Reklama

ČRo: Niektoré rozhlasové stanice na satelite s AAC audiom, test v AC3

Začiatkom marca zmenil Český rozhlas na satelite Astra 3B (23,5°E) u niektorých svojich rozhlasových okruhoch kompresný formát z pôvodného MPEG-1 na nový a úspornejší AAC-LATM. Zmena sa dotkla staníc ČRo Rádio Junior, ČRo D-Dur, ČRo Jazz, ČRo Región, ČRo Rádio Retro a ČRo Rádio Praha. Okrem toho došlo k úprave formátu aj u test kanálu ČRo TEST, ktorý je aktuálne dostupný poslucháčom so zvukom v AC3 (pozícia ČRo TEST DD). Pôvodne sa pritom na tomto test kanáli testovalo audio práve v AAC.
Pokračovanie nižšie:


Po zmene kompresného formátu u vyššie uvedených rádií je pre ich príjem potrebný už satelitný prijímač s podporou audio formátu AAC. V prípade, ak vám rádia nefungujú, vaše zariadenie s najväčšou pravdepodobnosťou nepodporuje tento audio formát.

Nasadenie nového formátu zvuku znamená pre vysielateľa úsporu dátového toku. Len pre zaujímavosť, vysielanie ČRo Rádiožurnál v staršom formáte MPEG-1 je šírené na družici s dátovým tokom približne 200 kbps, pritom ČRo Rádio Junior s novým kodekom AAC priemerne so 140 kbps.

V pôvodnom formáte MPEG-1 ešte stále vysielajú cez satelit stanice ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojka, ČRo Vltava, ČRo Plus a ČRo Rádio Wave.

Český rozhlas šíri svoje rozhlasové stanice prostredníctvom družice Astra 3B (23,5°E), z frekvencie 12 344 MHz. Vysielanie je dostupné nekódovane (FTA).

Technické parametre pre príjem
Družica: Astra 3B (23,5°E)
Frekvencia: 12 344 MHz
Polarizácia: Horizontálna
FEC: 2/3
SR: 29900
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Technisat Digicorder ISIO s posledným firmware kodek AAC-HE nepozná, žiaľ.. tak mám na uvedených rozhlasových programoch ticho. Rovnako ako na spravodajskej TV Euronews HD, ktorý vysiela zvuk s rovnakým kodekom. Zatiaľ sú to prvé lastovičky v tomto kódování pri satelitnom príjme TV a rozhlasu.

Komentáre už nie sú povolené.