Reklama

Vyskúšali sme Flix TV s dodávaným prijímačom

Flix TV je nový satelitný operátor, ktorý pôsobí oficiálne na území Slovenskej republiky od decembra 2016. Pre šírenie programov využíva kapacitu spoločnosti TAG – Telekom Austria Group, na družici Eutelsat 16A (16°E).

Súčasťou najnižšieho programového balíčka Flix TV je aktuálne viac ako 60 TV programov, vrátane obľúbených slovenských a českých. Z celkového počtu je pritom už 18 dostupných v HD kvalite. Postupne však majú pribudnúť aj ďalšie kanály, aby sa ponuka vyrovnala s tou, ktorú operátor poskytuje v susednej Českej republike. Samozrejme z dôvodu autorských práv môžu byť niektoré české programy pre slovenských užívateľov blokované.

Pokračovanie nižšie:

Všetky programy z ponuky Flix TV vysielajú v kompresnom formáte MPEG-4 (H.264) a sú kódované systémom podmieneného prístupu Conax. Pre ich príjem je potrebná prístupová karta Flix TV, ktorú možno zakúpiť aj samostatne, alebo v sete spolu so satelitným boxom. Dekódovacia karta nie je so zariadením vôbec párovaná. Užívateľ ju tak môže používať aj s vlastným satelitným prijímačom, podmienkou je aby podporoval normu DVB-S2 a samozrejme kódovací systém Conax. Netreba tiež zabúdať, že pre príjem je potrebné mať zabezpečený signál z družice Eutelsat 16A (16°E). Pre bezproblémový príjem odporúča operátor satelitnú parabolu s priemerom aspoň 85 cm.

Vďaka ochote platformy Flix TV, ktorá mi bez akýchkoľvek problémov zapožičala satelitný Flix box spolu s prístupovou kartou, vám teraz môžem priniesť skúsenosti s dodávaným prijímačom tohto nového satelitného operátora u nás, ako aj celou službou, ktorú som testoval približne dva mesiace.

Základná charakteristika prijímača Flix box HD
Rozmery: 146 x 120 x 34 mm
1x originálna čítačka dekódovacích kariet Conax
1x USB 2.0 (bočný panel)
1x konektor HDMI
1x Scart
1x konektor RJ 45 (ETHERNET)
1x audio výstup S/PDIF
Podpora: najnovšieho kodeku H.265, YouTube, Media Player, DLNA, Samba, PVR, TimeShift, USALS, DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2, pamäť 10 000 TV a rádio staníc

Obsah balenia satelitného setu Flix TV
V balení setu nájdeme satelitný box, externý napájací adaptér, dekódovaciu kartu, užívateľský manuál, všeobecné obchodné podmienky Flix TV, diaľkové ovládanie a dve mikrotužkové batérie (AAA). Pre príjem je samozrejme potrebná aj satelitná parabola a LNB konvertor, prípadne koaxiálny kábel i konzola. Vonkajšie zariadenia sa v sete nenachádzajú, predajcovia so satelitnou a anténnou technikou ale veľmi radi poriadia pri výbere, pokiaľ by ste ich potrebovali. Ak už vonkajšie zariadenie máte, ako v mojom prípade, tak len stačí správne naladiť parabolu na pozíciu 16°E a zapojiť satelitný prijímač. Už v úvode som spomínal, že samotný operátor odporúča aby bola veľkosť paraboly minimálne 85 cm.

Naladenie signálu z pozície 16°E by som skôr odporúčal odborníkom s meracím prístrojom, pokiaľ sa ale niekto rozhodne pre samoinštaláciu, tak pri ladení družice Eutelsat 16A (16°E) môže pomôcť aj nekódované vysielanie televízie LUX, ktoré je šírené voľne (FTA) z frekvencie 10 928 MHz. Stačí teda na začiatok naladiť len LUX a potom spustiť prvotnú inštaláciu a až následne aktivovať kartu.

Predný a zadný panel
Flix box HD je miniatúrnych rozmerov. Na prednom paneli sa nachádza štvormiestny alfanumerický LED displej, dve LED diódy – červená a zelená, ktoré nás informujú o tom či je prijímač v prevádzkovom, alebo StandBy režime, a jedna čítačka dekódovacích kariet Conax. LED displej zobrazuje buď číslo kanálu alebo čas, ak by niekomu displej v noci nedal spať, môže si ho aj úplne vypnúť. V StandBy režime tak bude svietiť iba červená LED dióda. Dekódovacia karta sa zasúva z dôvodu malých rozmerov zo spodnej časti prijímača. Karta po zasunutí vôbec neprekáža a ani netrčí, v podstate nie je ani vidieť. Len pre úplnosť, karta sa vkladá do čítačky s čipom hore a dopredu. Základné ovládacie tlačidlá by sme na prijímači hľadali márne, ovládať ho je tak možné iba pomocou diaľkového ovládania.

