Reklama

AB CryptoBox MeTrio 2 – nový multifunkčný merací prístroj pre DVB-S2/T2/C2

AB CryptoBox MeTrio 2 je najnovší merací prístroj od výrobcu populárnych satelitných prijímačov značky AB Cryptobox. V prípade meracích prístrojov sa jedná už o druhú generáciu, preto označenie MeTrio 2. Novinka je oproti svojmu predchodcovi menšia, praktickejšia a jej hmotnosť je iba 0,5 kg. Okrem toho je tiež pozmenené aj Hlavné menu a pribudla Wifi.

Merací prístroj podporuje ako meranie satelitného (DVB-S/S2), terestriálneho (DVB-T/T2), tak aj káblového (DVB-C/C2) signálu. Vďaka analógovému video vstupu je ho možné využívať aj na testovanie kamerových systémov. Na 3,5″ displeji dokáže zobrazovať navyše aj vysielanie nekódovaných televíznych programov a to ako v SD tak aj v HD kvalite, podporuje kodeky MPEG-2 aj MPEG-4/H.264. Cez USB 2.0 port je možné pripojiť aj externé USB pamäťové zariadenie a prehrávať audio, video súbory či obrázky. Zaujímavá je aj možnosť nahrávania si zvoleného programu, prípadne celého multiplexu.

Základná charakteristika:
Rozmery: 105x168x44 mm
Hmotnosť: 0,5 kg
Flash pamäť 8 MB
DDRAM pamäť 128 MB
Batéria: Li-oN 3000mAh
1x TFT diplej 3,5″
1x HDMI výstup
1x Vstup AV IN
1x USB 2.0 port
Kompatibilita s DVB-S2/S/T2/T/C2/C
Meranie úrovne: C/N, LEVEL, MER, BER, Spektrálny analýzer, Konštalačný diagram

Priamo pomocou prístroja je možné ovládať aj natáčacie zariadenie (USALS) a napájať predzosilňovač DVB-T antény (5V a 12V). Prístroj podporuje aj DiSEqC prepínače ver. 1.0/1.1/1.2, aktualizáciu softvéru cez USB, PVR – nahrávanie na externé pamäťové zariadenie, TimeShift, editáciu a pridávanie satelitov, frekvencií, vrátane ukladania obrázka spektra.

Pokračovanie nižšie:

Obsah balenia
Okrem samotného meracieho prístroja sa nachádza v balení užívateľský manuál v slovenskom, českom a anglickom jazyku, ochranné púzdro spolu s ramienkom, dve nabíjačky – jedna do auto zapaľovača a druhá do siete. Nechýba ani sieťový kábel k nabíjačke, kábel S-video/Cinch, F-spojka a redukcia F-samica/IEC samica.

ab_cryptobox_metrio239

Popis prístroja
Z prednej strany AB CryptoBox MeTrio 2 nájdeme 3,5″ TFT diplej, tlačidlá rýchlej voľby System, AV IN, FIND, MENU, SCAN, EXIT, F1 až F4, OK, Power, ovládacie šípky, a numerické tlačidlá. Nad tlačidlami sú ešte aj LED diódy (Power, LOCK, 22k, 13V a 18V). Všetky ovládacie tlačidlá sú gumové s fosforujúcou vrstvou. Nie je tak problém pracovať s prístrojom aj pri slabom osvetlení či v úplnej tme. U tlačidiel je možné si nastaviť aj podsvietenie, užívateľ má na výber až z desiatich možností. Štandardne je však vypnuté, zrejme z dôvodu šetrenia batérie, v prípade potreby ho môžeme zapnúť v nastaveniach.

ab_cryptobox_metrio240

Na zadnej strane meracieho prístroja sú vetracie otvory, dva reproduktory a otvárací kryt, pod ktorým je batéria. Batériu je možne bez problémov vybrať a do budúcna prípadne aj vymeniť.

Z vrchnej strany prístroja je pod ochranným gumovým krytom výstup AV/DC OUT a dva konektory pre pripojenie koaxiálnych káblov z LNB či antény. Konektory sú typu F-samec, je teda nutné použiť dodávané redukcie.

