Reklama

Prvý multiplex šíri už aj vysielač Trenčín – Nad Oborou

Po vysielači Rožňava – Dievčia skala (K57) bol dnes v noci približne o 1:30 hod. spustený ďalší nový vysielač prvého celoplošného multiplexu z kóty Trenčín – Nad Oborou. Podľa platného povolenia môže byť šírený prvý multiplex z tohto vysielača na 55. kanáli (746 MHz) s maximálnym výkonom 50,118 kW ERP v nulovej rovine. Použitá je samozrejme vertikálna polarizácia. Vďaka vyššiemu výkonu bude určite možné signál zachytiť nielen v samotnom meste Trenčín, ale aj vzdialenejších oblastiach. Ak sa Vám to podarilo, môžete to napísať do komentárov pod správu. Nezabudnite však uviesť aj miesto prijímu.
Pokračovanie nižšie:


Po spustení nového vysielača sa zlepšil v danej oblasti príjem programov WAU, Dajto, Infokanál, TV Lux, TV8 a Test (Senzi), ktoré sú šírené práve v prvom celoplošnom multiplexe. Pre ich naladenie stačí divákom, ktorí prijímajú programy cez anténu, len aby spustili na svojich televízoroch či set-top-boxoch automatické vyhľadávanie.

Pripomeňme, že zlepšenie pokrytia 1. multiplexu môžu očakávať v najbližších týždňoch aj diváci v lokalitách Snina, Rožňava, Kráľovský Chlmec, Čadca, Detva, Považská Bystrica, Námestovo a Bralova skala.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. no to som fakt zvedavý či mi to nezaruší plustelku z javoriny

    1. mám zlé skúsenosti so spúšťaním vysielačov v blízkosti bydliska,vždy sa mi zhoršil signál zo vzdialenejších

    2. S Javorinou sa to byť určite nebude lebo je tam spravená jednofrekvenčná sieť SFN.

    3. Signali treba vyrovnat.Na slabsie vzdialene vysielace sa prida antena s predzosilovacom ktory musi mat na vstupe filter s kanalmi ktore prijimas.samozrejme treba pridat zlucovac a v pripade potreby dat filter aj na ostatne anteny aby sa vzajomne nerusili. Aj v nasom okolii nebol problem pokial sa pouzila len jedna antena. Inak sa neda urobit signali rovnakej hodnoty Dvbt pyta 100% kvalitu prevedenia antenneho systemu a T2 obzvlast.Niekedy sa bez meraka neda spravit sustava tak aby bola spokojnost.Jednoznacne vsetko je riesitelne ale bez investicii to asi nepojde.Okolie N.Zamkov zabezpecuje potrebnou technologiov predajna v NZ.Na stranke tpplus.** su tam potrebne info a komponenty urcene k montazi Dvbt a SAT.

  2. Byvám Bošanoch, na činžiaku na 7-poschodi.Antenu mám na balkoňe. Doteraz som chital 1-muk z Nitry 50-k. Nakolko mi moj činžiak tienil signalu, ta sa my signal stracal. Teraz som si naladil Trenčin 55-k a jeto ok. Chitam aj Česke 3-multypleksi.
    Chital som aj 4-muk. Nakolko mi tieni moj činžak ta ho Nitry nechitim. A toje škoda.
    Vojtela

    1. Nazdar Čechov chitam 25-k 33-k 37-k dohromady 17 programov.

    2. Z týchto vysielačov Ti to ide:

      Frýdek-Místek – Lysá hora + Ostrava – Hošťálkovice: K37 (MUX 2)

      Zlín – Tlustá hora + Valašské Klobouky – Ploštiny: K33 (MUX 1)

      Zlín – Tlustá hora: K25 (MUX 3)

      Výkony nájdete tu – na mape si prepínajte kraje: digitalnitelevize.cz/vysilace/region-zlinsky-kraj.html

    3. Predpokladám, že tie české prijíama z Jihlava – Javořice – 30, 33, 35 (prípadne aj kombinácia s Brnom, lebo na Západoslovenskej nížine je plno rušičiek na rovnakých kanáloch)