Zo zadnej časti Flix boxu nájdeme konektory LNB IN, Scart, HDMI, Ethernet, optický audio výstup S/PDIF a konektor pre pripojenie externého sieťového adaptéra (12V/1A).

Prijímač má aj jeden USB port, ten sa nachádza z bočnej strany boxu. Využiť ho môžeme napr. na pripojenie externého pamäťového zariadenia.

Diaľkové ovládanie
Diaľkové ovládanie je väčších rozmerov. Takmer všetky tlačidlá sú pogumované, výnimkou tlačidla OK a ovládacích šípok, ktoré sú plastové. Citlivosť ovládania je priemerná, prijímač sníma povely celkom slušne, nie je teda nutné mieriť ani až tak presne na box. Čo sa týka prepínania programov, priemerne sú to dve až tri sekundy v závislosti od toho či sa jedná o programy z rovnakého, alebo z rôznych transpondérov. Pri nekódovaných programoch som si všimol, že je prepínanie ešte o niečo rýchlejšie.

Menu a informačný panel
Hlavné menu je celkom pekne graficky spracované, ladené do sivej farby a nachádza sa v ňom sedem hlavných kategórií (Editácia programov, Inštalácia, Systém, Media, Conax, Hry a Aplikácie), medzi ktorými sa posúva šípkami. Vzhľad menu nie je možné meniť, čo si však môže užívateľ zmeniť podľa svojho vkusu je vzhľad zoznamu kanálov. Dostupné sú na výber tri možnosti.



Informačná lišta sa štandardne zobrazuje po prepnutí na druhý kanál, alebo stlačení tlačidla “INFO” na diaľkovom. Divákom ponúka okrem základných informácií ako čas, dátum, názov práve sledovaného a nasledujúceho programu aj informácie o signále, prípadne či má kanál AC3 zvuk, TXT, alebo či je kódovaný. Lišta sa zobrazuje štyri sekundy, tento čas je ale možné zmeniť v nastaveniach. K dispozícii je dĺžka od 1 až do 10 sekúnd.

EPG
Elektronický programový sprievodca ponúka užívateľom televízny program u väčšiny staníc z ponuky až na desať dní dopredu. Nájdu sa však aj programy u ktorých EPG dostupné zatiaľ vôbec nie je, alebo je k dispozícii iba v anglickom jazyku. Tu by teda mohol ešte nováčik medzi satelitnými operátormi zapracovať. EPG chýba napr. u takých programov ako Viasat Explore, Viasat History, Viasat Nature či Nova Sport 2.


Po stlačení tlačidla EPG na diaľkovom ovládaní sa zobrazí programový sprievodca v režime multi EPG. Na obrazovke tak môžeme vidieť až sedem kanálov s aktuálne vysielaným programom. Prechádzať stanice je možné šípkami hore/dole, v prípade posunu doprava/doľava sa zobrazuje buď aktuálne vysielaný program, alebo nasledujúci. Priamo z EPG je tiež možné nastaviť aj časovač nahrávania. Znaky sa zobrazujú v EPG korektne až na jednu výnimku a to písmeno š, ktoré sa v programovom sprievodcovi nezobrazovalo správne. Ide zjavne o chybu v softvéri dodávaného prijímača. U iných prijímačov sa totiž tento problém neprejavuje.

Prvotná inštalácia a skúsenosti
Počas mojich testov som mal k dispozícii Flix box HD so softvérovou verziou 1.0.16. Pri úplne prvom zapnutí prijímača je potrebné najskôr prejsť jednoduchou prvotnou inštaláciou boxu. V troch krokoch nastavíme jazyk hlavného menu, video rozlíšenie, vyberieme región (ČR/SR) a spustíme vyhľadávanie kanálov. K dispozícii je aj funkcia auto DiSEqC, ktorá poslúži k automatickému nastaveniu DiSEqC portov. S mojim prepínačom vo verzii DiSEqC 1.1 mi však táto funkcia nefungovala správne. DiSEqC porty som si tak musel nastaviť manuálne. Programy z ponuky Flix TV sa do prijímača vyhľadajú veľmi rýchlo, celá prvotná inštalácia mi trvala približne jednu minútu. Všetky stanice sú usporiadané podľa Flix TV, nie je ich teda nutné hľadať medzi stovkami zahraničných programov a usporadúvať. V prípade ale ak by poradie určené operátorom niekomu nevyhovovalo, je možné si programy v hlavnom zozname popresúvať podľa vlastného uváženia, nechýba tiež možnosť vytvorenia si obľúbených skupín.

