Reklama

Towercom spustil druhý T-DAB+ vysielač, tentokrát v Košiciach

Digitálne rozhlasové vysielanie si môžu naladiť po Bratislave už aj poslucháči v metropole východného Slovenska. Spoločnosť Towercom dnes spustila T-DAB+ už aj z vysielača Košice – Heringeš
 na frekvencii 12B s výkonom 2,0 kW a vertikálnou polarizáciou. Kapacita multiplexu je 1,5 Mbits, ktorá poskytuje priestor pre šírenie až 15 rozhlasových a doplnkových služieb.
Pokračovanie nižšie:


Programová ponuka pozostáva v prvej etape zo štyroch rozhlasových staníc, podobne ako je to aj v prípade vysielania T-DAB+ v Bratislave. V multiplexe sú tak šírené rozhlasové stanice verejnoprávneho vysielateľa RTVS: Rádio Slovensko, Rádio Pyramída, Rádio_FM a Rádio Junior. Všetky vysielajú v modernom kompresnom formáte HE-AAC.

Aktuálne je skúšobné vysielanie T-DAB+ dostupné v dvoch najväčších slovenských mestách a je predpoklad, že by mohlo byť v tomto roku rozšírené ešte o lokalitu Banská Bystrica. Cieľom skúšobnej prevádzky je overiť reálne parametre digitálneho rozhlasového vysielania pre plánovanie celoplošných T-DAB+ sietí tak, aby sme poslucháčom aj vysielateľom sprostredkovali dokonalý zvukový zážitok,“ povedal Zsolt Nagy, technický riaditeľ spoločnosti Towercom.

Pre príjem digitálneho rozhlasu je samozrejme potrebné rádio s podporou príjmu DAB+. Podarilo sa Vám naladiť vysielanie z vysielača Košice – Heringeš? Pochváľte sa miestom príjmu v komentároch pod článkom.

Zoznam vysielačov T-DAB+ na Slovensku:
Bratislava – Kamzík, vysielací kanál 12C (227,360 MHz)
Košice – Heringeš, vysielací kanál 12B (225,648 MHz)

Šírené rozhlasové stanice
Radio Pyramida, dátový tok: 136 kbps, Stereo, kodek AAC
Radio Slovensko, dátový tok: 136 kbps, Stereo, kodek AAC
Radio_FM, dátový tok: 128 kbps, Stereo, kodek AAC
Radio Junior, dátový tok: 128 kbps, Stereo, kodek AAC

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Ano, Kosice-Myslava ide len slabý signal vypadáva, anténu neviem dať inú resp. vymeniť :((

  2. Tak v Šarišských Michaľanoch zatiaľ je to so signálom 12B asi tak, že mám na prijímači Tesco pri originál teleskope tri paličky, ale MUX nenačíta, keď vymením anténu za HB9CV , tak pribudne ešte jedna palička, ale ani potom mi MUX nenačíta. Budem testovať ďalej, uvidíme či sa niečo nezmení ku lepšiemu. Jozef

  3. Lackovce, okres Humenné 68 km. DAB+ z Heringeša v Lackovciach, okres Humenné.: https://youtu.be/-tiC1d8ay_g

  4. Nedalo mi a skúšal som ten signál na 12B zlepšovať, tak som s anténou HB9CV pochodil po balkóne a našiel som jedno miesto, kde ide takmer stabilne. Signál je na úrovni troch paličiek a chybovosť hlási 4. Lenže čo ma potešilo ešte viac, je nápad napojiť DAB+ rádio na širokopásmové sito, na ktoré prijímam MUX-y DVB-T, tam sa hodnoty príjmu zlepšili na 5 paličiek a chybovosť bola 2. Príjem stabilný, bez výpadkov. Jozef Šarišské Michaľany.

  5. Slovensko a rádio FM sú 3 sekundy pozadu oproti VKV FM.

  6. Trochu off-topic, ale len trochu: v Prešove už začalo vysielať rádio Rocková republika, na nedávno pridelenej FM frekvencii 107,5 MHz, vysielač Prešov/Šibená hora III. Zachytil som ho pri scane 15.7. Vyzerá to na horizontálnu polarizáciu, aj keď všade sa uvádza V pol. (a 250W ERP). Na ďalšej čerstvo priklepnutej freq. 97,2 MHz (rádio Roma – pozícia po zaniknutom Dobrom rádiu) zatiaľ len šum. A už dávno šumí aj 104,1 MHz, ktorú má pridelenú rádio Kiss – zvláštne, lebo z dvoch ďalších vysielačov (Snina/Ščobík 95,9 MHz a Košice 104,5 MHz) ho chytám, takže rádio samotné v prevádzke je, len na prešovskej frekvencii nie. A už pekne dlho. Pozná niekto dôvod?

  7. Podarilo sa mi ho chytiť ,tak ako som nechcel. Ruší to TV signál vKošiciach na STA a TKR na 12 kanály. To bol zase nápad na strechu večer liezť………. Bravo Towercom

Komentáre už nie sú povolené.