Reklama

Senzi vysiela v DVB-T aj nekódovane, z jedného miestneho multiplexu

Slovenská hudobná televízia Senzi vysiela už niekoľko dní cez jeden miestny DVB-T multiplex vo východoslovenskej metropole, ktorý podľa platného povolenia prevádzkuje spoločnosť I STUDIO media. Televíziu si ju tak môžu naladiť obyvatelia Košíc nielen z celoplošného prvého multiplexu, ale aj na 44. kanáli (658 MHz) z kóty Košice – Furča (vodojem). Maximálny výkon vysielača je 0,4 kW.
Pokračovanie nižšie:


Pre divákov môže byť šírenie Senzi z tohto miestneho multiplexu o to zaujímavejšie, že je vysielanie dostupné nekódovane (FTA) a navyše ešte v staršom kompresnom formáte MPEG-2. Pre príjem tak postačuje akýkoľvek set-top-box či televízor s DVB-T tunerom. Okrem Senzi sú v muxe dostupné aj kanáli TV Košice:Dnes a Musicbox, ktoré si delia jednu programovú pozíciu.

Senzi sa zameriava prevažne na ľudovú hudbu. Vysielanie je k dispozícii u vybraných káblových, satelitných a IPTV operátorov. Program je navyše aj súčasťou prvého celoplošného DVB-T multiplexu, kde je však kódovaný systémami Irdeto. Pre príjem ale nie je potrebné platiť žiadne mesačné poplatky, stačí iba vlastniť zariadenie Plustelky.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Hlavne, že spustenim K44 znemožnili možnosť príjmu maďarského muxu C (TV2, RTL Klub, M2, M5) z kopca Kékes. Samozrejme, že navzájom sa to na niektorých miestach ruší, dokonca aj polarizácia je u oboch horizontálna. Sú to riadni idioti vysielať na rovnakých kanáloch a to maďari idú výkonom 87 kW aj keď zo vzdialenosti 130 km. MUX C na K60 z Telkibánye (20 km) je miestami rušený mobilnými LTE sieťami, K28 sa navzájom ruší z miest Aggtelek a Fony (oba 40 km). Predtým vysielala TVNaša na K55 a bolo to super. A prečo vlastne dostali pred pol rokom licenciu na K44, proste nechápem. Na Slovensku je to proste tak.

  2. Vitaj v klube. Na Západnom Slovensku fungujú podobné „rušičky“ už roky. Je to spôsobené neochotou okolitých štátov povoliť volný kanál pre naše regionálne muxy. Zhodné kanály povolia lebo ich silné na vlastnom území nemajú šancu rušiť.
    V BA tiež neprešlo predĺženie muxu ZSTV na k.55 na dalšie obdobie. Bol preladený na k.37 ktorý je určený v budúcnosti na DVB-T2 z Kamzíka.

    1. ono to bolo spôsobené hlavne neochotou slovenského regulátora „rozpustiť“ jeden celoštátny mux v prospech lokáliek … regulátori v CZ, AT, SI, HR s tým problém nemali

  3. V Košiciach vysiela Avis na K:41 , podobne ako v Prešove a ešte má v KE aj K:39 v rezerve. Neviem či TV Košicednes potrebujú vysielať až v dvoch MUXoch , Ak na to ale majú ????

    Všetko nad K:48 v budúcnosti bude uvoľnené pre mobilných operátorov , tak preto už nič nepredlžujú.

    1. Len problém je ten, že v KE muxe na K41 sú iné programy aj v PO muxe na K41 sú iné programy a dochádza k vzájomnému rušeniu signálu na rovanakých kanáloch s rozdielnym obsahom.

  4. Ono aj na K39 vysiela maďarský MUX B z kopca Kékes. Čiže ak začne vysielať Avis na uvedenom kanál, tiež sa to bude rušiť tak ako sa na nioektorých miestách ruší s Prešovom. Pritom napr. v KE čo mám odskúšané, sú pod K48 voľné K23, K27, K29, K32, K33, K37, K40, K42, K46, K47. Toľko voľných frekvencií, ale schválne treba vysielať na K44 príp. aj K39 a zrušiť príjem zahraničných kanálov.

