Reklama

Rakúske vysielače prijímateľné u nás prešli do DVB-T2, väčšina programov je kódovaná

Terestriálne vysielače z Viedne a rakúskych spolkových krajín Dolné Rakúsko a Burgenland prešli na nový vysielací štandard DVB-T2. Ide práve o oblasti z ktorých vysielače je možné zachytiť aj na území Slovenska, respektíve Českej republiky. So zmenou štandardu z DVB-T na DVB-T2 však nastala aj výrazná úprava ponuky multiplexov, ktorá nepoteší najmä divákov spoza hraníc. Väčšina programov je totiž kódovaná systémom Irdeto a dostupná iba zákazníkom platformy Simpli TV, obdoby našej Plustelky.
Pokračovanie nižšie:


V multiplexe A sú dostupné voľne iba dva verejnoprávne programy ORF eins a ORF 2, v multiplexe F komerčný kanál ATV a v multiplexe B sesterský kanál ATV2. Všetko ide o SD verzie programov, zvyšné stanice sú už kódované. Novinkou v multiplexoch sú rozhlasové stanice Radio O1, Hitradio O3, Radio FM4, Kronehit, Radio Maria, Radio oe24 a pozície ATV Smart, Flimmit a 4NEWS, na ktorých je možné spustiť HbbTV aplikácie. Pre príjem je samozrejme potrebné už zariadenie s podporou DVB-T2. Všetky programy vysielajú v kompresnom formáte MPEG-4 (H.264).

K sledovaniu kódovaných programov z rakúskych multiplexov je potrebné prijímacie zariadenie Simpli TV (set-top-box alebo CAM modul), ktoré je nutné zaregistrovať na rakúskeho občana. K základným programom bez poplatku si potom môžu diváci kedykoľvek predplatiť aj platený balíček za 10 € mesačne. V prípade registrácie zariadenia a výberu plateného balíka sa účtuje navyše ešte aj 35 € aktivačný poplatok. Pri neplatených programoch sa aktivačný poplatok neúčtuje vôbec.

Nová ponuka rakúskych DVB-T2 multiplexov od 27.10.2016

MUX A
ORF eins, ORF 2, ORF eins HD, ORF 2 HD, ORF III HD, ORF SPORT + HD a rádiá Radio O1, Hitradio O3, Radio FM4

MUX B
ATV HD, Servus TV HD, RTL HD, 3sat HD, SRFzwei HD, ATV2, PULS 4, SRF 1, Flimmit (HbbTV) a ATV Smart (HbbTV)

MUC C – iba Viedeň (41. kanál)
ProSieben MAXX, kabel eins Doku, oe24.TV, gotv, ZDFinfo, Comedy Central/VIVA, N24,W24,Schau TV, Okto a Hope Channel

MUX D
ARTE HD, BR HD, Nickelodeon, RTL NITRO, Super RTL, SAT.1 Gold, DMAX, phoenix, n-tv

MUX E
ARD HD, ZDF HD, ZDFneo HD, Eurosport 1, Sport 1, kabel eins, RTL II, sixx, KIKA, Playboy TV

MUX F
SAT.1 HD, PULS 4 HD, VOX HD, Disney Channel, CNN, Deluxe Music, ATV, 4NEWS (HbbTV) + Radio Maria, Kronehit a Radio oe24

Voľné programy
ORF eins, ORF 2, ATV a ATV2

Kódované programy bez poplatkov
ORF eins HD, ORF 2 HD, ATV HD, Puls4, Servus TV HD, ORF III HD, ORF Sport+ HD, ATV2 HD, ORF2 (regionálne verzie) HD, oe24.TV, 3sat HD, W24, Schau TV, Okto a Hope Channel.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. ORF v SD ide so slabým dát. tokom. Pod 1 Mpbs. To je len aby sa nepovedalo.

    1. Dátové toky po zmene na DVB-T2

      http://forum.satelitnatv.sk/download/file.php?id=76

  2. My máme na streche paneláku v Petržalke (blízko Rakúska) digitálnu anténu, ale len DVB-T a zachytil som ňou len mux E, pochopiteľne je kódovaný. Ale zaujímavé je, že zatiaľ Rakúšania vysielajú aj DVB-T, aspoň teda asi cez vysielač vo Viedni, je to kanál 43, pokiaľ sa nemýlim, je tam ORF1, ORF2 a ORF2HD.

