Reklama

RTVS už upozorňuje na vypínanie SD programov na družici Astra 3B (23,5°E)

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) začala upozorňovať satelitných divákov, ktorí prijímajú programy z družice Astra 3B (23,5°E), o vypínaní kanálov Jednotka a Dvojka v štandardnom rozlíšení (SD). Pred malou chvíľou došlo k premenovaniu programových pozícií STV1 a STV2 (SD) na frekvencii 11 836 MHz. K doterajšiemu názvu programu pribudlo slovo „Vypíname“.

K odpojeniu SD verzií oboch televíznych staníc by malo dôjsť 31. decembra 2016, kedy skončí platná zmluva ohľadom ich šírenia s operátorom Towercom. Vysielateľ ju pritom nemá ďalej v pláne predlžovať.
Pokračovanie nižšie:


Od nového roku 2017 tak budú môcť prijímať užívatelia dekódovacích kariet Skylink, Voľná telka/Plustelka a RTVS už iba HD verzie programov Jednotka a Dvojka z frekvencie 12 363 MHz. Pripomeňme, že z rovnakej frekvencie sú dostupné už aj všetky rozhlasové stanice RTVS.

Technické parametre pre príjem rozhlasových a televíznych staníc RTVS:
Družica: Astra 3B (23,5°E)
Frekvencia: 12 363 MHz
Polarizácia: Vertikálna
FEC: 3/4
SR: 29500
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Dobre,tak Skylink aj anténa budú od 1.1.2017 bez STV SD,ale čo taký freeSAT-ten je priekopníkom SD vysielania,pôjdu na freesate nadalej SD verzie?

    1. A kde si prišiel na tú blbosť, že cez anténu už RTVS v SD nepôjde? RTVS má zmluvu s Towercomom na DVB-T myslím niekedy do roku 2025 s opciou na ďalších X rokov a za MUX3 platí rovnakú sumu, či tam bude vysielať jeden program, alebo 4 (2 v SD a 2 v HD ako dnes).

      A čo sa týka freesatu – Jednotka aj Dvojka sú na 1°W dostupné už pekných pár mesiacov (Dvojka HD niekdy od februára?) – obe stanice sú súčasťou základného balíka Telekomu (MagioSat, aj Digi) a sú zdieľané aj PRE ZÁKAZNÍKOV FREESATU. SD verzie vysiela Freesat len pre svojich zákazníkov, ktorí majú ešte starý DVB-S box…. Ale každý, kto má HD balík už má oba programy v HD aj u Freesatu.

    2. buko1-zle si pochopil:otázka znie,či vôbec a kde bude možné po 1.1.2017 naladiť SD verzie STV.

    3. pre pána inžiníra:

      verzie STV SD bude stále možné sledovať aj po 1.1.2017 cez anténu v DVB-T zdarma.

    4. Asi ťažko zdarma milý Miky, však platíme už dávno 4,64 eura, za RTVS. Ale ďakujem za odpoveď , ktorá iste upokojila tých čo majú anténu.

  2. kto ma este pouzivany sd prijimac ved tam už je malo programov aj moja mama ho ma v skrini 2 roky stal 65eur a mozem ho vyhodit

Komentáre už nie sú povolené.