Reklama

Vu+ UNO 4K – Výkonný linuxový Ultra HD prijímač za zaujímavú cenu [video]

Po približne roku od uvedenia prvého linuxového prijímača Vu+ Solo 4K s podporou príjmu SD, HD a UHD programov, prichádza Vu+ na trh s ďalšími dvomi modelmi Vu+ Uno 4K a Vu+ Ultimo 4K. Prvý z nich je možné už od tohto týždňa zakúpiť v každom dobrom obchode so satelitnou technikou, v prípade modelu Ultimo 4K je začiatok predaja naplánovaný na koniec tohto roka.

Novinka Vu+ UNO 4K je štandardne dodávaná v čiernom prevedení s už osadeným vymeniteľným duálnym FBC tunerom DVB-S2, vďaka ktorému je možné nahrávať, prípadne streamovať, až sedem kódovaných televíznych programov súčasne a to bez akýchkoľvek obmedzení. Navyše pri nekódovaných programoch môže byť ich počet ešte väčší. Okrem satelitného tunera by sa v blízkej dobe mala v predaji objaviť aj verzia s novým FBC tunerom DVB-C, ktorý umožní zase príjem digitálnej káblovej televízie. Samotný box je menších rozmerov, je ho teda možné aj schovať niekde za televízor, alebo na iné skryté miesto. V balení sa nachádza navyše aj externý snímač diaľkového ovládania. Prijímač som mal k dispozícii niekoľko týždňov na testy a to ešte pred jeho oficiálnym predajom, preto Vám teraz môžem priniesť moje skúsenosti s touto úplnou novinkou na našom trhu.

Základná charakteristika prijímača VU+ UNO 4K :
Procesor: Dual Core 1,7GHz (12 000 DMIPS)
Tuner: 1x Plug&Play DUAL FBC DVB-S2 alebo Plug&Play FBC DVB-C
RAM: 2GB DDR4
Flash: 4GB
2x USB 3.0 (bočný a zadný panel)
1x Ethernet (Gigabit)
1 RS 232 (RJ11)
1x S/PDIF
1x HDMI 2.0
Podporuje rozlíšenie do 2160p, streamovanie videa na mobilné zariadenia či PC, webové rozhranie, transcoding, DiSEqC 1.0/1.1/1.2, USALS, PVR, TimeShift, YouTube, KODI, HbbTV, webový prehliadač, PiP, a množstvo ďalších pluginov.

Pokračovanie nižšie:

Predný a zadný panel
Na prednom paneli Vu+ UNO 4K nenájdeme žiadny displej ani základné ovládacie tlačidlá. Dostupný je tu iba snímač diaľkového ovládania a jedna LED dióda, ktorá pripomína dotykové tlačidlo z drahších modelov značky Vu+.

Zo zadnej strany prijímača nájdeme dva konektory LNB in z duálneho FBC tunera, analógový AV výstup, konektor RJ 11 pre prípadné pripojenie externého snímača diaľkového ovládania, optický audio výstup S/PDIF, konektory HDMI, Ethernet (RJ 45), USB 3.0, jeden voľný CI Slot a jednu čítačku dekódovacích kariet. Karta sa to čítačky zasúva s čipom dopredu a dole. Okrem toho je k dispozícii aj hlavný vypínač a konektor pre pripojenie externého adaptéra (12V/3A). Druhý USB port verzie 3.0 je dostupný z bočnej strany boxu.

vu_uno_4k_p12vu_uno_4k_z12vu_uno4k1

Obsah balenia
K prijímaču je dodávané štandardne univerzálne diaľkové ovládanie, ktoré funguje aj s predchádzajúcimi modelmi prijímačov. Okrem toho môžeme nájsť v balení samozrejme aj dve mikrotužkové batérie (AAA), externý IR snímač diaľkového ovládania, externý napájací zdroj (12V/3A) a veľmi stručný užívateľský manuál.

