Reklama

Towercom testuje z Kamzíka kanál FunBox 4K

Towercom v spolupráci so spoločnosťou SPI International rozšíril testovacie vysielanie z bratislavského Kamzíka o nový Ultra HD program. Od dnešného dňa, 25. augusta 2016, je dostupná v miestnom multiplexe nová televízna stanica FunBox 4K, ktorá prináša širokú ponuku dokumentov a programov zameraných na scénické umenie a adrenalínové dobrodružstvá v natívnom 4K rozlíšení. Vysielanie je dostupné nekódovane (FTA) na 6. kanáli (184,500 MHz) vo VHF pásme.
Pokračovanie nižšie:


Sme radi, že sme získali ďalšieho partnera, s ktorým môžeme pokračovať v jedinečných testoch Ultra HD vysielania cez anténu. Mimoriadne pozitívny ohlas divákov na spustenie testovacieho vysielania počas olympiády nás potešil. Teraz im prinášame možnosť sledovať ďalší program v ultra vysokom rozlíšení – FunBox 4K od SPI International, ktorý ponúka ideálny obsah s množstvom detailov, výnimočným kontrastom a bohatšími farbami. Cieľom testu je nielen overenie technológie distribúcie Ultra HD a pripravenosť koncových zariadení, ale aj overenie príjmových možností opätovného využitia VHF pásma,“ povedal Zsolt Nagy, technický riaditeľ spoločnosti Towercom

Predpokladaný dátový tok FunBox 4K je na úrovni 20 Mbps v kompresnom formáte H.265 (HEVC). Na príjem Ultra HD vysielania je potrebný televízor alebo prijímač schopný spracovať signál DVB-T2 H.265 a anténa s podporou VHF príjmu. Vysielacie parametre boli upravené a preto sa všetkým divákom, ktorí už prijímali Olympiádu v ultra HD cez anténu, odporúča aby opätovne naladili svoje prijímacie zariadenia. Funbox 4K bude vysielať v testovacom multiplexe do 20. septembra 2016.

Zámerom SPI International je vytvárať pre FunBox 4K čo možno najväčšie množstvo natívneho 4K obsahu. Vysielame iba programy s vysokou kvalitou produkcie, ktoré divákom dokážu sprostredkovať výnimočný vizuálny zážitok,“ hovorí Berk Uziyel, výkonný riaditeľ spoločnosti SPI International / Filmbox. „SPI International bola vždy inovatívnou spoločnosťou. Ako prví sme televíznym divákom v strednej Európe priniesli filmový kanál v HD. V tomto poslaní pokračujeme aj s technológiou Ultra HD,“ dopĺňa Berk Uziyel.

Technické parametre DVB-T2 multiplexu
Bratislava – Kamzík (6. kanál), povolený výkon 5,000 kW
Polarizácia: Vertikálna
Modulácia: 256 QAM
Kódový pomer 2/3
Počet nosných 32k
Ochranný interval 1/8

V čase písania správy boli v multiplexe dostupné tri testovacie kanály (TEST1, TEST2 a TEST3). Na pozícii TEST1 vysielal FunBox 4K a na zvyšných dvoch boli dostupné HD programy Jednotka a Dvojka s kodekom H.265.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. A zvyšok Slovenska len zaplače… Lebo Slovensko je len bratislavský okres a ďalej už nič. Inde už ani nie sú vysielače Towercomu, alebo si kompetentní povedali, že UHD 4K televízory ľudia na strednom alebo východnom Slovensku nemajú…. tak načo tam testovacie vysielanie vôbec zapínať…

  2. Takže teraz sa vysielajú v testovacom multiplexe 2 programy? Mohol by niekto poinformovať o obsahu oboch programov?

    1. Aktuálny obsah multiplexu sme spomenuli na konci správy.

    2. V UH iba FunBox 4K. Obsah je ten istý čo je aj na HotBirde. Videa su aj na YouTube. https://youtu.be/p1QTw3kFdF4

Komentáre už nie sú povolené.