    1. Tie kanále, ktoré označuješ za voľné ako K23, K27, K29, K32, K33, K37, K40, K42, K46, K47 môžu byť skoordinované napr. v Rumunsku, Srbsku, na Ukrajine a tým pádom to tu neprejde… Jedine K42 je už skoordinovaný pre Košice pre miestny multiplex. Ďalej K37 je ako 100 kW kanál tiež určený pre Košice pre celoplošný MUX5 resp. MUX6. Aj K23 je určený pre Košice ako 50 kW kanál pre celoplošný mux. K27 a K47 sú určené ako 50 kW kanále pre Rožňavu pre celoplošné muxy.

    2. A čo, že sú skoordinované, také Srbsko a Rumunsko sú určite ďalej ako maďarský Kékes a veselo sa v KE skoordinuje K39 a K44. Veď teraz sú v móde práve rušičky. Však nech ľudia prídu o zahraničné kanály.
      K21 a K37 pokiaľ viem, ide DVBT z Baia Mare/Mogosa z Rumunska, čo nie je tak ďaleko a hlavne, že v KE na K21 ide Plustelka a K37 bude použitá v budúcnosti.

    3. No vieš napríklad v jednej Banánovej republike v Európe inštalovali „odborníci“ naopak anténny systém (nesprávna polarizácia) a rušil až cca 800 km vzdialené talianské DVB-T vysielače. Takže tá vzdialenosť Rumunska a Srbska nie je až tak zanedbateľná…

  5. 40 a volny? Ved tam vypeka Bardejov. 33 uz maju Obecne siete. 29 ma Ukrajina analog ICTV.

    Na 39 chvilu isla IN TV HD a s Kekesom sa to riadne bilo.

    1. Na K40 aj K46 možno ide Bardejov, ale ja mám anténu otočenú na JV na streche 12-posch. paneláku. Zo severu neviem zachytit nič ani Poliakov (z KVP asi zavadzia Bankov príp. kopec s vyhliadkovou vežou).
      Na K29 bol ešte rok dozadu slabý signál z miestneho DVBT Mátészalka. Aktuálne sa pri zlepšených podmienkach na K29 a K32 objavia signály maďarského muxu E a D z Debrecenu alebo Komádi.
      Na K30 je náznak signálu z rumunského Bihoru.
      K33 majú síce Obecné siete, ale doteraz tam nikdy nič nevysielalo a podľa stránky teleoff.gov.sk im vypršala licencia 31.07.2016.
      K29 a analóg z Ukrajiny, možno, ale na K22 pokiaľ viem, ešte stále vysiela analóg a veselo ide aj DVBT z Dubníka. A analógovú K22 bolo možné celkom dobre zachytiť v KE, K29 nie. Teraz v KE analógovo už len K10 (TVR1) a to pri zepšených podmienkach aj s bezchybným TXT, ďalej K11 (Pervyj) a náznak niečoho na K34 avšak rušené s MUX E z Fehérgyarmat.

    2. K29 z Užhorodu si preto v KE neprijímal, lebo ide len o mestský 0,1 kW vysielač dole v meste, nie na vysielacom stredisko Tokarnja (čo je niečo ako náš Dubník) a odkiaľ ide R11. Ďalej na K34 si mal v KE náznak analógovej ukrajinskej štátnej TV z vysielača Khust (je to vysoko umiestnený vysielač cca 1000 m n.m.) z neho ide aj K22, ktorý si prijímal. Inak v Košiciach na Pereši prijíma Zoro na kanáloch 29, 32 a 52 signál až z poľského Krosna (Sucha Góra).

    3. Neviem, nespomínam si,ale asi na SITO, pozri si diskusiu s názvom: DVB-T v diskusnom fóre na: radia.sk, tam to niektde písal tuším koncom minulého roka alebo začiatkom roka, čítaj príspevky a dostaneš sa až k tomu… A tam ak klikneš po jeho mene, tuším tam má meno: Jaro, tak je tam na neho e-mail – klikni po jeho mene a otvorí sa e-mail – niečo ako: zorro zavináč …

Komentáre už nie sú povolené.