  3. Prievidza-55 kanál,použitá vonkajšia LP aktívna anténa 22dB-žiadny signál,test o 13:00 hod.

    1. Na vzdialenejšie vysielače potrebuješ buď dlhšiu anténu, alebo trojitú anténu alebo SITO.

      Vonkajšia trojitá pasívna 28 dB anténa VIVANCO TVA 502: ventilatory.heureka.sk/vivanco-tva-502/?s=6#reviews

    2. Nepotrebuje dlhšiu anténu.Vysielač Trenčín-nad Oborou nie je od Prievidze ďaleko,ktorá je súčasťou Trenčianskeho kraja.Problémom je nevhodný terénny profil pre príjem z tejto kóty,pri výkone 50kW by to malo ísť,ale nejde.Pri Prievidzi sú dva vysielače Bojnice a Bralova skala.No ani jeden nešíri 1+4 mux.Jedinou možnosťou,ktorú využívajú aj bytové spoločenstvá,je príjem zo Žiliny-Krížava,no pre nízky výkon 1+4 muxu je to s občasnými výpadkami.

  4. Prosím Váas len si nekupujte tzv. trojité anteny…
    Najlepší zisk je na Supercolor-ke 30 prvkovej…
    Lacnejšia alternatíva „klasické“ sito
    a tretia vporadí skončila tzv. troj anténa…slabučká..vhodná len s dostatočným signálom v južných oblastiach Slovenska…

    1. Suhlasim kolorka je aj u mna cislo jedna tie troj anteny su skor pekne ako kvalitne.pri narazovom vetre sa na klasickych vyloznikoch otacaju.U klasickej anteny sa lahko naslo tazisko ale tento druh ho ma na tom najnevhodnejsom mieste. ked mate moznost namontujte ju priamo na antenny stoziar maju uchyt az do 60 mm.Pravdou tiez je ze nie je vhodna do kazdej lokality.

    2. Sito s 10-12dB je akože lepšie než triplex Emme Esse 45SLC alebo Dipol TriDigit so 17dB ziskom?? 🙂 Proti tej Supercolorke nenamietam, ale ak je podľa Teba sito lepšie na diaľkový príjem než „trojitá“ anténa, tak potom nekupuj antény z Tesca od „značkových“ výrobcov ako napríklad Solight :-]

    3. Tak Tesco a Solight sa Ti nezdá a vycapíš sem DipolTriDigit ? Všetky tie triplexy sú o jednom jedinom – vyzerá to efektne a dobre sa to predáva. Toť vsjo. A áno, sito urobí lepšiu službu.

    4. Tak potom o čom sú všetky tie údaje o zisku, keď anténa s 10-12dB má lepší príjem, než tá 17dB? Kde je prúser, výrobcovia si tie čísla cucajú z prsta, alebo svoje spraví nehomogénne pole (v ktorom majú sitá určitú výhodu, o tom viem), alebo ako to vysvetlíš? Lebo zatiaľ sa mi lepšie osvedčil triplex než sito. A áno, vycapil som sem Dipol, lebo tá firma sa špecializuje na tento druh techniky, na rozdiel od takého Solightu, ktorý vyrába všetko, čo sa dá predať, od teplákov po tanky a kvalita je treťoradá (trochu zveličené, ale nie až tak ďaleko od reality).