    1. Na anténe vôbec nezáleží. Tá ti bude prijímať ako DVB-T tak aj DVB-T2. Otázne je či zvládne DVB-T2 tvoja telka.

    2. Ďakujem, to som vôbec nevedel, niekde som čítal, že aj anténa musí byť DVBT2. Mám doma set-top-box dvbt2, takže chytím tam jeden slovenský mux od towercomu a teraz jeden rakúsky, ale kódovaný, ale prečo chytím len ten jeden rakúsky mux?

    3. Keby človek dával pozor na hodinách fyziky, tak by vedel že sú to kecy. Anténe je absolútne jedno, čo signál nesie – či analógovú, alebo digitálnu, či je to SD, alebo HD. Len predajcoviav snahe tovar predať vymysleli antény na DVB-T, potom an HD a teraz na DVB-T2. o pol roka sa možno v obchodoch objavi aantény aj na HEVC…

    4. V Rakusku idu multiplexy v oboch polarizaciach u nas len v jednej takze na ich stabilny prijem treba pouzit dve antany.

    5. Vyzera to tak ako by ta antena nemala za sebou rekonstrukciu na Dvbt .Chytat len dva multiplexy vyzera ze sa s antenov nic nerobilo od cias analogu.

    6. Ja so mal na mysli len normu DVBT2, že chytám na strešnú anténu v Petržalke (bývam blízko pri Rakúsku) jeden slovenský DVBT2 MUX a jeden rakúsky DVBT2 kanál 60. Ak použijem zosilňovač, signál je stopercentný, ale ide to aj bez neho. Iné muxy DVBT 2 rakúske nechytím cez spomínanú strešnú anténu, ktorá bola rekonštruovaná na DVBT signál. Zaujímavé je, že dokonca aj na obyčajnú izbovú anténu (SIMPLI z Rakúska) chytím iné dva rakúske MUXY DVBT2, ale len so zosilňovačom. Čiže aj izbová anténa so zosilňovačom niekedy dokáže viac ako strešná anténa. Len ma mrzí, že nechytám ORF1 a ORF 2, DVBT2 vôbec a to DVBT čo stále ponechali chytím len občas podľa počasia. Ale ešte sa s tým pohrám a možno mi niečo vyjde:)))

  3. Presne tak a dokonca v nay nitre predavacovi hovorim antena na dvb-t2 to čo je a on asi tá anténa vie lepšie spracovat taký signal no asi taká je uroven personálu mali by ich školiť

  4. Hehehe, keď sme boli v inom „košiari“, tak nám Rakušáci posielali ich silný tv-signál zadarmo. Už sme v tom istom „košiari“, tak plaťte a sledovať môžete iba cez ich „JednoduchýTV Modul“ alebo pod. A to až vtedy, ak máš tam nejakých známych, cez ktorých to pôjde zariadiť 😉 .

    1. FZJ> …presene toto manapadlo. Ako sa ten svet meni. BTW ORF1 a ORF2 idu free na ch24 dvb-t2

  5. V Nay su celkovo experti, ktori ziju technikou, ako sami hovoria.

  6. Vďaka za užitočnú informáciu, ktorá ma podnietila k opísaniu môjho problemu. Bývam v Lamači a do 27.10.2016 som na izbovú anténu (Vivanco Full HD Indoor Antena TVA 401, horizontálna, 46 dB, Frequency range 174-230 MHz; 470-862 MHz) chytala viaceré rakúske stanice + 3sat. Po 27. októbri to samozrejme nejde. Kúpila som nový televízor Philips s digitálnym formátom DVB-T + DVB-T2, TV Turner DVB-T + DVB-T2 (predtým som mala 23-ročný televízor Orava so setoboxom), avšak signal, ani obraz ORF1 + ORF2 nemám (cez Towercom mi nachytalo 16 slovenských staníc vo výbornej kvalite). Chcem sa opýtať
    či sa musím registrovať/aktivovať v Rakúsku aj pre tieto 2 rakúske stanice, ktoré ako píšete sú voľné. Alebo sú zakódované? Pokúšala som sa registrovať cez web (SimpliTV) ale bez výsledku. Ako by som teda mohla pozerať ORF1 + ORF2 prostredníctvom izbovej antény v Lamači? Urobila som si Empfangscheck cez SimpliTV a vyšlo mi, že teoreticky by som mohla prijímať tieto 2 stanice na izbovú anténu . Ďakujem Vám veľmi pekne ak mi môžete pomôcť s mojím problémom. Rakúsko je moja srdcová záležitosť. ORF1 mám v kábli, ale ORF2 mi veľmi chýba, a v krajnom prípade budem túto stanicu pozerať cez internet (tak pozerám teraz aj nemecký Tagesschau, čo som v minulosti pozerala na 3sat). S pozdravom Eugénia Košutzká