Skúsenosti
Ako som už spomínal, Vu+ UNO 4K je dodávaný s duálnym FBC tunerom. Pri mojich testoch som mal v jednom tunery pripojený USALS motor a v druhom DiSEqC prepínač ver. 1.1 s ôsmimi LNB konvertormi. Všetko pritom fungovalo bez najmenších problémov. Prijímač zvládne prijímať ako SD, HD, tak aj UHD programy s kodekom H.265/HEVC. Najskôr som mal box k dispozícii iba s oficiálnou verziou softvéru nazývanou aj Experimental, keďže alternatívne verzie v tom čase ešte neboli. Tie začali vychádzať len v posledných dňoch. Medzi prvými bol softvér od tímu OpenATV ver. 5.3, nasledovať by však mali postupne aj ďalšie, vrátane VTI či OpenPLI. Po originálnom softvéri som tak mohol testovať niekoľko dní aj ten od OpenATV, ktorý má už oproti originálnemu predinštalované tie najpoužívanejšie pluginy. Navyše je preň dostupný aj FastScan, vďaka ktorému si môžu užívatelia vyhľadať programy z ponuky satelitného operátora Skylink do niekoľkých sekúnd. Osobne ale dávam prednosť skôr settingu, ktorý mám už pripravený a vytvorený v PC pomocou programu dreamboxEDIT. Tento softvér je navyše k dispozícii už aj pre systém MacOS X.

vu_uno4k2

Pre sfunkčnenie čítačky kariet je potrebné do prijímača nainštalovať potrebný softvérový dekóder. Pri nových boxoch Vu+ s procesorom ARM je najpoužívanejší Oscam. S ním som mal možnosť otestovať dekódovacie karty Voľná telka/Plustelka (Irdeto), freeSAT (ICE), Skylink (ICE), Skylink (Irdeto), ako aj RTVS kartu (Irdeto). K dispozícii je ešte aj Mgcamd a Wicard, tie som ale s prijímačom netestoval. Nebol na to ani dôvod, pretože Oscam fungoval so všetkými spomínanými kartami úplne bez problémov. Najnovšie karty Skylink M7 (Irdeto) v internej čítačke kariet nefungujú. Pokiaľ už vlastníte túto kartu, alebo si ju plánujete zakúpiť, je nutné ju používať s licencovaným dekódovacím modulom Irdeto. Vu+ UNO 4K je pripravený aj na takúto možnosť a z toho dôvodu je k dispozícii pre užívateľov aj jeden voľný CI slot do ktorého je možné zasunúť modul spolu s kartou. V prijímači som testoval moduly Irdeto značky Neotion, Cryptoworks/Irdeto Mascom ako aj Conax od Technisatu. So všetkými prijímač spolupracuje bez problémov. Žiadne problémy nemá ani s modulom od DIGI TV. Po vložení dekódovacieho modulu je však potrebné zapnúť v nastaveniach “Commom Interface” podporu vysokého dátového toku. V opačnom prípade nám nebude modul s kartou korektne dekódovať programy a obraz sa bude rozpadávať ako keby bol slabý signál. U štandardne predávaných moduloch je nutné dodať, že umožňujú dekódovať poväčšine len jeden televízny program. Výnimkou je práve mnou testovaný modul Irdeto značky Neotion. Ten umožňuje nahrávať síce až dva kódované programy, no aj to len z jedného satelitného transpondera. Podobne je to aj v prípade funkcie obraz v obraze (PiP). Pokiaľ teda chceme využiť naplno štandardne dodávaný duálny FBC tuner je lepšie mať kartu v internej čítačke, ktorá zvládne dekódovať naraz maximálne až sedem televíznych programov. Pri voľne šírených kanáloch toto obmedzenie neplatí, nahrávať ich tak môžeme súčasne aj desať, prípadne ešte viac.

vu_uno4k3

Aj keď Vu+ UNO 4K má iba jeden slot pre vymeniteľný duálny FBC tuner, je možné k nemu pripojiť aj externý USB tuner a rozšíriť si tak možnosti napr. o príjem programov z terestriálneho vysielania. V USB porte som otestoval tuner Pinnacle PCTV 73e, ako aj USB tuner Not Only TV (LV5TDLX). Oba fungovali bez problémov. Všetko sú to však už staršie tunery pracujúce s normou DVB-T. Z nových tunerov by som odporúčal VU+ USB Tuner Turbo. Ide o originálny externý USB tuner priamo od Vu+, navyše podporuje už príjem v novom štandarde DVB-T2 a zvládne tak aj príjem štvrtého multiplexu (Plustelka), vrátane testovacieho miestneho multiplexu z Bratislavy, v ktorom je dostupný RTVS UHD kanál. Nie je pritom potrebná ani zložitá inštalácia. Všetky testované tunery videl prijímač aj bez inštalácie ovládačov. Po pripojení externého tunera je tak možné box rozšíriť o ďalší tuner a prijímať okrem satelitných aj terestriálne programy a to nielen tie voľne šírené, ale aj kódované. Ako som už spomínal vyššie, s prijímačom funguje aj samostatná dekódovacia karta či bezkartový modul Plustelky.

Viac tunerov je samozrejme možné využívať nielen na nahrávanie, ale aj na streamovanie televízie na mobilné zariadenia, prípadne na iný Vu+ box.

Prepínanie programov závisí od toho či sa jedná o programy z rovnakého alebo z rôznych satelitných transponderov. Výkonný hardvér prijímača však nesklamal a prepínanie medzi kanálmi trvá maximálne od jednej do dvoch sekúnd. Navyše som si všimol, že pod modrým tlačidlom v originálnom softveri pribudla nová funkcia Fast Channel Change, ktorá prepínanie ešte zrýchli. Po jej zapnutí je tak prepínanie medzi kanálmi okamžité a je jedno či sa jedná o SD, HD alebo UHD kanály. Odporúčam pozrieť videoukážku.

PVR a multimédiá
Po pripojení pevného disku k prijímaču je možné samozrejme aj nahrávať programy, alebo využívať funkciu TimeShift. Nemusí však ísť iba o externý USB disk, môže to byť kľudne aj sieťový. Všetky nahrávky sú vo formáte .ts a je ich možné upravovať či prehrať na ktoromkoľvek PC či inom zariadení. Pri nahrávkach môžem ešte spomenúť, že programy sa nahrávajú kompletne so všetkými audio stopami, DVB titulkami, ako aj teletextom.

VU+ Uno 4K podporuje aj prehrávanie multimediálnych súborov s najnovším kodekom H.265/HEVC. Nerobia mu problémy ani video súbory s vysokým dátovým tokom a to aj pri prehrávaní zo sieťového disku. Okrem videí (AVI, TS, MPEG, FLV, MKV či MP4) samozrejme zvládne prehrať aj obrázky (BMP, JPG, PNG) či hudobné súbory (MP3 a WAV). U prehrávania video súborov je možné používať aj zrýchlené pretáčanie dopredu/späť a to až siedmimi rýchlosťami (2x, 4x, 8x, 16x, 32x, 64x a 128x). Popri bežnému multimediálnemu prehrávaču je navyše k dispozícii aj multimediálne centrum KODI (XBMC), ktoré funguje tiež veľmi dobre. Z ďalších multimediálnych aplikácií môžem spomenúť ešte aj aplikáciu YouTube, na prehrávanie videí z populárneho videoservera, či webový prehliadať Chrome OS. Samozrejmosťou je aj podpora hybridného vysielania HbbTV.

vu_uno4k5vu_uno4k4vu_uno4k6vu_uno4k7vu_uno4k8

Webové rozhranie a streamovanie na mobilné či iné zariadenia
Pre mobilné zariadenia existuje niekoľko aplikácií, ktoré spolupracujú s prijímačmi so systémom Enigma 2. Dve bezplatné sú aj od samotného výrobcu Vu+ a to ako pre operačný systém iOS tak aj Android. Pod iOS ale osobne využívam skôr aplikáciu e2Remote. Pre jej plnohodnotné využívanie je nutné si priplatiť pár eur, je v nej ale všetko čo potrebujem. Vďaka mobilnej aplikácii tak môžem priamo mobilom alebo tabletom ovládať celý prijímač, sledovať živé vysielanie, nahrávky z pevného disku, či pristupovať k elektronickému programovému sprievodcovi (EPG). EPG používam v aplikácii niekedy aj ako TV program, hlavne ak ide o niektoré zahraničné stanice a navyše je dostupné aj vyhľadávanie. Čo sa ešte môže hodiť je nastavenie časovača, prípadne spustenie nahrávania priamo cez mobil.

Streamovať je možné programy nielen na mobilné zariadenia ale aj na pc či do iného prijímača. Pri mojich testoch som skúsil sledovať jeden program na TV, druhý bol spustený ako obraz v obraze, tretí bežal na mobile a štvrtý na PC. Každý program bol pritom z iného transpondera a ani u jedného neboli žiadne problémy s prehrávaním. Navyše na boxe som mohol prepínať programy bez obmedzenia a akéhokoľvek spomalenia. Zastavil by som sa ešte u funkcie obraz v obraze, kde som si všimol, že programy v UHD kvalite fungujú iba na celej obrazovke. V prípade ak som chcel pozerať nejaký UHD program v malom okne, táto možnosť nefungovala ešte korektne. U SD a HD programoch s tým prijímač nemal najmenší problém.