    5. Pasívne SITO so symatrizačným členom má síce 10 – 12 dB, ale aktívne SITO s predzosilňovačom môže mať aj 30 – 45 dB. A SITO je akoby 8 dipólov – 8 antén (4 + 4 = primárny príjem signálu spredu n V-čka + odrazený príjem signálu od zadného sita – sekundárny príjem). Ale napríklad SITO s predzosilňovačom so ziskom 36 – 45 dB je vhodné skôr na chaty, samoty, tam kde nie je blízko vysielač GSM, LTE, alebo slabé pokrytie mobilného a iného potencionálne rušiaceho signálu. Nové predzosilňovače majú tú výhodu, že sú v kovovom púzdre, je tam minimálne rušenie, ale sú vo väčšine 2 tranzistorové a preto nezvládajú slabší signál (idú akoby naplno a nestačia zosilniť, to čo 6 tranzistorové). Staré predzosilňovače s otvoreným plošným spojom sú aj 6 tranzistorové a tie viac zvládajú slabší signál, ale sú zasa otvorené, nie sú v kovovej krabičke 🙂 Takže ani tak, ani tak… Zavisí od miesta príjmu respektíve rušenia… Uvediem príklad: Považie od cca Trenčína, cez Piešťany po Trnavu respektíve Západoslovenská nížina. Po prechode z analógu na DVB-T už vo väčšine prípadov diváci nemohli kvôli pohoriu (Karpaty) prijímať signál na pôvodné smerové YAGI antény, dokonca ani na Colorky s predzosilňovačmi (lebo analóg mal vyššie výkony aj lepšie sa šíril ako digitál). Preto ak diváci chceli prijímať DVB-T na tomto území menili tieto smerové antény za aktívne SITO s predzosilňovačom a funguje im to… A najvhodnejšie je dať do antény SITO (alebo YAGI respektíve Colorky) nie širokopásmový zosilňovač, ale kanálový alebo pre časť kanálov (napr. 25, 33, 49 – príklad pre vysielač Zlín Tlustá hora). Takéto predzosilňovače vyrába napr. RTV: rtv.sk/. Kvôli rovnakokanálovému rušeniu miestných lokálnych DVB-T vysielačov na Západoslovenskej nížine sa osvedčil aj príjem vzdialenejších českých vysielačov ako Jihlava – Javořice alebo Frýdek-Místek – Lysá hora respektíve Ostrava, niekde aj Praděd. Čísla kanálov, polarizácie a výkony českých vysielačov nájdete tu (regióny si prepínajte kliknutím na mapu): digitalnitelevize.cz/vysilace/region-zlinsky-kraj.html

    6. Predzosilňovač sa predsa dá nahodiť aj na ostatné typy antén a celkový zisk je súčtom ziskov antény a zosilňovača. Najlepším zosilňovačom je ale samotná anténa a okrem toho nevhodne použitý predzosik s príliš vysokým zosilnením môže byť viac na škodu, než na úžitok, čo Ti je zrejme jasné, podľa toho čo píšeš. Preto som sa v mojom komente zameral najprv na samotnú (pasívnu) anténu, predzosik sa vždy dá doplniť v prípade potreby tak, aby celok čo najviac vyhovoval príjmovým podmienkam. Samozrejme, najlepší postup by bol premerať úrovne signálov atď. a podľa toho celý anténny systém navrhnúť na mieru, ale pokiaľ človek nie je profík-anténar, tak sotva bude mať poriadny merací prístroj v šuflíku. To s počtom tranzistorov je zaujímavé, môže na tom niečo byť. Kovové púzdro by malo byť dnes už samozrejmosťou, tlakový kovový odliatok navyše okrem tienenia rušivých signálov zaručuje aj vodotesnosť. O úzkopásmových, resp. kanálových predzosikoch a filtroch viem, zatiaľ som sa bez toho zaobišiel (postačuje mi LTE filter). Ale kto žije v oblasti viac zamorenej rušením, ten sa asi bez nich nezaobíde.

    7. Suhlasim dobre zhrnute.Inak predzosik s filtrom je potrebny len pre slabsie signali kvoli vyrovnaniu na rovnaku uroven.Vacsinov ide o vysielace cezhranicneho prijmu alebo Avisu a na tie musi byt dalsia antena aj ked by sa najradsej vsetko chytalu na jednu.Ale kvoli rozdielnemu prijmu signalov to inak nejde.Filtre kanalove sa bezne vyrabaju prave kvoli takymto situaciam.Ked uz mame signali priblizne na rovnakej urovni ale v dome alebo byte je viac odbernych miest doplnime sustavu domovym zosilovacom kvoli stratam na rozbocovacoch dlzky rozvodu a ant.zasuviek.Dnes su bezne k dostaniu dom.zosilovace s 2x uhf vstupmi kde sa daju este presnejsie vyrovnat urovne signalov.Dnesne zasuvky a rozbocovace su uz vyrobene tak aby signal nevyzaroval alebo opacne nenazaroval .Stare rozbocovace PBC 21 ucastnicke zasuvky coax kable konektori treba nahradit novymi vo vlastnom zaujme.V zahradkach chatkach to ma vyznam len v pripade ked to nejde.

