Reklama

Jednotka a Dvojka v SD kvalite budú šírené cez anténu aj naďalej

RTVS ponechá v terestriálnom vysielaní aj naďalej svoje dva televízne programy Jednotka a Dvojka v SD aj HD kvalite. Majitelia starších set-top-boxov s podporou vysielacieho formátu MPEG-2 sa tak nemusia obávať, že prídu od januára 2017 o verejnoprávne stanice šírené voľne cez anténu. Informácie, ktoré sa objavili v týchto dňoch vo vysielaní RTVS, o ukončení vysielania v SD rozlíšení sa týkajú výhradne satelitnej distribúcie zo satelitu Astra 3B (23,5°E) a to konkrétne zákazníkov Skylinku či majiteľov dekódovacích kariet Voľná telka/Plustelka a RTVS.
Pokračovanie nižšie:


Podobne ako RTVS budú cez DVB-T vysielať voľne svoje programy aj zvyšní slovenskí vysielatelia TV JOJ (JOJ, Plus, WAU), TA3, TV LUX a TV 8. Bezplatné terestriálne vysielanie opúšťa od januára 2017 iba komerčná televízia Markíza, ktorá sa rozhodla, že svoje tri programy Markíza, Doma a Dajto, už nebude ďalej šíriť pre divákov takýmto spôsobom.

Bezplatné vysielanie cez anténu pokračuje na Slovensku aj po 1. januári 2017 ale už bez voľne šírených programov Markízy. Voľná kapacita po ich ukončení môže byť využitá pre iné programy.

Satelitní diváci, ktorí prijímajú SD programy Jednotka a Dvojka z družice Astra 3B (23,5°E), z frekvencie 11 836 MHz, musia preladiť na HD verzie programov podľa nižšie uvedených parametrov.

Technické parametre pre príjem rozhlasových a televíznych staníc RTVS:
Družica: Astra 3B (23,5°E)
Frekvencia: 12 363 MHz
Polarizácia: Vertikálna
FEC: 3/4
SR: 29500
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Zabudli pripomenúť , že zadarmo ostávajú vysielať aj miestne muxy , teda regionálne a lokálne stanice.

  2. SD verzie už mali vypnúť a voľnú kapacitu využiť pre rádia Slovenského rozhlasu.

    1. To pre tých 10 ľudí v celom štáte, čo prijímajú rozhlas cez DVB-T majú zbytočne zas****ť kapacitu?

    2. Ja už využívam televízor ako multimediálne zariadenie,prehráva videá+hudbu+foto+väčšiny formátov a počúvam na ňom aj množstvo rádií,ktoré šíri môj operátor v ponuke.Televízor má funkciu vypnúť obraz,takže externé prehrávače,mini systémy,rádiá…….sú už zbytočné.Všetko v jednom spolu s Youtube.Doba ide dopredu.

    3. Presne tak. Len dodam, ze aj ked do mnohych smart TV sa da doinstalovat aj nejaka appka, ktora prehrava on-line radia, nie kazdy ma moznost pripojenia na datovo neobmedzeny net, takze radia RTVS vo verejnopravnom MUX-e by z tychto dovodov asi uvitalo pomerne dost vela ludi.

    4. Vidíš, tak si kúp rádio s DAB+, alebo pripoj mobil do reprákov k pc ak má 3,5mm jack. Rádia v DVB-T už boli a zaberali miesto pre RTVS2 HD. Nemáte neobmedzený net chalani, ale stále máte inú možnosť. Doba vpred na rádia je DAB+.

    5. Ľubo: siet DAB vysielacov je zatial prilis riedka, chvilu potrva, kym to cele bude pouzitelne. Radia cez TV sa daju nabrat aj zo satelitu, ale nebolo by od veci mat ich aj v terestriale. Po vyradeni SD stanic RTVS by vznikla v MUX3 kopa miesta pre radia a aj pre pripadnu Trojku RTVS v HD.

    1. Rozhlas nemieni platiť predražené nenažraté prachy Towertrolu z peňazí koncesionárov (všetkých ľudí)

    2. Netrep. RTVS platí za celý mux a je jedno či je tam jeden alebo 10 programov. Už sa to tu riešilo viac krát.

    3. Ty netrep a nemiešaj hrušky s jablkami. DAB+ nie je DVB-T. A sami sa vyjadrili že nebudú platiť za DAB+.

    4. DAB+ v Banánovej republike vo veľkom silou mocou presadzuje Towertroll, lebo chcú na tom ryžovať a nabaľovať sa. Ešteže v rozhlase majú rozum a nechcú zato platiť predražené ceny za peniaze koncesionárov a daňovníkov Banánovej republiky.

  3. Mám HD STV 1 ako na satelite,tak aj na anténe.Musím priznať,že obraz je v HD OK,ale zvuk je lepší v DVB T,teda na anténe.

  4. Sledujem debaty ako regionálny vysielateľ , preto ma zaujíma názor , ako vidia možnosti financovania , existencie a budúcnosti regionálok aj diváci , resp. diskutéri ?????

    Je vôbec záujem , aby regionálky naďalej existovali ???? Ak áno , ako majú byť financované ????

    Máme vysielať naďalej zadarmo ???? Ak áno , z čoho to mame platiť ???

    1. Chytám Západoslovenskú TV, TV9, TV Bratislava. V káblovke sú ďaľšie ako Ružinovská TV a pod… Úprimne – väčšinou nepozerateľné. Regionálne TV by mali mať mestá a VÚC. Tiež regionálne správy má mať v ponuke RTVS. Ak máte súkromnú regionálnu TV financujte si ju z reklamy, lebo súkromná TV je vždy komerčná. Alebo si ju zakódujte a uvidíte kto by to platil. Zaplatíte mi elektrinu, keď budem pozerať vašu TV? To isté by sa hodilo na iné súkromné TV, ktoré by chceli platby od ľudí za HD reklamu, alebo za to, že sa cítia ako HBO.:)

    2. 1. To by chcelo seriozny prieskum. Za mna ano. 2. Prioritne z reklamy. Mozno by mohli prispiet aj mesta ci VUC, kedze regionalne spravodajstvo je vo verejnom zaujme. Ale pri pridelovani dotacii z verejnych penazi hrozi korupcia a system pokutnych sluzbiciek a protisluzbiciek. Pozri nedavne nesystemove dotacie regionalkam od statu. Tretia moznost je najst si sponzora. Alebo zalozit nadaciu a agitovat, aby ludia asignovali 2% z dani tejto nadacii. 3. Kazdopadne. Platene regionalky podla mna nemaju sancu. Nie v tomto vesmire. 🙂 4. Pozri bod 2.

  5. DAB+ je jedna velka blbost, ktoru netreba vobec uvadzat do praxe, tak ako sa rozhodlo v susednom rakusku pre verejnopravny rozhlas toto ignorovat, by malo pristupit aj slovensko. Vzhladom na hornate slovensko a kvalitne pokrytie signalom je DAB+ nezmysel a pokial sa ma jednat o radio, tak sucasne analogove vysielanie radia s frekvencnou modulaciou je plne postacujuce, jedna sa predsa o radio a vsetko potre je sirene cez RDS a radia nemaju co pohladavat v DBN-T, cely prechod na DVB-T bola jedna velka fraska, tie tzv. docasne frekvencie a potom znovu na tieto takzv. trvale, ktore nie su trvale, nakolko na DVB-T towercom vyuziva v znacnej miere pasmo 700 MHz, pricom uz v tej dobe bolo jasne, ze toto bude musiet byt uvolnene pre mobilnych operatorov, co povazujem tiez za riadnu blbost, mobilny internet by mal zmysel iba ak by bol bez akehokolvek casoveho alebo datoveho obmedzenia za pausalny poplatok, inak nema zmysel budovat v pasme 700MHz tzv. 5G siet pre mobilnych operatorov.

    1. Vďaka DAB+ môžem v Nitre počúvať Rádio Devín, lebo FM signál z Bratislavy, Sitna, Krížavy doletí tak maximálne po hranice nášho mesta. Takže som povďačný Avisu, že má záujem nám toto vysielanie sprostredkovať. Okrem toho je v DAB+ zo Zobora aj Rádio Pyramída, Junior, Litera, ktoré nikdy nebudú vysielať v FM lebo sa už minuli voľné frekvencie a je to aj ekonomicky neefektívne.

    2. Sorry, ale nemas pravdu. 1. DAB+ rozhodne nie je blbost. Verejnopravny rozhlas v Rakusku (zatial) chce DAB+ bojkotovat, ale asi tucet dalsich radii ho aktivne vyuziva. 2. FM pasmo je prehustene, tak ako pise aj IVOzNR, takze nie je plne postacujuce. Skus pouzit poriadnu (vsesmerovu) FM antenu a uvidis, ako sa ti budu do miestnych FM stanic primiesavat tie vzdialene a rusit ich. O presluchoch medzi frekvenciami ani nehovoriac. Toto pri DAB+ odpada. 3. Preco myslis, ze prechod na DVB-T bol fraska? (Teda pokial nemas na mysli priklepnutie monopolu na celoplosne MUX-y Towercomu, v tom by si mal pravdu, ale to je takpovediac politicko-korupcno-financna stranka celej veci, nie technicka.) A aky si mal problem s prechodom z docasnych frekvencii DVB-T? Nevies si spustit automaticke ladenie v TV prijimaci a pockat minutu, kym ich naladi? 4. V case prechodu z analogovej TV na DVB-T este nebolo az take jasne, ze pasmo 700MHz (DD II) bude pridelene pre LTE (band 28), o tom sa rozhodlo o par rokov neskor na konferencii WRC15. A kym bude uvolnene, potrva to este zopar rokov. A znovu: aky je preboha problem preladit TV? Tieto tvoje vyhrady su dost jalove, bez urazky.

  6. Miešaš hrušky s jablkami ako niektorí vyššie. DVB-T/T2 je pre TV a nie pre rádia. DAB+ je určený pre rádiá. V Rakúsku DAB+ Muxy vysielajú. Že sa rozhodne inak rakúsky verejnoprávny rozhlas je o inom. Ale súkromné idúaj cez DAB+. Napr. ja počúvam cez DAB+ Rockovú republiku šírenú Avisom z Muxu zo Zobora v BA. Taký analóg v FM by už dosah nemal. Chrčanice FM nemusím. Verejnoprávny RTVS rozhlas okrem Towercomu v DAB+ v BA šíri aj Avis zo Zobora. Že to má RTVS zdarma a šíria to v rámci testov je ich vec. Lepšie sa počúva DAB+ ako FM. V TV v DVB-T by mali verejnoprávne Muxy dať pod správu RTVS a previesť na DVB-T2, aby sa tam zmestilo viac programov. Nech im vymenia boxy. Rádiá do DVB-T nepatria.

  7. DAB+ bude zavedené od cca 2025. FM určite skončí. Momentálne je to o prachoch. Expressu , FUN, Jemným … vyhovuje že nie je možné vybudovať dalšiu silnú celoplošnú sieť.
    Momentálne je to však cesta ako môžu aj malé rádia vo výbornej kvalite napr. v Bratislave a Nitre a okolí.

    1. Preco by mali byt silne radia ako Fun, Expres a i. proti DAB+? Ved to je len technicka platforma, nie obsahova, cize to nie je ziadna konkurencia. Praveze pri cenovej politike Towercomu (teda po zacati ostrej prevadzky a pokryti vacsiny uzemia) budu vyhody skor na strane silnejsich radii a tie male si kvoli vysokym nakladom v celoplosnom DAB+ MUX-e mozno ani neskrtnu – iba ak by Avis plnohodnotne Towercomu konkuroval a neobmedzil sa len na siet regionalnych vysielacov ako pri DVB-T. V kazdom pripade je nastup DAB nevyhnutny, uz len kvoli efektivnemu vyuzitiu RF spektra. FM pasmo je uz teraz neunosne prehustene. A ani to, ze sa teraz rakusky verejnopravny rozhlas stavia na zadne, na veci nic nemeni.

    2. Nikde nie je napísané že ho musí prevádzkovať iba Towercom alebo Avis. Skoordinuješ si mux a ideš na to… aspoň pri regionálnom vysielaní DAB+
      Ak sa niekto cíti na budovanie celej siete a vidí v tom úspešný biznis nikto mu v tom nebráni na rozdiel od DVB-T kde boli celoplošné siete /okrem dvoch pre DVB-T2/ pridelené Towercomu.

Komentáre už nie sú povolené.