Reklama

Koncesionárske poplatky by sa mali zvýšiť na 7 eur

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky zverejnilo návrh zákona ktorým chce zvýšiť úhrady za služby verejnosti. Z návrhu vyplýva, že sadzba tzv. koncesionárskych poplatkov by sa mala zvýšiť pre domácnosti z pôvodných 4,64 € na 7 € za každý aj začatý kalendárny mesiac. Poplatky sa zvýšia aj pre firmy a to podľa počtu zamestnancov. Ceny sa pohybujú od 7 do 697 € mesačne.
Pokračovanie nižšie:


Novelu zákona o zvýšení poplatkov ešte musia schváliť poslanci, ak sa tak stane, od 1. januára 2017 by sme mali už platiť koncesie po novom. Po ich zvýšení by však mal odštartovať v poradí tretí verejnoprávny televízny kanál. Podrobnosti o novom programe však nie sú ešte známe.

Spomeňme, že koncesionársky poplatok je u nás v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami aktuálne nízky a nezvyšoval sa už niekoľko rokov. V Chorvátsku je jeho výška približne 11 € v Slovinku 13 € a v susednom Česku takmer 7 €.

Navrhovaná sadzba úhrady za každý aj začatý kalendárny mesiac pre firmy:
7 eur, ak zamestnávajú od 3 do 9 zamestnancov
28 eur, ak zamestnávajú od 10 do 49 zamestnancov
120 eur, ak zamestnávajú od 50 do 249 zamestnancov
299 eur, ak zamestnávajú od 250 do 999 zamestnancov
697 eur, ak zamestnávajú 1 000 a viac zamestnancov

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. To,ze sa dlho nezvysoval poplatok je loz, ktoru siri p.Mika, pretoze nedavno sa zvysila zakladna zmenou zakona a plati kazdy kto ma elektrinu

  2. ……….“porovnaní s ostatnými európskymi krajinami“………máme ja iné platy

  3. Naša biedna RTVS nemá čo ponúknuť len 2 televízne stanice a ešte chcú zvyšovať.

  4. za dva programy typu grc, 7ečiek to určite platiť nebudem.česi majú 6 programov verejnopravnej za necelých 7ečiek.a rtvs chce aby sme za 2 programy a možno ešte jeden platili 7 ečiek ,tak to teda ani náhodou.

  5. Zdravím z ČR, ano, je to tak jak píše Peter, myslím o těch poplatcích. U Nás platíme 135,-Kč (CZK) tj asi při dnešním kurzu ČNB 1Euro= 27,0013,-Kč, takže my platíme ČT- 5 Euro měsíčně. U Nás se tak jako dříve u Vás platí rozhlas sólo, poplatek je 45,-Kč měsíčně tj. 1,6 Euro. Poplatky tedy dohromady = měsíčně 180,-Kč tj. 6,6 Euro. Nezapomínejte ale, že u Nás nemají důchodci ŽÁDNOU slevu a platí plné ceny tj. tak jako každý 180,-Kč. Platit nemusí pouze člověk v hmotné nouzi, jinak žádná vyjímka není a musí platit každý! ČT má 6 kanálů, Český rozhlas má 22 stanic z toho na FM-VKV 16 stanic, na AM-DV (Dlouhé Vlny) 1 stanici, na AM-SV (Střední Vlny) 2 stanice, 5 čistě internetových stanic a 2 stanice jen pro DAB+ (test do listopadu, pak se u Nás DAB+ vypne, protože test je možný pouze na 12 měsíců což uplyne teď v červnu 2016, ČTÚ ( Český Telekomunikační Úřad) může test ze zákona povolit a prodloužit max. o 6 měsíců, tedy do listopadu, poté co by v listopadu nastala situace, že by zákon o DAB nebyl schválen, zákon tento druh šíření nepozná a bude to nelegální vysílání, které se bude muset nejdéle 30.11.2016 bez výjímky vypnout.) U nás v ČR stejně není o dab zájem a nikdo až na pár vyjímek ho tu nikdo nechce, komerční rádia dab blokují a mají v tom podporu min. 80% občanů. Já také DAB neuznávám a nechci ho. Za vše mluví čísla po roce provozu DAB+ má denních posluchačů 5 100 z možných 10,5 milionu, týdně DAB+ ladí 8 600 z možných 10,5 milionu. My u Nás v ČR oživujeme Střední Vlny z čehož máme jako občané radost, máme rádio Dechovka na AM- 1233kHz po celé ČR nově také Dechovka od 01.07.2016 na AM- 792kHz z Hradce Králové-Stěžery výkonem 10kW, dále Český Impuls na AM- 981kHz pro Prahu, střední Čechy a též 981kHz pro jižní Moravu, dále Country Rádio na AM- 1062kHz, Český rozhlas Dvojka (dříve Praha) na AM- 639kHz, 954kHz a 1332kHz, dále Český rozhlas Plus na AM- 1071kHz, nově v létě z Českých Budějovic též na AM- 1071kHz. Nová rádia jako Dechovka či Český Impuls se u Nás v ČR rozhodují právě pro Střední Vlny, za což jsme rádi. FM-VKV je u Nás v ČR již přeplněno a tak jdeme na SV, naposledy se u Nás stavěl nový Středovlnný Vysílač i nový stožár v roce 2013 a to v Praze-Líbeznicích. Na závěr jedna statistika: podle posledního měření poslechovosti v roce 2016 leden a březen, poslouchá pravidelně Střední Vlny 38,4% obyvatel ČR a jako hlavní zdroj příjmu rádií je má 17,9% obyvatel ČR. My v ČR máme Střední Vlny rádi!!!!!!

    1. Pises, ze FM pasmo v CR je preplnene a nadavas na DAB+, ktore (aj) tento problem riesi? To nedava zmysel. Navrat na SV nic neriesi, v tomto pasme sa neda umiestnit dostatocny pocet stanic, navyse budu v horsej zvukovej kvalite (na stereo rovno zabudni). Dalej tu dezinterpretujes fakty – to, ze 20% obcanov je priaznivo naklonenych DAB+ vobec neznamena, ze zvysnych 80% je proti – uz len preto, ze vacsina z nich bud netusi, o co ide, alebo ma celu problematiku na haku ako Janosik. 5100 posluchacov DAB je zdanlivo malo, ale to pri nastupe novych technologii uz tak byva. Je to sposobene predovsetkym slabym rozsirenim potrebnych prijimacov, co sa po prechode z testovacieho na trvaly rezim a zatraktivneni ponuky stanic s najvacsou pravdepodobnostou vyrazne zmeni. Zakladna 10,5 mil. potencialnych posluchacov DAB+ je tiez mimo reality – zatial je z celej CR testovacie vysielanie dostupne len v Prahe a blizkom okoli, co moze predstavovat tak 2-2,5 mil. ludi, z coho este treba odratat batolata a male deti. Nechcem rypat, ale cele toto kydanie na DAB mi pripada ako ukrivdene mrncanie niekoho, kto si v ’95 kupil hi-fi vezu s AM/FM tunerom a teraz ho desi, ze bude musiet zas vyplaznut 700 korun na DAB+ prijimac.

  6. Možno budú všetci zo mňa prekvapený a hlavne nahnevaný na mňa za to čo napíšem a to som prví ktorý kričí a nadáva do neviem čoho na každého kto ide zvyšovať čokoľvek okrem platu, ale čo sa týka poplatkov, určite si myslím že keď tento š.p. obnoví svoju infraštruktúru bude vedieť poskytovať konkurencie schopné služby na úrovni súkromných poskytovateľov. Každý z občanov si uvedomí, že vlastne za služby, ktoré nevyužíva a musí teraz platiť viacej, sa štátne služby zmenia na služby, ktoré bude sám a rád využívať. pretože sa mu tím zvýši životná úroveň. Viem, že sa to ťažko počúva, ale verím tomu že štát zohľadní vekové a sociálne kategórie vo výške platieb za úhrady pre takéhoto občana.

  7. Je čas asi opäť pohľadať zvyšné kľúče a zájsť na námestia , štát si robí , čo chce , príkazom určí platiť , ja tvrdím- nevyužívam , neplatím , nech zakoduje a kto neplatí , nebude pozerať.

    Druhy aspekt : Za RTVS veľa práce robia súkromné regionálky , ktoré v iných štátoch dostávajú časť koncesií , no u nás všetko opäť zožerie Mika a spol. Často sa naši diváci dožadujú výroby reportáži , aby riešili ich problém , od teraz ich budem posielať do RTVS , všetku výrobu spoplatním , ja z koncésií nemám ani cent .

  8. Máme platiť za dva hlúpe programy 7 eur!Za takúto cenu u iných operátorov mám kopu programov!

Komentáre už nie sú povolené.