    8. 6-tranzistorové predzosilňovče zosilňujú signál postupne a preto je kvalitnejší a zosilnia aj veľmi slabé signály, ale 6-tranzistorové sú väčšinou vyrábané len ako plošné, otvorené, bez tienenia. A 2-tranzistorové zosilňujú „naraz – na plné obrátky“ a nezvládajú slabší signál (a preto väčšinou aj skôr odídu, možno ste si niekedy všimli, že ste si kúpili anténu a prijímali ste napr perfektne vzdialenejšie české vysielače a po 2 – 3 mesiach sa akoby stratil signál alebo bolo menej percent). Možno že existujú aj 6-tranzistorové v kovovom púzdre, ale ja som sa s tým ešte nestretol, možno niekto ste sa už s takým stretli… V miestach so slabým signálom sa dá použiť aj anténa SITO / Yagi / Colorka 2x respektíve 4x, 8x a prepojiť všetky. Každá ďalšia anténa znamená v pasívnom stave zisk + 3 dB. Takže ak je pri jednej pasívnej anténe zisk 12 dB pri dvoch bude 15 dB, pri troch 18 dB, pri štyroch anténach bude 21 dB…

    9. hajd: ono zavisi aj na zosilneni jednotlivych tranzistorov, aky bude celkovy zisk, nielen na ich pocte v kaskade. Pokial sa ich pouzije menej s vacsim zosilnenim, vysledne zosilnenie je cca. rovnake, ale znizuje sa tym celkovy sum, lebo kazdy tranzistor nejaky generuje. A takisto aj skreslenie. No a niektori vyrobcovia zas setria, kde sa da a kaslu na kvalitu – usetrenych 20 centov na 4 tranzistoroch predstavuje pri milione vyrobenych zariadeni 200k v keseni. 🙂 A nemyslim, ze predzosilnovace odchadzaju kvoli tomu, ze maly pocet tranzistorov slape „na plne obratky“, na to je stratovy vykon na takychto VF zosikoch prilis maly (0,25-0,5W, len velmi zriedka viac). Podla mojich skusenosti je to zvycajne sposobene zatecenim od dazda alebo zlym (odflaknutym) zdrojom.

  5. Páni,tu vôbec nejde o takú,alebo onakú vonkajšiu anténu,ktorých je množstvo.Pisateľ chcel poukázať na to,že na HRANICIACH s ČR nám opäť spustili vysielač s výkonom „50kW“-takže bratia v ČR sa určite potešia 1.muxu a novým programom.No a my doma na Slovensku,si musíme vystačiť napríklad s vysielačom mux.1 Žilina/Krížava-výkon“ 6kW“.

    1. Servác neboj sa bratom do ČR to ide na max 1-2 kW. Ani na celé Slovensko to nepraží 50kW. Vysielač Nad Oborou nemá takú nadmorskú výšku ako Krížava , ktorú chytíš aj v Maďarsku….

  6. Snina by mala byť spustená podľa časového harmonogramu do konca tohto týždňa…

  7. Včera uz to išlo…Wau, Dajto, TV8, LUX a monoskop – asi Senzi

  8. zdravim,mam taky problem z kanalom 21z nitry zobora byvam v obci trstin okr trnava a aj podla mapky pokrytia by nemal byt z prijmom problem.Pred rokom som si zakupil dvbt prijimac zircon t3000 plustelka a antenu triplex 47 iskra,po normalnej montazi a naladeni vsetkych styroch muxov slapalo vsetko ok signal 100% ale po nejakom case zacal signal druheho muxu kanal 21 proste degradovat tzv kockovat tak som vsetko prekontroloval ci nie je niekde zrada v kabli v konektoroch ale vsetko bolo ok a este som si prikupil linkovy predzosik tv apl 109e a nepomohlo tak mam podozrenie ze ta antena je nejaka vadna neviem ale ziadne vady som na nej nenasiel mechanicke poskodenie ziadne tak fakt neviem kde je chyba a rozmyslam nad vymenou antena za sito emos asp 30 poprosim ci by mi tu niekto nevedel poradit a vopred dakujem

    1. 21k vysiela 2.mux aj zo sitna a na rovnakej frekvencii, je to tým istým smerom, myslím že ten zosilovač to len viac pokazil

    2. na to, že vysielač je len 50 km je ten anténny systém predimenzovaný, skús nasmerovať na vzdialenejší vysielač, kockovanie môže byť aj zahltenie signálom, ak ho príliš zosilní tak STB ho nevie spracovať

    3. vikiNormalna montaz anteny je vpodstate montaz anteny vertikalne. Vyska 10-12m postacuje za predpokladu ze nie je v smere prekazka – novym kablom a s filtrom 21 31 48-50 a nasmerovanim na vysielac.dalej novy kabel od filtra az do STB a to aj v pripadnom zapojeni zosilovaca ktory nahradzuje straty na vedeni robocovacoch atd.Zosilovac nie je vseliek.Najlepsi zosilovac je antena platilo to za analogu a plati to aj teraz.Nepises ci prijimas TV programi len z Nitry ked ano a nemas osadene filtre moze v podstate rusit prijem druha antena.Anteny aj ked je ich nie tolko ako za analogu potrebuju dokonalu montaz.To co predtym zrnilo dnes kockuje.Na tpplus.** najdes aj tech.info ktore da sirsiu odpoved a pomoze k rieseniu.

  9. Ako spravne poznamenal jaro na vine moze byt aj SFN ale vtedy uz treba nastavit antenu merakom no mas to tazke ale riesit sa to da precitaj si vsetky rady a napis urcite to pojde.Aj tieto problemi by mohol riesit kanal Info ved skoro vsetci divaci si Dvbt robili svojpomocne a dobra rada sa vzdy hodi.

  10. pre l na stoziari mam len jednu antenu tu triplex a mam pred sebou kopec mierny takze neviem ale podotykam ze pri kupe a montazi islo vsetko ok bez chyby neviem teda co tomu sibe

    1. mne sa to javí ako zahltenie signálom, 2.mux z Nitry má najvyšší výkon, preto ti ostatné ešte idú , a na jeseň sa zmenilo počasie, jednoduché riešenie by bolo aj trocha vybočiť anténu zo smeru.

    2. Ok.takze antena jedna filter nespominas asi nie je nasadeny.Ides do STB priamo len kablom bez prerusenia?Mas osadeny nejaky zosilovac ide cez zdroj?Stava sa casto ze zdroj napatie dava ale kondenzator je vysuseny a niektory mux zacne odrazu kockovat nemusia to robit vsetky naraz a preto sa tato chyba zabuda hladat. Zdroje niekedy uz po roku zacinaju blbnut nie je to byvala kvalita. Kondenzatori su nekvalitne vyrobene hovorime im aj kazitka… Stava sa dost casto ze za kockovanie mozu v mnohych pripadoch vadne zdroje a nie Towercom.Ten kopec tam bol aj ked sa antena montovala takze je pase.No zatial tolko.