Na spodnej strane sa nachádza konektor DC in pre pripojenie adaptéra (15V), hlavný vypínač ON/OFF, USB 2.0 port a HDMI výstup.

ab_cryptobox_metrio235ab_cryptobox_metrio236

Menu a reálne skúsenosti
Počas mojich testov som mal AB CryptoBox MeTrio 2 k dispozícii so softvérovou verziou s označením 1.09.16569 z 12. júna 2016. Pri úplne prvom spustení je nutné nastaviť preferovaný jazyk.

OSD menu je dostupné vo viacerých jazykoch vrátane slovenčiny a češtiny, aj keď preklad nie je ešte úplne kompletný, keďže sa nájde občas aj text, ktorý je v anglickom jazyku. Jedná sa o hlášky pri vybití batérie a nastavení kompasu. Celé menu je jednoduché a celkom pekne graficky spracované, nachádza sa v ňom šesť základných kategórii: Satelitný, Terestriálny, Káblový, Sledovať TV, Nastavenie a USB menu. Video ukážku Hlavného menu si môžete pozrieť na konci článku.

ab_cryptobox_metrio21
ab_cryptobox_metrio211
ab_cryptobox_metrio26
ab_cryptobox_metrio27
ab_cryptobox_metrio213
ab_cryptobox_metrio214
ab_cryptobox_metrio28

U satelitného signálu máme na výber predvolený zoznam satelitov a frekvencií, ktoré je možné editovať a pridávať nové. Najviac používané družice (ako napr. Astra 19,2°E, Astra 23,5°E či Thor 0,8°W) sú štandardne na prvých pozíciách v zozname. Ak ale niekomu vyhovuje iné poradie, je možné si ich usporiadať podľa svojej potreby, prípadne vytvoriť svoj vlastný zoznam. Nechýbajú tu tiež funkcie ako identifikácia satelitu, kontrola paketov, analýza spektra či ovládanie natáčacieho zariadenia (motora) s podporou USALS prípadne DiSEqC 1.2.

U terestriálneho a káblového signálu môžeme merať parametre zvoleného kanálu/frekvencie. Samozrejmosťou je aj možnosť pridávať vlastnú frekvenciu ako aj editovanie tých predvolených. Nechýba tu ani možnosť napájania predzosilňovača (5V a 12V). S prístrojom tak nie je vôbec problém nastaviť aj anténu, ktorá má predzosilňovač. Ďalej sú tu možnosti ako identifikácia transpodéra, kde zistíme presné informácie o danom transpondéri: MER – modulačnú chybovosť, preBER, postBER, silu signálu a moduláciu. Podobne ako u satelitného merania sú aj tu možnosti kontrola paketov a analýza spektra s možnosťou uloženia obrázkov na pripojený USB kľúč alebo pevný disk.

V kategórii Nastavenia je možné nastaviť jazyk hlavného menu, prípadne preferované audio stopy, audio tón signálu, pohotovostný režim pri nečinnosti, úroveň oddielu (dBuV, dBm), napájanie predzosilňovača, podsvietenie ovládacích tlačidiel, jas, kontrast, alebo sýtosť displeja. Môžeme tu tiež zistiť aj nainštalovanú verziu softvéru, alebo urobiť výrobné nastavenia prístroja.

AB CryptoBox MeTrio 2 je možné využiť qj na sledovanie televízie, prípadne počúvanie rozhlasových staníc naladených prostredníctvom družice, terestriálu či káblu. Slúži na to voľba Sledovať TV v hlavnom menu. Sledovať je samozrejme možné len nekódovane stanice, keďže prístroj nemá žiadny voľný CI slot na vloženie dekódovacieho modulu prípadne čítačku dekódovacích kariet. Počas sledovania televízie je možné programy aj analyzovať. Môžeme zistiť s akým dátovým tokom je program vysielaný, s akým rozlíšením, alebo v akom kompresnom formáte.

Poslednou možnosťou v Hlavnom menu je USB Menu. Po pripojení externého pamäťového zariadenia (USB kľúč alebo USB disk) je možné v tejto sekcii prehrávať videá, hudbu, či aktualizovať softvér. USB manažér ponúka užívateľovi aj možnosť prehliadania obrázkov (BMP, JPG či PNG). Cez USB menu je možné pripojiť merací prístroj aj k Wifi sieti. Vďaka nej sa môžeme pripojiť priamo z meracieho prístroja na FTP server odkiaľ je možné sťahovať súbory na USB disk a následne ich prehrať, či už ide o video, audio, prípadne obrázky. Priamo z FTP servera sa mi však video nepodarilo spustiť, ani zobraziť obrázok. Vždy som si musel najskôr z FTP uložiť súbor na pripojený USB kľúč.

