Reklama

Maďarská M5 zahájila testovacie vysielanie na satelite

Na družici Eutelsat 9B (9°E) zahájil testovacie vysielanie nový televízny kanál maďarského verejnoprávneho vysielateľa MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) s názvom M5. Vysielanie kanálu je dostupné vo vysokom rozlíšení (HD/MPEG-4) z frekvencie 11 958 MHz. Z rovnakých parametrov sú šírené aj zvyšné televízne a rozhlasové programy MTVA.
Pokračovanie nižšie:


M5 sa má zamerať najmä na kultúrne, vedecké a vzdelávacie programy. Vysielanie bude dostupné nielen prostredníctvom družice, ale aj DVB-T. Počíta sa aj so zaradením do ponúk satelitných operátorov. V testovacom režime má program odštartovať v auguste, oficiálne ale až v septembri 2016.

Z pozície 9°E východne bude vysielanie M5 HD kódované systémom Conax (0B1D). Od začiatku testov je aktívna už aj voľná pozícia M5 Europa, na ktorej budú vysielané vybrané programy nekódovane. Pre plnohodnotný príjem programu bude teda nutná dekódovacia karta MTVA, ktorá umožňuje bezplatný a neobmedzený prístup aj k M1 HD, M2 HD, Duna HD, M4 Sport HD a Duna World SD.

Technické parametre pre príjem programov MTVA:
Družica: Eutelsat 9B (9°E)
Frekvencia: 11 958 MHz
Polarizácia: Vertikálna
FEC: 2/3
SR: 27500
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK
Provider: MTVA
Kódovanie: Conax (0B1D)

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Daniel Papp, riaditeľ pre obsah vysielania MTVA, povedal (22.04.2016) :
    Riadne vysielanie má začať v polovici septembra. Dopoludnia budú predovšetkým osvetové programy. Popoludní majú dávať vzdelávacie programy (pre školy). Večer, v tzv. „hlavnom“ vysielacom čase, budú vysielané programy hlavne z oblasti kultúry – vtedy pod názvom Bartók TV.

  2. Dodatok.
    V auguste bude M5 vysielať spolu s M4 Sport prenosy z Ria de Janeiro (olympijské i paraolympijské hry). Až v septembri bude vysielať „vlastný“ program.

  3. Už ‚ide‘ i na DVB-T, zatiaľ len test, od 1.8.2016 pôjde „riadne“ vysielanie. M5 HD je na kmitočte 778 MHz (59. k. MUX-C, Gerecse) – vystriedal na pozícii M4 HD, ktorá teraz ide na 514 MHz (26. k. MUX-A, Gerecse). Dnes som si to všimol.

  4. Od 14.8.2016 Mindig tv prida dalsie 3 programy.Prvy bude IZAURA TV.Ponuka Mindig tv bude mat teda coskoro 12 volnych stanic.

Komentáre už nie sú povolené.