  11. tiež my to nejde do hlavy preto ze ten kanal 21 ma vykon vyse 40 kw a je u mna najslabší co predsa nie je možné keď zvysne tri v pohode stabilne a ten druhy kockuje alebo chvíľu ide ale nie na 100% veď tie tri nemaju taky vykon ako ten druhý mux

    1. Je tam nejaká anomália, 21 vykazuje nižšiu kvalitu ako 31,48 a 50 (pozoroval som to v susednom Naháči), ale moc som nad tým nelaboroval. Ono totiž ObecnéSiete zdvihli výkon – MMDS 2,3GHz – tak mám teraz programov trochu viac (cca.40 free, niektoré aj HD, ďalších cca.40 v kóde, a vyskakuje tam aj archív, len neviem ako ho rozbehať)

    2. viki.29.9 si sa stazoval vo svojom prispevku na 31 kanal teraz sa zas stazujes na 21 kanal a pises ze ostatne idu na 100%.Ako to teda vlastne je s tou Tvojov antenov?

    3. 21. kanál zo Zobora asi má na tvoj smer väčšie potlačenie/obmedzenie vyžarovania kvôli Českej republike a Rakúsku. Takže aj keď sa napríklad uvádza vyžiarený výkon 50 kW, ale na tvoj smer môže ísť len napr. 10 kW alebo 5 kW alebo len 1 kW. Napríklad DVB-T vysielače na Veľkej Javorine žiaria 50 kW, ale na územie Českej republiky len 1 kW. Aj to len okrajovo ide vyžarovanie do ČR…

    4. 2. a 3. mux z nitry majú približne rovnaký výkon 44 a 40 kW, potom by bol obmedzený aj 3. mux a ten mu ide na 100 percent

    5. Nie nevyhnutne. Vyzarovacie diagramy roznych MUX-ov z toho isteho vysielaca vobec nemusia byt rovnake.

    6. Uz som riesil par podobnych problemov s jednym vypadavajucim MUX-om zo styroch a na vine bol bud nekvalitny/blbnuci zdroj predzosilnovaca (prerazeny kondenzator spravi divy), zlomeny koaxial (vizualne sa to nedalo zistit, pomohlo az premeranie – postaci aj lacny multimeter) alebo zateceny a zoxidovany symetrizacny clen v krabicke vonkajsej anteny. A tiez pozor na konektory – niektore IEC „plastaky“ sa zvyknu vo vnutri uvolnit, aj ked zvonku sa tvaria, ze pevne sedia na kabli. Aj ked si pisal, ze kable a konektory si skontroloval, zameral by som sa najma na ne, lebo vacsinou je chybu v nich tazke odhalit. Ako pisal fajnsmeker vyssie: zober iny kabel s inymi konektormi (trebars kupis hotovy, povedzme 5m za cca 1-2 eura aj s konektormi, pripadne aj redukciu F/m-IEC/m, podla potreby) a napoj cez neho antenu priamo na TV, bez zosilnovacov atd. Ak bude obraz aj potom robit problemy, az vtedy by som riesil filtre a rusenie/zahltenie a pod., ako pisal L14 a dalsi.

    7. Suhlasim mne je len divne ze odrazu 31kanal 100% -ny v T2 a pred mesiacom staznost na Towercom v clanku kde Towercom zverejnil terminy spustenia vysielacov 1 Muxu.Odrazu blbne 21k a 31v T2 bez problemu…. divna zavada No viki dostal tolko nametov na hladanie problemu ze to urcite zvladne a kedze sa spomenulo mnozstvo problemov ktore sa mozu objavit v Dvbt pomohlo sa aj inym divakom co je dobre kedze meraky nemaju a dobra rada sa hodi.Kedze neviem o profesii antenar profikov tak ako aj merakov je na Slovensku zalostne malo.Take skolenie by mohol zaviest aj kanal Info trebars v nedelu vela divakov by bolo vdacnych.Za analogu antenam rozumel skoro kazdy teraz sa v Dvbt objavuju chyby uz ktore potrebuju skusensti.

    8. Doplnam.Profesia odbor antenar v podstate neexizistuje.Tuto pracu vykonavaju vacsinov elektrikari a profesie ktore maju najblizsie k antenarstvu a su zaskoleny v kurzoch. Bez certifikatu sa dnes nedaju robit obytne domy kde treba pracu odovzdat s protokolom o vykonanej prace meraniami atd.Antenarov ktori tomu rozumia aj bez papiera je vsak vela svedcia o tom prispevky v diskusii ktore pomahaju riesit rozne problemi.