Po zadaní IP adresy prijímača do webového prehliadača sa zobrazí užívateľom webové rozhranie. V ňom je možné prepínať programy, kompletne ovládať prijímač, zobraziť EPG či nastavovať niektoré funkcie. Spomenúť môžem aj webový editor programov v ktorom si môžeme veľmi jednoducho usporiadať programy a vytvoriť vlastné zoznamy obľúbených skupín.

Pripojenie k sieti
K domácej sieti je možné prijímač pripojiť nielen pomocou LAN kábla, ale aj WIFI adaptéra. Ten však nie je súčasťou balenia, možné je ho dokúpiť zvlášť. V prípade ak sa však rozhodnete prijímač pripojiť bezdrôtovo k sieti pomocou WIFI adaptéra, odporúčam si zakúpiť originálny WIFI adaptér od VU+, keďže nie každý adaptér je kompatibilný spolu s prijímačom.

Záver
Vu+ UNO 4K je veľmi dobre vybavený prijímač, ktorý uspokojí aj tých náročnejších používateľov. Ako dlhoročnému majiteľovi prijímača Vu+ DUO2, ktorý má až dva displeje ( LCD a VFD), mi práve dosť chýbala absencia displeja, naopak zaujal nový duálny FBC tuner, rýchlosť prepínania, obrazová kvalita a samozrejme podpora kodeku H.265.

Ak by som porovnal Vu+ Uno 4K s modelom Vu+ Solo 4K, tak novinka nemá oproti svojmu staršiemu bratovi displej, ďalší voľný slot pre tuner, má o jednu čítačku a jeden USB port menej a nie je možné doň vložiť interný disk. Vo výkone však vôbec nezaostáva.

Doporučená maloobchodná cena Vu+ UNO 4K: 269 € s DPH.

Odkaz na produkt: VU+ UNO 4K (FBC-S/S2 tuner)

Za zapožičanie satelitného prijímača VU+ UNO 4K ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Zdravím,

    Jedna otázka ohľadom FBC tuneru:

    Pre nahrávanie 8 staníc z 8 TP z 1 družice,, stačí mať Twin LNB a k prijímaču od neho viesť dva káble -každý k jednému inputu?

  2. zdravim, nikde na nete som nenasiel info o podpore prehravania 4k videí z youtube. Nemas to nahodou odskusane? vopred dakujem za odpoved.

    1. Mám iba DSL 8 Mbps. Ak som vyhľadal 4K video prehralo mi to v HD.

  3. Dobrý deň,
    stačí pre plnohodnotný PIP (dva rôzne muxy, jedna karta skylink ICE 01 ? Ďakujem.

  4. Ano, ak by si bol pozorne cital clanok, tak by si vedel, ze s jednou ICE kartou v internej citacke sa to da, dokonca je mozne dekodovat a nahravat/zobrazit/streamovat az 8 kanalov sucasne z roznych transponderov. S kartou M7 sa to da len v kombinacii s CA modulom Neotion, ale max. 2 programy z jedneho transpondera.

    1. dr. …………, jasne, pozorne som si precital este raz, diky

  5. Dobry vecer, mal by som na Vas prosbu. Uvedeny prijimac som kupil rodicom – doteraz pouzivali Skylink ready GoSat prijimac a tento VU+ Uno nevieme vobec rozchodit. Navod, kt. bol v krabici neobsahuje vobec nic. Mohol by som niekoho poprosit, kto by mi aspon nejake strucne info k rozbehnutiu prijimaca zaslal mailom? Pripadne nejake linky, downloads – nieco som nasiel, no nerozumiem tomu vobec, co robit… Doteraz sme ziadnu skusenost s Linux prijimacom nemali. Kartu pouzivame ICE Skylink. Nikde na webe sa neviem dopatrat navodu, ukazky – prijimac proste nereaguje. Vopred Vam dakujem za pomoc.

    1. Pardon, zabudol som prilozit e-mail: majko_klimek@azet.sk
      Dakujem.

    2. @mario,
      preštuduj si… ab-forum.info/viewforum.php?f=131 Máš tam všetko čo potrebuješ.

Komentáre už nie sú povolené.