Reklama

Viasat Nature uvedie dokumentárny seriál Veľká koralová bariéra

Zvláštny a nádherný svet Veľkej koralovej bariéry priťahuje znalcov i laikov. Známy britský prírodovedec sir David Attenborough sa so štábom rozhodol vrátiť po 60 rokoch na toto úžasné miesto, ktorým divákov prevedie za pomoci modernej techniky vrátane 4K rozlíšenia, najnovších technológií makrosnímok, satelitných pohľadov, počítačom generovaných animácií (CGI) a najnovších výsledkov vedeckého výskumu.

Pre Attenborougha ide o veľmi osobnú záležitosť – na miesto sa totiž vracia po šiestich dekádach a nachádza ho v žalostnom stave. Ale nevzdáva sa a priamo v dokumentárnom seriáli predstavuje spôsob, ako jeden z najvýznamnejších ekosystémov na svete zachrániť. Veľká koralová bariéra je lokalita, kde žije unikátna paleta živočíchov a flóry. Tento „dažďový prales mora“ sa skladá z 900 ostrovov a ostrovčekov rozkladajúcich sa 2 500 kilometrov po dĺžke.
Pokračovanie nižšie:


Diverzita druhov je tu neuveriteľná – len rýb tu žije asi 1 500 druhov, a ďalej len pár čísel: 30 druhov veľrýb a delfínov, 6 druhov vodných korytnačiek, 22 druhov morských vtákov a 32 druhov pobrežných vtákov. Tento ekosystém začíname poriadne chápať až teraz, hoci nevieme, či už nie je neskoro – jeho prežitie totiž visí na príslovečnom vlásku.

Príbeh rozpráva okrem sira Davida Attenborougha aj špičková počítačová animácia, odhaľujúc Veľkú koralovú bariéru spôsobom, ktorý sme dosiaľ nemali možnosť vidieť – vysušuje oceán, aby sme mohli byť svedkami prastarých základov útesu, ohromujúcich celkových pohľadov aj úžasného formovania celého systému.

Okrem toho animácia odhaľuje súvislosti ľudskému oku neviditeľné – to, ako môžu larvy koralov „počuť“, čo im útesy „hovoria“, ako kôrovci druhu Odontodactylus scyllarus dokážu komunikovať jasnými ultrafialovými prejavmi či aký rozsah chemických zbraní využívajú obyvatelia útesov na odradenie nepriateľov.

Štáb na čele so sirom Davidom spolupracoval na tvorbe dokumentárneho seriálu s najlepšími svetovými vedcami, inštitúciami a univerzitami, ktoré v súčasnosti skúmajú útes a jeho okolie prekvapivými spôsobmi: napríklad NOAA, JCU a SeaSim.

Veľkú koralovú bariéru, jeden z najúchvatnejších kútov sveta, môžu diváci vidieť v rovnomennom dokumentárnom seriáli na kanáli Viasat Nature, vždy v pondelok od 9. do 30. mája 2016 o 20.00 hod.

Mohlo by vás ešte zaujímať