Reklama

AVIS rozšíril ponuku DAB+ o ďalšie slovenské komerčné rádio

Do ponuky digitálneho rozhlasového vysielania (DAB+) zaradil dnes operátor AVIS novú slovenskú komerčnú rozhlasovú stanicu. Po šiestich okruhoch RTVS tak šíri z vysielača Nitra – Zobor (horná stanica lanovky) už aj štyri rádiá od domácich komerčných vysielateľov New Model Rádio, Rocková Republika, Europa 2 a dnes pridané Best FM. S rozšírením ponuky tiež došlo aj k úprave dátových tokov staníc Rádio Junior a Rádio Litera.
Pokračovanie nižšie:


Rádio Best FM je založené na koncepte kvalitnej hudby 60-tych, 70-tych, 80-tych rokov a aktuálneho spravodajstva. Vysielanie je dostupné pre slovenských poslucháčov z viac ako dvadsiatich FM vysielačov po celom Slovensku, ako aj prostredníctvom družice Thor 6 (0,8°W). V DAB+ je stanica dostupná nielen na Slovensku, ale aj v ČR, kde ju šíri operátor RTI cz.

Ponuka rozhlasových staníc v DAB+ od operátora AVIS

Kanál: 11C (220,352 MHz)
New Model Radio, dátový tok: 128 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Best FM, dátový tok 128 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Rádio Devín, dátový tok: 112 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Radio Europa 2, dátový tok: 112 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Rádio FM, dátový tok: 112 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Rádio Junior, dátový tok: 64 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Rádio Patria/RSI, dátový tok: 112 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Rádio Slovensko, dátový tok: 112 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Rocková Republika, dátový tok: 128 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Rádio Litera, dátový tok: 64 kbps, Stereo, kodek AAC-LC

Po pridaní Best FM upravil AVIS dátové toky staníc Rádio Junior a Rádio Litera z pôvodných 112 kbps na 64 kbps. Na Best FM sú od začiatku dostupné aj doplnkové služby slideshow (logo) a informácie o hranom interprétovi.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. No pomaly začínam uvažovať o kúpe prijímača pre DAB+

  2. No aj my v Poprade by sme radi pocuvali slovenske DAB+ nie len polske.

  3. DAB+ sa na Slovensku akosi nedarí, v Trenčíne na 11. posch. na teleskop. anténu som zachytil len 12 k z BA ale len cez otvorené okno.. Zaujímavé je, že mi načítalo aj stanice z Rakúska ale signál je už tak slabý, že zvuk nebol žiaden

  4. AVIS nechystate aj vysielac niekde na stredne slovensko? Aj mi by sme radi pocuvali DAB+ od vas.

  5. Koordinuje se veľa lokalít, len je to žiaľ proces trvajúci dlhé mesiace:
    http://oi63.tinypic.com/2hp3keg.jpg

  6. Teoreticky sa chystá v budúcnosti okolie Banskej Bystrice ale prakticky sa nevie ako to celé dopadne..

  7. 64 kbit/s pre Rádio Litera a Junior je málo, počuť to na vlastné uši..

  8. Litera a Junior sa stali nepocuvatelne cez DAB+.Myslel som,ze aspon na hlas to bude ok.Bohuzial ani ten nie je.Treba si uvedomit ze aj hovorene programy maju hudobnu zlozku. A ta je tam uplne otrasna.
    Dufam ze je to experimentalne vysielanie a AVIS experimentuje s bit rate a coskoro to na tychto staniciach navysi aspon na 96kbps v AAC. Aby sa pocul vysledok pre nas posluchacov.
    Teraz viem porovnat na radiu HAMA DIR 3100 ze litera a junior cez internet v 128 kbsp MP3 zneju ovela lepsie ako cez DAB+ v 64kbps v AAC a to je skoda lebo vsade sa o DAB pise,ze sa zlepsi nielen pocet stanic ale aj kvalita, co v tomto pripade urcite nie.
    Este ak by sa znizil bit rate na Devine tak davam DAB+ zbohom a zostanem na internete.

  9. Za pokus by možno stálo znížiť dátový tok Rádiu Patria zo 112 kbit/s na 76 kbit/s a navýšiť dátový tok Litere a Junioru zo 64 kbit/s tiež na 76 kbit/s. Možno by bol zvuk aspoň trochu lepší..

  10. @m: tak potom načo sa tu koordinovala frekvencia keď je off?

  11. Avis od dnes t.j. 20/3 zvýšil dátový tok v DAB+ multiplexe zo Zobora na Rádiu Litera a Junior zo 64 kbps na 80 kbps. Zvuková kvalita sa vyrazne zlepšila. Súčasne znížil dátový tok na Rádiu Patria zo 112 kbps na 80 kbps. Palec hore Avis!

  12. Hlas je o poznanie lepsi, ale nie je to ako ked bol 112kbps,ale ako kompromis medzi poctom stanic a kvalitou pre hlas je to ok.otazka je ako je na tom hudba, tu som este nepocuval.
    Dalsia vec je 80kbps AAC na malych radiach moze zniet ok, ale ako to bude zniet na npr A/V receivroch,ktore uz maju namiesto FM tunera DAB+ + velke repro.FM je ok,bude aj DAB s 80kbps?.Teda ratali by sme,ze novsia technologia lepsia kvalita pre posluchacov.Ale nakoniec sme vdacni aj za to co name Devin Junior a Literu pocuvat aj na miestach kde nie je internet.

Komentáre už nie sú povolené.