Prijímač nemá žiadne obmedzenia čo sa týka príjmu programov z iných družíc. Pre lepšiu orientáciu pomenoval operátor družicu Eutelsat 16A (16°E) ako Flix TV, zvyšné družice už majú svoje reálne mená. Zoznam družíc je možné editovať, pridávať nové a mazať, podobne ako jednotlivé satelitné transpondéry. Pri vyhľadávaní programov je možne zapnúť aj voľbu sieťového vyhľadávania, prípade zvoliť si či chceme vyhľadávať len TV alebo aj rádiá, alebo iba nekódované programy (FTA). Otestoval som aj natáčacie zariadenie USALS, ako aj DiSEqC prepínač ver. 1.1 s ôsmimi LNB konvertormi. V oboch prípadoch som nezaznamenal žiadne problémy s príjmom programov.

Programy je možné vyhľadávať nielen automaticky, ale aj manuálne, prípadne pomocou funkcie BlindScan. Celková pamäť prijímača je podľa údajov od výrobcu až na 10 tisíc televíznych a rozhlasových staníc.

Ak už máme vyhľadané programy môžeme do čítačky kariet zasunúť prístupovú kartu. Po jej načítaní nás o tom bude informovať prijímač hláškou na obrazovke. Následne už len treba prepnúť na program z ponuky Flix TV, napr. Jednotka HD, a čakať na aktiváciu karty. Musím sa priznať, že karta nabehla do niekoľkých sekúnd po jej zasunutí do čítačky, čo ma teda príjemne prekvapilo. Po prvom načítaní karty má užívateľ čas na registráciu až 30 dní. Registrácia sa vykonáva jednoducho cez internet. Najskôr je potrebné si vytvoriť na oficiálnom slovenskom webe platformy Flix TV užívateľský účet a potom k nemu priradiť kartu. Predplatené obdobie začne plynúť až po registrácii, platí teda, že čím neskôr sa karta zaregistruje o to dlhšie budú môcť užívatelia sledovať programy. Využil som teda túto možnosť a kartu som registroval až na posledný 30. deň po prvom vložení karty do prijímača. Programy tak budem môcť sledovať nie 6 mesiacov, ale o približne jeden mesiac viac. Navyše prvé dva týždne v režime global free fungovala kompletne celá ponuka operátora. Po registrácii karty už išli iba programy zo zakúpeného balíčka.

Ako som už spomínal v úvode, Flix TV odporúča na príjem parabolu s priemerom minimálne 85 cm. Nedalo mi, aby som nevyskúšal príjem aj so 60 cm parabolou. S použitím meracieho prístroja sa mi signál z hlavných DVB-S2 transpondérov 10 928 MHz a 11 055 MHz nakoniec podarilo naladiť. Išlo však o veľmi slabé hodnoty signálu na hranici príjmu aj keď všetky programy fungovali, vrátane HD, bez rozpadávania obrazu. Použitá bola pritom 60 cm parabola s LNB konvertorom Inverto black ultra. Môžem teda potvrdiť, že pre stabilný príjem je určite potrebná väčšia parabola (aspoň 85 cm) aj keď slabý signál sa dá zachytiť na západnom Slovensku s parabolou menších rozmerov.

Filx box bez problémov zvláda aj audio stopy vo formáte AAC, otestoval som to na špeciálnom rádiu ČRo TEST AAC, ktoré je k dispozícii na družici Astra 3B (23,5°E), ako aj slovenskom Fun Rádiu z pozície Thor (0,8°W). Box podporuje už aj príjem SD a HD programov s najnovším kodekom H.265, vzhľadom na to, že žiadny takýto program nie je na satelite šírený, nemal som to ako otestovať.

Editácia programov
Flix TV vôbec neobmedzuje užívateľov a ponúka im tak aj v dodávanom boxe editáciu programov. Bez problémov je možné presúvať kanály podľa vlastného uváženia. K dispozícii je aj preddefinovaných 32 obľúbených skupín, do ktorých sa dajú programy veľmi jednoducho pridať. Okrem zmeny poriada samozrejme nechýba aj možnosť programy premenovávať či uzamykať.

