Reklama

RTVS: Vďaka DAB+ sa nám podarilo dostať Patriu k poslucháčom na juhu našej krajiny

Rádio Patria je súčasťou digitálnych rozhlasových multiplexov (DAB+) operátorov Towercom a AVIS už od začiatku februára 2017. Verejnoprávna stanica nahradila v muxoch doterajšie Rádio Pyramída, ktoré po tejto zmene už bohužiaľ nemôžu poslucháči prijímať prostredníctvom DAB+, ale iba cez satelit či internet. K zmene ponuky došlo na základe rozhodnutia RTVS, ktorá chce dostať Patriu k väčšiemu počtu poslucháčov, najmä na juhu Slovenska.

Sme radi, že najnovším prírastkom v digitálnom rozhlasovom multiplexe je práve Rádio Patria, keďže tento programový okruh, vzhľadom na trvalý nedostatok FM frekvencií nemá také pokrytie rozhlasovým signálom, aké by sme si v RTVS želali. Vďaka T-DAB+ vysielačom v Nitre a Košiciach sa nám však podarilo dostať Patriu k poslucháčom na juhu našej krajiny prostredníctvom digitálneho vysielania,“ hovorí riaditeľ Sekcie strategického rozvoja a techniky RTVS Andrej Doležal.
Pokračovanie nižšie:


Robíme z Patrie progresívne rádio a teší nás, že sa nám podarilo zlepšiť dosah vysielania, ktoré pre poslucháčov každodenne pripravuje redakcia Národnostno-etnického vysielania RTVS. Zaradenie Rádia Patria okrem iných výhod prinesie aj zlepšenie dostupnosti rádia pre poslucháčov na Žitnom ostrove a v košickom regióne. Digitálne vysielanie a jeho výhody v našom vysielaní intenzívne predstavujeme prostredníctvom reportáží, rozhovorov s odborníkmi, informujeme aj o tom, ako digitálne vysielanie funguje či aký prístroj je na jeho príjem vhodný,“ dopĺňa Attila Lovász, riaditeľ Rádia Patria a Centra pre národnostné vysielanie RTVS.

Rádio Patria vysiela od 6:00 do 18:00, vo zvyšnom čase šíri svoj program v DAB+ Rádio Slovakia International. Novinka je k dispozícii poslucháčom s dátovým tokom 112 kbps.

Aktuálne je digitálnej rozhlasové vysielanie dostupné na Slovensku už zo štyroch vysielačov Bratislava – Kamzík (12C), Banská Bystrica – Laskomer (12A), Košice – Heringeš (12B) a Nitra – Zobor, horná stanica lanovky (11C). Prvé tri prevádzkuje Towercom a posledný AVIS. Všetky využívajú pre šírenie VHF pásmo. V príprave je pritom už aj vysielač v Žiline.

Súčasťou DAB+ multiplexu operátora AVIS je 9 rozhlasových staníc – šesť od RTVS (Rádio Junior, Rádio Patria/RSI, Rádio Slovensko, Rádio_Devin, Rádio_FM, Rádio_Litera) a tri od komerčných vysielateľov New Model Radio, Rádio Europa 2 a Rocková Republika. Towercom šíri iba rádia RTVS (Rádio Junior, Rádio Patria/RSI, Rádio Slovensko, Rádio_Devin, Rádio_FM, Rádio_Litera).

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. škoda že vyhodili rádio pyramída.. mohli pridat Patriu/RSI a nie nahradit.. ak je to problem kapacity, dalo by sa dalo porozmýšľať o bitrate pre radio Slovensko, radio Junior, aj Patriu… tak som sa tesil ze ked v BB zacali s DAB ze bude Pyramida – podla mna velmi dobry napad a projekt, ktory by RTVS mohlo vyuzit – ved kolko archivnych relacii, zabavnych pasiem atd je v ich archivoch…
    a sup, uz je Pyramida prec 🙂

  2. To je sice pekne ze mame Patriu v Muxe,ale preco sa to urobilo na ukor Radia Pyramida, ktore vysiela to najlepsie z celej historie Rozhlasu u nas. To akoze ked sa teraz spusti Mux v ZA, tak aj tam dudu mat Patriu? Bude im to tam „prd „platne ako mne teraz.Nech sa k tomu SRo vyjadri preco jednoducho tu Patriu nepridali a Pyramidu tam mali nechat.Nech su tam aj dve PATRIE ale aj s Pyramidou.SRo berte si priklad od CRo -porovnajte si len web stranky s ARCHIVOM rozhlasovych hier a citania na pokracovanie….. no a teraz najnovsia aplikacia RADIOTEKA.Na toto sa SRo nezmoze za 10 rokov.Urcite to nie je v peniazoch. Lebo v com je problen spristupnit ARCHIV- v rozmyslani mgmt SRo.. No a u nas sa radsej vyradi „GOLD “ stanica a da sa tam aj RSI to ako keby mal ten Mux dosah do „celeho sveta“.

Komentáre už nie sú povolené.