    1. SD verzie sú stále nekódované. Predpokladám, že si ich doteraz chytala na 24. kanáli. Daj si manuálne ladenie a pozri si signál na tomto kanáli, prípadne môžeš skúsiť premiestniť anténu na iné miesto či sa signál nezlepší. Každopádne po zmene na DVB-T2 sa zmenili prijímové podmienky a preto ti už zjavne nebude stačiť izbová anténa.

    2. Na izbovú anténu Ti tie rakúske stanice nepôjdu, lebo DVB-T2 je náročnejšie na príjem, musíš si dať vonkajšiu anténu s predzosilňovačom napr. SITO EMOS ASP-30 alebo inú. Cena od cca 11 eur: dvb-t-anteny.heureka.sk/emos-asp-30/ A všetci, čo si kúpite túto anténu, tak do tej koncovky od ktorej ide káblik k adaptéru (trafu) sa už strieborné pletivo koaxiálneho kábla nezapája na ten dvojšrubkový zvierač v tvare U, lebo už nie je zapojený do okruhu. Ale strieborné drôtiky z koaxiálneho kábla musíte priložiť pod ten U-čkový dvojšrubový zvierač na zelenom plošnom spoji je taký strieborný pocínovaný štvorec a tam je to potrebné dať a pritiahnuť obe skrutky a medený drôt ide normálne na strednú šrúbu. Lebo ak to zle zapojíte, nič Vám nepôjde, možno len blízke vysielače. Anténu umiestniť na balkón alebo strechu aspoň 10 metrov nad terén a nasmerovať na Wien, prípadne iný rakúsky vysielač.

    3. Mám presne tuto antenu,menil som za dlhší kábel ,čo som sa s tým natrápil nič my nešlo,zabudol som dať ten obal na ten spoj ,teraz my to už ide ale český 3.multiplex nechytám ,predtým som chytil ked bolo dobré počasie ale teraz ani šajnu ,dal som aj ten starý kabel naspäť na skúšku ale nejde to ,predtým to išlo krásne naladiť. byvam v Bratislave blízko Lamača.

    4. Ja som mal tiež takúto antúnu ako spománaš Ivan a tiež mi po cca 3 mesiacoch akoy sa stratil signál, ja si myslím, že problém je, že po čase odíde jeden stupeň v predzosilňovači v anténnej krabičke a preto to nejde. Vyskúšaj vymeniť predzosilňovač v anténnej krabičke …

    5. Toto by ma nikdy nenapadlo lebo napr.Novu chytám,počítam že bude chyba v tom USB tunery lebo to chytám z počítača aj ten predzosilovač to trafo som menil ,takže neviem.

  7. Ďakujem za vysvetlenie aj radu! Asi to tak bude ako píšeš. Aj môj TV poradca si to myslí. Rovnako „Empfangscheck cez SimpliTV “ mi doporučuje vonkajšiu anténu. Ďakujem!

  8. ahojte, ja v Raci, za kopcom, chytam na vonkojsiu antenu rakuske stanice vo vsetkych muxoch okrem E. Najkvalitnejsi prijem na kanaloch 34, 24, ostatne podla „pocasia“)

  9. Niekedy to ide aj na izbovú anténu (Petržalka), napríklad so zosilňovačom. Ja takto viem chytiť dva muxy z Rakúska, plus ten slovenský. Mám na mysli výlučne DVBT2.

  10. Igor Pavlík – Prosím Vás akú izbovú anténu so zosilovačom by ste doporučovali? Ja bývam v Lamači, do 27. októbra som chytala rakúske stanice + 3sat na izbovú anténu bez problémov. Teraz nechytím nič (okrem slovenských). Mám nový Philips televízor, digitálny signál DVB-T, DVB-T2, TV turner DVB-T, DVB-T2. Ďakujem za radu a zostávam s pozdravom Eugénia Košutzká

    1. Môžem skúsiť poradiť mailom, ak by ste chceli, nechcem to tu takto rozpisovať. S pozdravom, ale zase nemusí Vám to pomôcť, bývate v inej lokalite.