    9. Dovolím si nesúhlasiť … Za analógu bol majster, kto dokázal dať dokopy dve Bratislavy, dve Viedne, k tomu jedno Brno, prípadne ešte 2 Budapešte (TT okolie). Potom prišlo MMDS a tým to začalo – až 25 programov na jednu anténu, robotka na pol hodinku pre cvičenú opicu a pláca vysoká, však namiesto 5 programov máte teraz 25 vrátane HBO. Nasledoval Skylink „navždy zadarmo“ – to už robili nielen elektrikári, ale aj vodári, plynári, hasiči , sanitkári … no asi každý, najmä tí, čo si cez robotu mohli služobným autom nakúpiť matroš a na fajront to ísť namontovať (možno aj služobným náradím). A dnes – no to si každý vygúgli a naeshopuje sharka alebo triplexku a potom vypisuje po fórach ako to ten Towercom/Avis dodr… škoda ďalej písať

  12. l14 pravdu pises ze mi nesiel po tom prechode na dvbt 2 dobre ten 4 mux ale ked som si zakupil linkovy zosilovac tak ide dobre skoro 100% len ten kabel by som teda vymenil mam ho tak 15m od anteny k boxu len by som si chcel teda kupit nejaky kvalitny len neviem aky je dobry u nas maju len klasiku biely tusim 60 centov meter a v antene mam f konektor z krabicky da sa nejaky kvalitny kabel aj niekde objednat

    1. No ked novy kabel tak urcite celomedeny a s lisovanymi konektormi a odolnym na UV kedze obycajny popraska a moze tiez urobit problem stalo sa ze sa po dlhodobom dazdi objavila voda az v STB a tie uz idu cca po 80 az 9O centov ale maju samozrejme aj vyssiu zivotnost.No da sa objednat ja nakupujem v predajni tpplus.** tam su aj tie filtre ktore som spomenul.

    2. S tým zosíkom si to prebudil. Najskôr vyskúšaj napojiť koaxiál napriamo k anténe bez zosilňovačov alebo si zavolaj profesionála. Takto budeš kupovať zbytočne veci ktoré ti aj tak nemusia pomôcť. Ja používam káble Nordix CM-402/Cu.

    3. Aj mne sa zlepšil signál 4-muxu a nemusel som nič meniť ani kupovať,opadali listy zo stromov a hneď to ide ako šľak.Už len požiadať úrad o vypílenie stromov a budem mať stabilný DVB-T príjem po celý rok.

  13. viki.MY tu vsetci radime za predpokladu ze ked si pred rokom namontoval antenu zapojil do STB priamo na kabel a slo vsetko na 1OO% lebo takto sa to ma robit. Zakladny signal z anteny je rozhodujuci po 15metroch kabla by v podstate mal byt signal pri dobrom nasmerovani anteny ok ak ide antena len pre jeden televizor.Zosilovace su prakticky len na vykrytie strat pri zluceni a rozboceni atd. co sa uz spominalo a zda sa ze to nebude asi Tvoj problem 15m kabla ma minimalnu stratu jedine jeho poskodenim mozu vzniknut problemy.Poskodenie moze byt v ostrych ohyboch. Ked mas kabel FE pomedeny po case sa ziva cast vplivom tepla moze doctat blizsie k tieneniu a moze tak poskodit niektoru frekvenciu.Takze vymena kabla by mal byt Tvoj prvy krok ok?

  14. l 14 keby som si kupil ten kabel nordix a aj ten filter na 21,31,48,50 kanal, isiel by mi este kanal 59 lebo aj ten chytam super to je regionalny z bohunic

    1. No da sa vyrobit filter na mieru podla Tvojej poziadavkyTakze bude mat ladenie na 21,31,48-50,59 da sa vyrobit aspon u nas v tpplus urcite kde si to objednas je uz na Tebe..U nas pouzivame kabel Cavel 17PAtC DO 3GHz.

Komentáre už nie sú povolené.