Reklama

AVIS: Testy digitálneho rozhlasu by sme mohli spustiť do mesiaca

Slovenský operátor AVIS by mohol spustiť testovacie vysielanie digitálneho rozhlasu DAB+ v tzv. treťom pásme VHF už v priebehu júla tohto roku.

Povolenie mame, výrobca technológie upravuje kmitočty na technológii. Keď to k nám príde, začneme to skladať a spustime,“ uviedol pre náš portál SatelitnáTV.sk technický riaditeľ spoločnosti AVIS Branislav Kašuba. „Orientačne, za mesiac to snáď spustime,“ dodal.
Pokračovanie nižšie:


AVIS má aktuálne povolenia od Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) na štyri vysielače digitálneho rozhlasu, dva môže spustiť v Nitre a dva v Leviciach. V blízkej dobe však pravdepodobne spustí iba vybrané dva z nich, do budúcna by sa ale mali ešte meniť kmitočty.

Aké rozhlasové stanice bude AVIS šíriť digitálne, známe v tejto chvíli nie je. „Obsah multiplexu nie je jasný, momentálne to nie je zaujímavé. Keď to bude v nejakom stabilnom režime, tak sa rozhodne,“ povedal Kašuba.

Aktuálny prehľad vysielačov na ktoré získal AVIS povolenia
Nitra – Zobor, kanál 10C, maximálny výkon 20 kW, povolenie je platné do 30.06.2017
Nitra – Zobor, kanál 11C, maximálny výkon 5 kW, povolenie je platné do 31.12.2016
Levice – Nemocnica s poliklinikou kanál 10C, maximálny výkon 2 kW, povolenie je platné do 30.6.2017
Levice – Nemocnica s poliklinikou kanál 11C, maximálny výkon 2 kW, povolenie je platné do 31.12.2016

U všetkých vysielačov je povolená vertikálna polarizácia, mód I, modulácia DQPSK. Pre príjem digitálneho rozhlasového vysielania je potrebné rádio s podporou DAB+.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentár

  1. AVIS? Aké nápadité pomenovanie. Že im to prešlo. Jeden by si myslel že požičiavajú autá! píp píp píp!!!

Komentáre už nie sú povolené.