    2. Ďakujem za Váš komentár, viem že to nemusí fungovať v mojej lokalite. Bývam v Lamači pomerne blízko rakúskej hranice (z loggie na štvrtom poshodí vidím na silá, ktoré sú v stanici Marchegg, tiež vidím keď je jasno rakúske veterné mlyny/turbíny). Ako som už písala, príjem rakúskych staníc bol v minulosti bezproblémový.

      Moja e-mailova adresa: kosutzky@stonline.sk

      Ďakujem Košutzká

    3. S izbovými je strata času a peňazí, ale tak komu niet radi, tomu…. Nahoď si na balkon aspoň anténu ISKRA P-20 DTT/G. Je to taká maličká 40cm anténa. Môžeš vyskúšať najskôr bez adaptéra a keď by to nešlo, dokúpiš adaptér a budeš ju mať aj so zosilňovačom. Je to určite lepšie riešenie ako nejaký plech/drôt v plaste, čo nazývajú izbová anténa.

  11. Na izbové antény v súčasnej dobe sa zdá byť najlepší odborník p.Macko z TV. Markíza…. žiadny zdatnejší odborník v obore anténar nedoporučuje izbovú anténu.Prečo? Každý antenár vie že je to ta najväčšia hlúposť mať zabudovaný zosilňovač v anténe ktorá prijíma všetky siete v blízkosti TV.pásma bez možnosti filtrácie..P.Macko svojim výkonom s izbovom anténov vlastne povedal všetkým divákom ako sa nemá robiť prijem Dvbt.Svojim výkonom tak urobil dobru službu pre divákov ale aj pre Towercom aby pochopili že Dvbt anténa patrí jednoznačne na strechu.Ďakujeme p.Macko aj keď ste ani náznakom divákom nespomenuli že anténa terestriálu patrí na strechu kde šľapu signály v pohode a bez výpadkov.Pokrytie alebo montáž bez znalostí je v tomto prípade otázka na ďalšiu diskusiu…

    1. Dopĺňam príspevok.V takom prípade keď je vysielač na dosah ako U vás sa samozrejme dá použiť aj balkón.Ten zosilňovač v anténe však vo vlastnom záujme nedávajte.Keďže už slovo širokopásmový nám ozrejmuje jeho funkciu.Zosiluje celé pásmo Uhf ale súčasne aj siete LTE. miestny prijem atd, čiže zmenou polohy,umiestnenia anteny pridu na antenu signali ktoré v byte neboli. Ideálne je keď si neviete pomocť premeranie signálu profíkom cez spektrálny analyzátor signálu,ktorý po prehodnotení merania povie ako ďalej.Vysielanie v T2 ma iný charakter pri prijme ktorý Vám šiel do 27.10 bola modulácia 16QAM teraz už V T2 je to už 256QAM čo nám vlastne už napovedá že anténu treba dať von.Inak vyrábajú sa aj kanálové predzosilňovače takže riešenie vo Vašom prípade bude jednoduché, chce to však trošku praxe.

  12. u nas chytam len multiplex2amultiplex3,a multiplex1 a multiplex4 nechytame, byvame okolie semsa,hodkovce,novacany ,rudnik,jasov,poproc ,medzev, kedy tu budu multiplex1a4 fungovat

  13. Bývam v Devínskej Novej Vsi a chytám rakúsky signál na izbovú pasívnu anténu. Kvalita obrazu:
    ORF1 = OK
    ORF2 = z času na čas sú na obraze štvorčeky
    ATV = nechytí signál
    ATV2 = OK

  14. Vie niekto poradiť?: Čítal som, že rakúsky CI+ Modul SimplyTV nepotrebuje kartu. Stačí ho strčiť to televízora bez karty. Bolo by možné do tohoto rakúskeho modulu zastrčiť slovenskú prístupovú kartu Irdeto Plustelka? Ako píšu na web stránke
    plustelka.sk/produkt/?produkt=8
    je to karta vhodná pre použitie v CA moduloch.
    Dal by sa takto dešifrovať signál aj od Plustelky aj od SimplyTV?

    1. Nie nepôjde. Simpli používa bezkartové moduly ako Plustelka. Žiadnu kartu nenačítajú. Vyriešiť sa to dá ale boxom čo má čítačku kariet aj CI slot. V čítačke by fungovala dekódovacia karta Plustelka a CI slote by si mal zase modul Simpli.

  15. Cim dal,lepsi,za meho detstvi orf i stv na jizni morave sla chytit na vydlicku a obraz byl ostrejsi dnes vetsi technika a signal stoji za starou belu,v analogu kdyz byla bourka trochu to zazrnelo a porad byl signal,dnes pres signal preleti vrana a uz to kostkuje opravdu krok dopredu,a to mluvilo ze na dvb-t antena nebude,jak nemate alespon 20prvku tak vam to kostkuje opravdu ostuda.viktor.

    1. Všetky tie štáty sa uzatvárajú do seba,televízia len pre svojich občanov a za peniaze asi budeme čítať knihy.

  16. Takže to dvbt2 sa ťažko chytá,potom ked prejdú češi na ten signál my v Bratislave asi nič nechytíme ani cez silnú anténu.
    Teraz nemôžem chytiť české prima love ,čt art a pod t.j.asi 3.multiplex ale iné Primy chytám,vie niekto prečo.Chytá niekto tieto stanice v Bratislave cez antenu, volakedy som mal aspoň program z tých staníc ale som dal vyhladať odznova a už zmizli úplne.Televíziu pozerám z počítača ,mohla by byť chyba v tom usb tunery,vie niekto o tom niečo.

    1. a v akej lokalite tie stanice z českých vysielačov v BA prijímaš? Lebo v BA to ide hlavne v Dúbravke, Dlhé Diely, Devínska Nová Ves a niekde aj v Petržalke.

    2. Medzi Lamačom a Záhorskou Bystricou kde sú tie chatky ,tam je dobrý signál ,Novu aj Primu chytám ale tu Prima love už nie,vymieňal som kábel za dlhší aj to trafo z antennou prípojkou som vymenil a odvtedy to nejde ,mal som ich naladené zo začiatku ale som dal vyhladávanie od znova a už sa nenaladili ani do zoznamu ako keby neexistovali a predtým mali taký istý signál ako Nova. Televíziu chytám na počítač mohla by byť chyba aj v tom tv tunery lebo na Media Center sa mi nedarí zoradiť niektoré stanice podla poradia ,bud bude chyba v tunery alebo v počítači lebo všetko ide aj rakuske do nedávna .Robil som aj taký pokus zobral som počítač von na kopec a tam som to skúšal naladiť ani tam to nešlo síce len na takú malú antenku ale Nova sa tam objavila.
      Ozaj a čo madari tí ako vysielajú ako sa zaviedol dvbt už ich nechytám.

    3. Bývam na hraniciach a mám len malú anténku à la drôtik (z malého USB DVB-T ladiča) a „Gerecse“ chytám bez problémov, trochu horšie je na tom niekedy „Győr“.

    4. Bývam v strede Slovenska-nechytím SK 1+4 mux,ale chytám všetky české muxy-aj Jeseník 100 kW.

    5. a v akej lokalite presnejšie bývaš v strede Slovenska, keď chytáš české stanice?

    6. Je to 3.mux a ten má inak nastavené parametre – väčšia kapacita pri rovnakom výkone znamená menší dosah. Čo sa týka T2, taktiež záleží na parametroch – ak zostanú na 64QAM tak sa takmer nič nemení, ak prejdú na 256QAM tak to bude horšie. Na tomto linku frekvencia.hu/dvb-t-cze.htm sú celkom názorné prehľady aj s výkonmi, moduláciami a kapacitami.

  17. pripajam sa k otazke, ci mate niekto realne skusenosti s prijom CZ stanic v Petrzalke, Som na konci ako je Jasovska.. 6 poschodie..
    Dakujem

  18. V Rakúsku je vysielač pre Wien v Jauerlingu. Slušne ďaleko, ale s výkonom 130kW (maďarský Gerecse 100kW).
    V Google map sa dá nájsť v lese, odtiať sa dá natiahnuť čiara (napr na meranie vzdušnej vzdialenosti, a pozrieť napr . prekážky.
    Ja mám pre Towerkom a Jauerling smer takmer totožný a Gerecse prichádza na anténu zozadu. je tak silná, že odkedy rakúšania zmenili normu, sú aj tak pozerateľný. ak si v mapách spravíte spojnicu, takmer presne pôjde cez dedinku na ŽO kde bývam.
    Jauerling 130kW je údaj z obdobia SD/HD DVB-T
    Yan

    1. píšeš dlho a bludy – všetko potrebné je na mapavysilacu.cz

Komentáre už nie sú povolené.