PVR a TimeShift
Po pripojení externého disku do bočného USB portu je možné využívať aj funkciu nahrávania (PVR) a časového posunu (TimeShift). Nahrávanie je možné spustiť buď manuálne tlačidlom “REC” na diaľkovom ovládaní, alebo automaticky cez EPG, kde je možné si nastaviť časovač. Zaznamenávať je možné vždy len jeden televízny program. Počas nahrávania je však možné prepnúť aj na iný program, ale vždy len z toho istého satelitného transpondéra. Nahrávky sú vo formáte .tsv, prehrávať ich je možné nielen v samotnom prijímači, ale aj v PC. Vždy sú však len s jednou audio stopou. Pokiaľ vysiela daný kanál aj teletext, pri nahrávaní sa zaznamenáva. Bez problémov je tak v prípade potreby možné spustiť aj skryté titulky.

TimeShift sa aktivuje automaticky po stlačení tlačidla “Pause”. V hlavnom menu (Media-PVR nastavenia) je možné nastaviť aj automatický TimeShift tzv. permanentný, ktorý sa aktivuje sám do niekoľkých sekúnd po prepnutí na akýkoľvek kanál. Sledovaný kanál sa tak dočasne automaticky zaznamenáva na pripojené pamäťové zariadenie. Kedykoľvek tak môže divák program pretočiť späť alebo zastaviť. Dĺžka záznamu TimeShiftu môže byť od 30 minút do dvoch hodín.

Prijímač podporuje aj prehrávanie najbežnejších video súborov medzi ktoré patria napr. AVI, MPEG, MP4, M4V, FLV a TS. Z audio súborov zvláda MP3 a WAV a samozrejmosťou je aj prehliadanie obrázkov ako JPG či GIF. Videá je možné pretáčať piatimi rýchlosťami ( 2x, 4x, 8x, 16x, 32x), podporované sú aj externé titulky. Vďaka podpore najnovšieho kodeku H.265 je možné prehrávať aj videá v tomto novšom kompresnom formáte, samozrejme len do full HD rozlíšenia 1920 x 1080. Všetky súbory uložené na disku je možné aj kopírovať, presúvať a mazať.

Pripojenie k internetu
Prijímač je možné pripojiť aj k internetu či domácej sieti a to pomocou LAN kábla, alebo cez bezdrôtovú WIFI. Pri bezdrôtovom pripojení nie je vôbec potrebné dokupovať WIFI adaptér, ten totiž už má prijímač zabudovaný. V nastaveniach siete si tak stačí vybrať akým spôsobom chceme box pripojiť k sieti a nastaviť všetko potrebné vrátane hesla do WIFI.

Aplikácie a hry
Súčasťou prijímača je aj niekoľko sieťových či internetových aplikácií medzi ktoré patrí RSS čítačka, prehrávač videí zo servera YouTube, Počasie či DLNA a Samba, ktoré umožňujú prehrávať multimediálne súbory zo zariadení pripojených v domácej sieti, alebo priamo zo sieťového disku či úložiska. Pri YouTube je možné meniť aj kvalitu streamu a to stlačením tlačidla “INFO” pri prehrávaní, maximálne však do rozlíšenia 720p.

Pre zábavu ponúka Flix box aj niekoľko hier, ktoré sú rozdelené do troch kategórií: Native32, SEGA a GameStore. V prvej kategórii bolo dostupných päť hier, v druhej sa nenachádzala ani jedna a v GameStore mi prijímač hlásil “Chyba siete”, sieťové pripojenie bolo pritom v poriadku, vzhľadom na to, že všetky ostatné internetové aplikácie fungovali bez problémov.



Zálohovanie a aktualizácia Flix boxu
Všetky nastavenia prijímača ako aj vyhľadané a usporiadané programy je možné zálohovať na pripojený USB kľúč. V prípade potreby si tak môžeme kedykoľvek obnoviť nastavenia zo zálohy. Aktualizovať softvér je možné cez web adresu, ftp server, alebo priamo z USB či satelitu (OTA).

Bez viazanosti a párovania
Flix TV poskytuje svoje služby vo forme predplateniek, zákazník tak nemusí podpisovať žiadnu zmluvu na 12, prípadne 24 mesiacov a platiť pravidelne mesačné poplatky. Za jednorázový poplatok si zakúpi záujemca samostatnú kartu, ktorú bude používať vo svojom vlastnom prijímači, alebo rovno set, ktorý už obsahuje satelitný HD prijímač spolu s kartou. Samotná karta nie je párovaná, otestoval som ju aj s modulom Technisat Conax, kde fungovala bez akýchkoľvek problémov. Problém s ňom nemajú ani iné prijímače, ktoré majú čítačku kariet Conax, vrátane linuxových.

