Reklama

Z bratislavského DVB-T2 MUX-u sú šírené zatiaľ iba HD kanály RTVS s kodekom H.265

Z nového bratislavského DVB-T2 multiplexu, ktorý bol spustený vo štvrtok 4. augusta 2016 z vysielacej veže Kamzík, vysielajú tri televízne kanály s označením TEST1, TEST2 a TEST3. Podľa našich zistení sú funkčné od piatka však zatiaľ iba posledné dva z nich. Na pozícii TEST2 je dostupný program Jednotka HD a na TEST3 zase Dvojka HD. Oba vysielajú v rozlíšení 1920 x 1080, no už v najnovšom kodeku H.265 (HEVC). Pre príjem je teda potrebný televízor alebo set-top-box s podporou DVB-T2/HEVC. Programy naladia aj užívatelia s akýmkoľvek DVB-T2 tunerom, pokiaľ však zariadenie nepodporuje kodek H.265, budú počuť iba zvuk.
Pokračovanie nižšie:


Prvý test kanál zatiaľ nešíri žiadne video a audio. Možno však predpokladať, že sa práve na tejto pozícii objaví stream z Letných olympijských hier v UHD kvalite (4K), ktorý poskytne verejnoprávna RTVS. Zatiaľ sa tak ale nestalo a to aj napriek tomu, že olympijské hry už začali.

DVB-T2 multiplex je možné prijímať z vysielača Bratislava – Kamzík na 6. kanáli (184,500 MHz) v tzv. III TV pásme (VHF). Vysielač vysiela s vyžiareným výkonom 5 kW, vo vertikálnej polarizácii, kódový pomer 2/3, počet nosných 32k, ochranný interval 1/8 a modulácia 256 QAM. Signál by mal pokryť nielen Bratislavu ale aj jej širšie okolie. Prevádzkovateľom multiplexu je spoločnosť Towercom.

Máte skúsenosti s príjmom DVB-T2 multiplexu na K6? Podeľte sa o ne v komentároch pod touto správou.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Bratislava – Dubravka, ziadny sigmal.

    (mam sirokopasmovu antenu, DTX-48 ISkra +predzos, (21-69) navyse otocene to mam na madarov v H.) — takto prijimam aj Brno, aj Gyor, vsetky CZ aj HU programi, vsetky SK okrem tohto testu z Kamzika…
    skoda, no kvoli tomu to neotocim, nevymenim…

    1. Anténu máš v horizontále a hlavne je pre K21-69, predpokladam aj ze nie je otocena na Kamzik. Skus to prehodit na vertikal a otocit na Kamzik a mozno ti to pojde. Prides ale o HU a CZ. Co asi nechces. Odporucam malu antenu na VHF, ktoru kupis do 10 eur.

    2. zhrnul si co som napisal. 🙂 antenu dalsiu aj mam, ale pristup na strechu nie, a z bytu kamzik neni vidno.. a ked 4K ani nejde, neni dovod…

      antenu mam inak smerom na kamzik asi 30 stupnov prec, ale Horiz.. bohuzial takto 5KW je malo… ostatne SK muxy idu aj takto min. na 90/90

    3. dana antena ma na VHF kanali 6. zisk 5-7db (oproti 11-16 v pasme uhf) p.zosilnovac tam je 16db.. ale ajtak, je to malo s opacne otocenou antenou..
      ale ajtak, radsej budem mat 40+ kanalov, ako len tie SK + 1 UHD..

  2. Tie test 2,3 som naladil na vnutornu vhf antenu, zhanal som ju vsak kvoli 4k olympiade, to nenaladilo ani dnes este… Podarilo sa to uz niekomu naladit? Ide to aspon tym na samsungoch?

    1. Test1 tam už teraz nie je. Stále je tam len Jednotka a Dvojka v HD (HEVC)

  3. Vcera som si kupil novu telku s HEVC a naladil som ina TEST2 a TEST3, kde je ten slavny TEST1 ?

    1. Otazka je – islo vobec uz nieco v 4K (zahajovaci ceremonial, cokolvek) ? Lebo toto mi pride ako typicky slovenske – velka slava, pisu o RTVS vselijake weby po svete, ze jedna z dvoch europskych TV (predpokladam, ze BBC vysiela bez problemov) a bum – bublina splasla…

    2. Zatiaľ nie. Podľa informácií zo včera ešte RTVS nedodala stream v požadovanej kvalite na Kamzík. Treba ešte vydržať.

  4. Test1 a Test2 už boli vymazané. Opäť pribudol Test1, zatiaľ bez obsahu.

  5. Test1 je zase off. Všetko opäť po starom. TEST2 a TEST3 iba HD s H.265.

  6. Sudruhovia, tak sa aspon tvarme, ze to funguje. 😛 Za pochvalu kvalitneho obrazu 4K z Kamzika bojujete proti triednemu nepriatelovi! Cest praci!

    1. Cest praci a robote pokoj! My pravicovi oportunisti sme horsi od triedneho nepriatela. 😛 No co, uz to 4K funguje, ci stale nic? Inak off-topic, ale Kosice/Dubnik vysiela MUX4 stale v DVB-T. Towercom stale posuva terminy prechodu do DVB-T2.

  7. Na TEST 2 a TEST 3 počujem iba zvuk – zrejme teda problém s kodekom H.265. Je to vec, ktorá sa dá to TV nejako stiahnuť (Mám Samsung SMART TV z roku 2013). Alebo je nutný pre príjem STB? Či nový TV? Ďakujem za radu.

    1. Stiahnut/nainstalovat sa to neda, je to hardwarova zalezitost. Takze treba bud novy TV, alebo STB. Tych STB s podporou h.265 je stale na trhu malo, bud su to drahe DVB-S2/DVB-T2 comba (od 360-400 eur hore – Vu+ Solo 4K, Technisat ISIO STC 4K), alebo su za slusnych 35-45 eur, no bez CI/CI+ slotu, takze sa na tom nebude dat sledovat Plustelka, ktora tiez casom zacne postupne prechadzat na h.265 (kym je v MPEG-4/AVC, da sa CAM strcit aspon do TV alebo boxu s podporou DVB-T2 bez h.265/HEVC). Alebo treba pockat na DVB-S2/DVB-T2 combo Ferguson Ariva 4K Combo+, jeho brasko Ariva 4K Combo (bez +, teda bez CI+ slotu) je uz v predaji za dakych 110-120 eur.

    2. Teraz je tam už len kanal TEST1 (RTVS Ultra HD). Ak ti ide iba zvuk, telka ti nepodporuje kodek H.265.

      http://www.satelitnatv.sk/2016/08/rtvs-ultra-hd-kanal-uz-vysiela-aj-z-dvb-t2-multiplexu/

    3. dr. B. Nutty, set top boxy na DVB T2 majú možnosť sledovať aj Plustelku, keďže sú bezkartové. Stačí to zaregistrovať a prvý mesiac máte všetky programy Plustelky zdarma. Napríklad Set top box Alma T300 HD podporuje DVB T2 a má možnosť aj nahrávať programy na ext. HDD. Cena od 48,90 €.

  8. kedy bude 4k a dvb t2 z vysielača borsky mikulaš ??????????

Komentáre už nie sú povolené.