AB CryptoBox MeTrio 2 je vďaka malým rozmerom a hmotnosti vhodný aj na prenášanie. Osobne som s ním testoval v teréne niekoľko vzdialených terestriálnych vysielačov. Citlivosť tunera je celkom slušná. Otestovať som mohol aj príjem z bratislavského DVB-T2 multiplexu, v ktorom prebiehajú testy Ultra HD kanálu RTVS. Merák síce zobrazovanie staníc s kodekom H.265 nepodporuje, to ale samozrejme vôbec neprekáža. Vďaka nahrávaniu na externé USB zariadenie je možné si vybraný akýkoľvek program nahrať, alebo najideálnejšie rovno celý multiplex aj so všetkými kanálmi, video i audio stopami, teletextom či DVB titulkami a následne ho zanalyzovať neskôr na PC. Nahrávky sú vo formáte .ts. Pri nahrávaní môžem spomenúť, ešte aj funkciu TmieShift, ktorú tiež prístroj podporuje. Po jej aktivovaní je tak možné vysielanie kedykoľvek zastaviť a pretočiť späť.

ab_cryptobox_metrio231

ab_cryptobox_metrio220

Tlačidlá rýchlej voľby
Ako som už spomínal, prístroj má aj niekoľko tlačidiel rýchlej voľby. Stlačením tlačidla „System“ sa dostaneme priamo do nastavení meracieho prístroja, nie je tak nutné využívať zdĺhavejšiu cestu cez Hlavné menu.

Pomocou tlačidla „FIND“ sa môžeme dostať najrýchlejšie k meraniu signálu vybranej frekvencie, prípadne k vyhľadávaniu programov. K dispozícii sú parametre ako MER, SNR, Pre BER či Post BER. Po stlačení tlačidla sa najskôr objaví tabuľka, v ktorej si vyberieme s akým signálom chceme pracovať, na výber sú tri možnosti – satelitný, terestriálny a káblový. Samotnú frekvenciu je však nutné zadávať manuálne, vzhľadom k tomu, že prístroj pri tejto voľbe neponúkne zoznam uložených frekvencií.

Po stlačení tlačidla „SCAN“ je možné spustiť pri satelitnom signále automatické vyhľadávanie všetkých uložených transpondérov aj s možnosťou sieťového vyhľadávania, prípadne vyhľadávanie naslepo (BlindScan). U terestriálu sa začne automaticky prehľadávať VHF aj UHF pásmo.

Batéria a jej výdrž
Nabíjanie batérie trvá približne 3,5 hodiny. Po plnom nabití som mohol merací prístroj používať približne 4 hodiny. Táto doba bude určite plne postačovať aj náročnejším užívateľom. Pri batérii by som ešte chcel spomenúť, že odporúčam prístroj vypínať hlavným vypínačom na spodnej strane. Postrehol som, že ak som ho vypol len tlačidlom „Power“ na prednom panely, merák bol v pohotovostnom režime a batéria už na druhý deň bola úplne vybitá a to aj napriek tomu, že som ho vôbec nepoužíval. Je teda lepšie ho vypnúť hlavným vypínačom a batéria bez problémov vydrží v nabitom stave oveľa dlhšie. Pri nepoužívaní bez problémov aj niekoľko dní. Koľko presne, som nemal možnosť otestovať z časových dôvodov. Stav batérie je vidieť počas používania vždy v hornej ľavej časti obrazovky. Ak je už takmer úplne vybitá, prístroj na to upozorní hláškou cez celú obrazovku.

Záver
AB CryptoBox MeTrio 2 je veľmi zaujímavý merací prístroj. Na základné nastavenie a premeranie signálov určite postačuje. Navyše je tu možnosť aj sledovania televízie či testovania kamerových systémov, respektíve video vrátnikov. Za zmienku určite stojí aj prehrávanie multimediálnych súborov či nahrávanie na externé USB pamäťové zariadenie. Nahrávať je možné nielen jeden program, ale aj celý multiplex, ktorý je potom možné neskôr aj analyzovať na PC.

Doporučená maloobchodná cena zariadenia: 399 € s DPH.

Odkaz na produkt: AB CryptoBox MeTrio2

Za zapožičanie meracieho prístroja AB CryptoBox MeTrio2 ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať