetovom pripojení od akéhokoľvek poskytovateľa po celom Slovensku. Vzhľadom na to, že ide o internetový box, nevyžaduje sa žiadna náročná inštalácia ani montáž vonkajšieho prijímacieho zariadenia ako napríklad v prípade satelitného alebo aj terestriálneho príjmu. Box po pripojení k internetu a vykonaní jednoduchej prvotnej inštalácie funguje okamžite. Pre využívanie je samozrejme ešte potrebné mať aktivovanú službu Magio Go.

Telekom mi jeden Magio Go TV box zapožičal, preto vám teraz môžem priniesť moje niekoľko týždňové skúsenosti s ním.

Základná charakteristika boxu
Rozmery: 100x100x20 mm
1x USB 2.0 (bočný panel)
1x konektor HDMI 1.4
1x analógový AV výstup (jack)
1x konektor RJ 45 (ETHERNET)
1x slot pre micro SD kartu
Podpora: H.265/HEVC, WIFI, TV archív, rodičovská ochrana, EPG, nahrávanie bez potreby pamäťového zariadenia, TimeShift – zastavenie a pretočenie programu až 90 minút späť

Pokračovanie nižšie:

Popis prijímača a obsah balenia
Samotný Magio Go TV box je malých rozmerov. Na prednom paneli nájdeme jednu LED diódu, ktorá nás informuje o aktuálnom stave. V prevádzkovom režime svieti na zeleno, v StandBy režime zase na červeno. Okrem toho tu nechýba samozrejme aj snímač diaľkového ovládania. Z bočnej strany sa nachádza jeden USB port 2.0 a slot na micro SD kartu. Zo zadnej časti Magio Go TV boxu nájdeme konektory AV out (jack), HDMI, LAN (RJ 45) a konektor pre pripojenie externého adaptéra.

V balení sa nachádza okrem set-top-boxu ešte aj externý adaptér, HDMI kábel, diaľkové ovládanie a dve mikrotužkové batérie (AAA). Analógový AV kábel v balení štandardne nie je, v prípade, ak bude potrebné box prepojiť ešte so starším televízorom, ktorý nemá HDMI konektor, je nevyhnutné si ho dokúpiť zvlášť. Pri káblovom pripojení boxu k internetu bude potrebný aj LAN kábel, ktorý tiež nie je v balení.

Menu a informačný panel
Hlavné menu je veľmi jednoduché, nachádza sa v ňom päť základných kategórií ako TV program, Archív, Nahrávky, Hľadať a Nastavenia.

Informačný panel sa zobrazuje automaticky pri prepínaní, alebo po stlačení tlačidla “i“ na diaľkovom ovládaní. Divákom ponuka základné informácie o práve bežiacom programe, nechýba tiež logo stanice ako aj ilustračná fotka.

EPG a Archív
Elektronický programový sprievodca sa zobrazí po stlačení tlačidla “GUIDE” na diaľkovom ovládaní. Je v režime multi EPG, na obrazovke môžeme preto vidieť vždy TV program šiestich staníc z aktuálneho dňa. Pokiaľ potrebujeme iný deň, vyberieme si ho stlačením žltého tlačidla. Program je dostupný jedenásť dní dopredu a sedem dozadu. Podrobnejšie informácie o programe zistíme po stlačení tlačidla OK. Priamo z EPG je možné zadať aj nahrávanie a to nielen jednorázové, ale ja pravidelné, ktoré sa hodí v prípade seriálov. Všetky nahrávky sa zaznamenávajú do cloudu.

Ako som už spomínal programový sprievodca je dostupný aj spätne na sedem dní dozadu. Priamo z EPG je tak možné spúšťať aj programy z televízneho archívu. K dispozícii je navyše aj voľba vyhľadávania, ktorá je nápomocná pri hľadaní programu.

Skúsenosti
Počas mojich testov som mal Magio Go TV box k dispozícii so softvérovou verziou 1.0.5. Pri úplne prvom spustení boxu je najskôr potrebné vykonať prvotnú inštaláciu. Je jednoduchá a zvládne ju úplne každý. Po výbere jazyka, nastavení obrazovky a pripojenia k internetu si ešte box overí či je dostupná novšia verzia softvéru, ak áno, tak sa aktualizuje a potom je už len potrebné sa prihlásiť na účet Magio Go. V prípade ak ho ešte niekto nemá, musí si ho vytvoriť. Po prihlásení s prístupovými údajmi je už okamžite možné sledovať programy z aktivovaného balíčka a využívať všetky funkcie vrátane archívu alebo časového posunu.

Prepínanie programov je riešené trochu netradične. Po stlačení tlačidla OK sa nezobrazí žiadna tabuľka s dostupnými kanálmi, ovládacími šípkami hore/dole sa zase mení kvalita streamu. Prepínať medzi kanálmi z ponuky tak môžeme iba pomocou čísel, alebo stláčaním tlačidiel P+ a P-. Pokiaľ ale niekto nemá prehľad aký kanál je pod akým číslom, je to veľmi nepraktické. Čo sa ale mne viac pozdávalo bolo prepínanie cez EPG. Po výbere kanálu stačí už len dvakrát stlačiť tlačidlo OK a môžeme sledovať. Navyše priamo z EPG je tiež veľmi pekne vidieť aj aký program daný kanál aktuálne vysiela, prípadne ešte len pôjde.

Všetky kanály boli v čase môjho testovania iba v SD kvalite. Na výber je niekoľko možností kvality streamu: Super nízka, Nízka, Stredná, Vysoká a Super vysoká. K dispozícii je aj voľba “Auto”, kde si box sám určuje kvalitu podľa rýchlosti internetového pripojenia. Pri super vysokej kvalite dosahuje dátový tok približne 2,6 Mbps. V budúcnosti ale operátor plánuje sprístupniť programy aj v HD kvalite. Využiť môže pritom nový kodek H.265, ktorý už box podporuje. Žiadne presné termíny ale nie sú známe, malo by to byť s najväčšou pravdepodobnosťou ešte tento rok. Zatiaľ sa ale musia predplatitelia uspokojiť iba so štandardným rozlíšením.

Ani u jedného programu nie je zatiaľ dostupné teletextové vysielanie, na výber nemajú diváci ani originálnu audio stopu či skryté titulky. Na diaľkovom ovládaní sú ale tlačidlá pre tieto funkcie pripravené.

Nahrávanie a TimeShift
Magio Go TV Box umožňuje aj nahrávanie obľúbených programov, nie je to však klasické PVR na ktoré sme zvyknutí u bežných set-top-boxov s pripojeným HDD. Nahrávky sa zaznamenávajú a spúšťajú zo servera v cloude, každý užívateľ má totiž v cene predplatného vyhradených až 10 hodín záznamu. Všetky záznamy operátor uchováva po dobu až 6 mesiacov. Výhoda je v tom, že nie je potrebné pripájať k boxu žiadne ďalšie zariadenie a navyše si nahrávky môžeme pozrieť nielen cez samotný box, ale aj cez mobilné zariadenie (smartfón, tablet alebo aj PC) a to kdekoľvek s prístupom na internet. Platí to samozrejme aj opačne, zadať nahrávanie môžeme spustiť kdekoľvek cez smarfón a neskôr si ho pozrieť doma na TV cez Magio Go TV Box. Ďalšou výhodou je, že užívateľ nie je po zadaní nahrávania obmedzovaný, môže teda bez problémov sledovať akýkoľvek iný program, prípadne mať box úplne vypnutý. Nevýhodu by som videl v tom, že je potrebné pripojenie k internetu. Je tu však aj ďalšie drobné obmedzenie. V súčastnosti je možné nahrávať iba tie programy, ktoré sú dostupné v archíve služby. Väčšina staníc v archíve je, ale pokiaľ by si niekto chcel nahrať program z takých kanálov ako ČT24, Minimax, JimJam, Megamax, Disney Channel či športových kanálov DIGI Sport, tak to možné zatiaľ nie je. Telekom mi ale potvrdil, že sa plánujú zmeny, ktoré by mali tieto obmedzenia odstrániť.

Vďaka funkcii TimeShift si môžeme kedykoľvek zastaviť sledovaný program, prípadne sa vrátiť späť a to až o 90 minút. Aj v tomto prípade sa využíva cloud, nie je teda potrebné mať pripojené k boxu externé pamäťové zariadenie. Výhoda je v tom, že vrátiť sa v čase môže u ktoréhokoľvek programu z ponuky a to hneď po prepnutí na daný program. Samozrejmosťou je aj pretáčanie, takže pri takto sledovanom programe si bez problémov pretočíme aj nežiadúce reklamy.

USB port a slot na micro SD kartu
Set-top-box má aj jeden USB port a slot na micro SD kartu. Bohužiaľ s testovanou verziou softvéru neumožňoval Magio Go TV box žiadne prehrávanie súborov z externého pamäťového média, prípadne nahrávanie programov na externý USB disk. Do budúcna by sa to ale malo zmeniť. USB port je možné aktuálne využívať napríklad na pripojenie externej klávesnice.

Pripojenie k internetu
Vzhľadom na to, že ide o internetový box je pre jeho funkčnosť potrebné internetové pripojenie. Pre pripojenie k sieti môžeme využiť ethernetový kábel, alebo bezdrôtovú WIFI sieť. Pri WIFI som si všimol, že podporuje už nielen pásmo 2,4 GHz, ale aj 5GHz.

Dátové prenosy a internetové pripojenie
Pre plnohodnotné využívanie služby sa vyžaduje internetové pripojenie s odporúčanou rýchlosťou 3 Mbps a vyššie. Je ale pravda, že box funguje vďaka možnosti meniť kvalitu streamu aj pri nižších rýchlostiach, je to ale na úkor obrazovej kvality.

Pri používaní dátovo obmedzeného internetu netreba tiež zabúdať na sledovanie objemu prenesených dát. Pri najvyššej kvalite streamu stiahne box cca 1,2 GB dát za hodinu. Pri bežnom používaní 8 až 9 hodín denne tak môžete minúť už približne 300 GB dát za mesiac. Do úvahy sa berie, že je vybraná najvyššia kvalita obrazu, pri nižšej je to samozrejme menej.

Programová ponuka a ceny
Cena sa skladá z dvoch častí: poplatku za hardvér a za službu Magio Go. Magio Go TV Box je dostupný za jednorazový poplatok 69,99 € alebo za mesačný poplatok v hardvérovej ponuke Chytrého balíka. Ak si zákazník vyberie akúkoľvek pevnú službu od Telekomu, alebo ich kombináciu v rámci Chytrého balíka, môže si vziať Magio Go TV Box za jednorazový poplatok jedno euro a mesačný doplatok 3 eurá.

Samostatne je služba Magio GO dostupná za 3,99 € mesačne pri variante s 12-timi kanálmi, resp. 5,99 € mesačne za variant s 50 televíznymi stanicami. Každý prístup je možné využiť súčasne až na troch zariadeniach (smartfón, tablet, počítač) s operačným systémom Android od verzie 4.0 alebo iOS od verzie 9.0. Nechýba tiež aj špeciálna aplikácia pre prehliadač Chrome, vďaka ktorej je možné využívať službu aj na PC. Zároveň je možné rovnaký prístup Magio Go využiť aj na Magio Go TV Box ako na štvrtom dostupnom zariadení.

Zákazníci Magio televízie cez kábel alebo satelit majú zadarmo dostupné TV kanály, ktoré majú aktivované v rámci programových balíčkov na Magio Televízii. Zákazník môže využiť svoj existujúci Magio Go účet. Okrem hardvéru tak nezaplatia nič navyše.