Po skončení prvotného predplatného ponúkne operátor zákazníkovi ďalšie možnosti predplatného. V prípade ak zákazník nebude spokojný, môže samozrejme služby prestať využívať bez udania dôvodu, karta po vypršaní 6 mesačného obdobia bude automaticky deaktivovaná.

Ceny zariadení
Satelitný prijímač spolu s dekódovacou kartou je možné zakúpiť u vybraných predajcov po celom Slovensku za doporučenú maloobchodnú cenu 89,99 €, v cene je zahrnuté už aj predplatné služby s balíčkom Dobrá TV na 6 mesiacov. Pre užívateľov, ktorí už vlastnia svoj satelitný prijímač s podporou DVB-S2 a kódovacieho systému Conax je vhodná samostatná karta Flix TV, ktorá sa predáva za doporučenú maloobchodnú cenu 49,99 €. Rovnako ako v prípade setu s prijímačom aj tu je už v cene polročné predplatné základného balíčka s viac ako 60 TV kanálmi.

Zoznam programov balíčka Dobrá TV

Markíza HD, JOJ HD, JOJ Plus, STV 1 HD, STV 2 HD, Dajto HD, Doma, Wau, Nova Gold*, Nova 2*, ČT 1 HD*, ČT 2*, Nova HD*, Prima HD*, Nova Cinema*, Nova Action*, Prima Cool*, Prima Love*, TV Barrandov*, Kino Barrandov*, ČT 24, TA 3, Noe, TV Lux, JOJ Cinema HD, CS Film/CS Mini, FILM+, AXN Czech, AMC, FilmBox Plus, Prima Zoom, Animal Planet HD, Discovery Channel, Discovery HD Showcase, Discovery World, National Geographic, National Geographic Wild, Viasat Explore, Viasat History, Travel Channel HD, History, Kinosvět, Spektrum, Spektrum Home, TLC, TV Paprika, ČT Sport HD, Nova Sport 1 HD, Nova Sport 2, Eurosport 1 HD, Eurosport 2 HD, Sport 1, Sport 2 HD, Arena Sport 1, ČT:D/ČT art, RiK, Disney Channel, Minimax, Óčko, Kerrang, Brava HD, Šlágr TV

*Program môže byť pre slovenských zákazníkov blokovaný z dôvodu autorských práv

Plánované balíčky

(zatiaľ dostupné len v ČR)

Lepšia TV
Všetky programy z balíka Dobrá TV + FilmBox Extra HD, FilmBox Premium, Film Europe, CBS Reality, Discovery Science HD, DocuBox HD, Fine Living Network, AutoMotorSport HD, Jim Jam, Duck TV, Baby TV, Kiss, Magic, Smash Hits, Classica HD, Djazz TV HD, Box Africa, Hustler HD, EroX

HBO MAX PAK
HBO HD, HBO 2, HBO 3, Cinemax HD, Cinemax 2 HD

Aktívny
Fast&FunBox HD, FightBox HD, Fight Channel World HD, EroXXX HD, Hustler TV a Dusk

Kompletné parametre všetkých programov nájdete na tejto stránke.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Tak slušná práca, ale je to ako reklama alebo prezentacia služby.

    Chýba zhodnotenie vyzdvihnúť klady a poukázať na zápory…..

  2. Box je ciste amiko… len s inou potlacou a miene pozmenenou grafikou pre flix. Predpokladam, ze je tam uni citacka softwarovo upravena na conax.

  3. Z článku som sa nedozvedel dve, podĺa mňa dôležité informácie. 1. Či je kvalita obrazu (dátový tok) porovnateľná so Skylinkom, ktorý v nasledujúcom období opustí pravdepodobne viacero predplatiteľov. 2. Aká je cena základného balíčka v prípade pokračovania predplatného po 6tích mesiacoch.

  4. Po vypršaní karty si môžeš kúpiť ďalšiu. Predpokladám, že ale dajú o niečo nižšiu cenu ako 49 ečok.

  5. Ja flix pouzivam a jedna vec nebola povedana a to , ze mozete pouzit x set top boxov na jednu kartu , proste jeden je s kartou ako server a ostatne ako klienti zdielaju zo servera STB … a kazdy STB v sieti si automaticky najde server a priradi si IP adresu . Proste jednoduche a ide to ja ich mam 8 + server

    1. emre, na akom set-top boxe to takto funguje – tiež by som si to takto rád nastavil?

    2. Su to original STB od flix tv, kupil som ich 9 a cez domacu siet prepojil ethernetom … a v kazdom mas aj aplikaciu youtube takze vyuzivas aj internetove pripojenie.

Komentáre už nie sú povolené.