Základný variant Magio Go
Jednotka, Dvojka, Markíza, Doma, Dajto, TV JOJ, Plus, TA3, Wau, ČT 1, ČT 2 a ČT 24

Programy v archíve
Jendotka, Dvojka, Markíza, Doma, Dajto, TV JOJ, Plus, TA3, ČT 1 a ČT2

Rozšírený variant Magio GO Premium
Jednotka, Dvojka, Markíza, Doma, Dajto, TV JOJ, Plus, TA3, Wau, ČT 1, ČT 2, ČT 24, Digi Sport 1, Digi Sport 2, Digi Sport 3, Digi Sport 4, Digi Sport 5, Eurosport 1, Eurosport 2, Sport 1, Sport 2, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Ťuki, Jim Jam, Nickelodeon, Minimax, Disney Channel, Megamax, FilmBox, FilmBox Plus, AXN, AXN White, AXN Black, Film Europe, JOJ Cinema, AMC, Comedy Central, CS Mini/CS Film, Viasat History, Viasat Nature, Viasat Explorer, Discovery Channel, Discovery ID Xtra, Animal Planet, Travel Channel, TLC, TV Paprika, Spektrum a Spektrum Home.

Programy v archíve
Jednotka, Dvojka, Markíza, Doma, WAU, Plus, Dajto, TA3, ČT 1, ČT 2, JOJ Cinema, CS Film, FilmBox, Ťuki TV, AMC, Viasat Explore, Animal Planet, Discovery Channel a Nickelodeon

Záver
Magio Go TV box je veľmi jednoduché zariadenie, ktoré slúži na príjem televíznych staníc prostredníctvom internetu a to kdekoľvek na Slovensku. Užívateľ si tak môže zobrať box so sebou na chatu, prípadne na iné miesto kde má prístup k internetu. Vedel by som si predstaviť využitie napr. aj niekde na letnej terase či v prípade študentov i na internáte. Cena služby je pritom veľmi prijateľná, ak zoberieme do úvahy vyšší balíček Magio Go Premium, tak za 5,99 € mesačne je možnosť získať prístup k päťdesiatim TV kanálom. Nechýba tu ani exkluzívny obsah a to športové kanály DIGI Sport či detský kanál Ťuki. Nevýhodou je zatiaľ len SD kvalita programov, aj keď operátor už teraz avizuje, že by sa to malo v blízkej dobe zmeniť. Zaujímavosťou je podpora nového kodeku H.265. Netreba však ešte zabudnúť, že všetci zákazníci Magio TV či Magio Sat majú k Magio Go prístup zadarmo, oni teda mesačné poplatky platiť za službu nemusia, stačí iba ak si zakúpia za jednorázový poplatok Magio Go TV box.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Je to vsetko pekne, ale preco Magio GO nie je mozne vyuzivat aj v zahranici? Som zalaznikom Magio TV a mam aktivovane Magio GO, ale ked som mimo uzemia Slovenska, tak za sluzbu sice platim ale vyuzit ju nemozem a doma ju tiez nikto nevyuzije!!!
    Nemohli by sa uz kompetentni v Telekome zobudit?

  2. No oni sú nadnárodná spoločnosť len pri vyberaní peňazí za „služby“, ale nie poskytovateľom „služieb“ na území tzv. jednotného trhu [EÚ]. 😉

    1. v oblasti tzv. autorských a príbuzných práv jednotný trh neexistuje

  3. Aké zobudenie? Ak nechú porušovať zákon tak by to poskytovať pre IP zo zahraničia nemali.

    1. To nie je take jednoznacne. Ked si sluzbu predplati obcan (rezident) statu, pre ktory maju vysielacie prava, sledovanie zo zahranicnej IP podla mna porusenim zakona nie je. Aspon teda v zmysle logiky, ze vysiela sa pre obyvatelov daneho uzemia a nie pre hory, lesy a polia. Asi by to ale chcelo dokladnu pravnu analyzu.
      Stanislav Chovanec: ak mas moznost, skus vyuzit nejaky tunajsi proxy server, pripadne VPN.

  4. Ma niekto skusenosti s externym pripojenim infra senzora na ovladanie, ak chcete magio box skryt? Dik

Komentáre už nie sú povolené.