Reklama

Telenor presunul jeden transpondér UPC DTH na družicu Thor 7, zmenilo sa pokrytie Európy

Operátor Telenor presunul satelitný transpondér s frekvenciou 12 111 MHz, ktorý využíva UPC DTH na šírenie programov pre platformy freeSAT, UPC Direct a Focus Sat, z doterajšej družice Thor 6 na novú Thor 7. Obe sú umiestnené na orbitálnej pozícii 0,8°W.

Telenor naozaj presunul transpondér BSS21 z Thor 6 na Thor 7. Všetky parametre však zostávajú rovnaké a zákazníci freeSAT nemusia robiť žiadne zmeny. Jediným rozdielom je zmena footprintu satelitu, všetky 4 krajiny, v ktorých freeSAT / UPC DTH pôsobí, sú však plne pokryté,“ uviedol pre náš portál SatelitnáTV.sk Miloslav Surgoš z agentúry mediamedia, ktorá platformu u nás zastupuje. „K zmene došlo úspešne pred dvoma týždňami,“ dodal.
Pokračovanie nižšie:


Diváci si tak túto zmenu nemuseli ani všimnúť, keďže nedošlo v podstate k žiadnym zmenám technických parametrov. Zmenilo sa len pokrytie signálom uvedeného transpondéra, ktoré je oproti doterajšej družici Thor 6 výrazne horšie v juhozápadnej časti Európy (pozri mapu pokrytia nižšie). Pre užívateľov na Slovensku a v Česku je signál dostačujúci aj pri príjme so 60 cm parabolou.

Jedná sa o prvý satelitný transpondér, ktorý využíva UPC DTH na družici Thor 7. Na frekvencii 12 111 MHz sú šírené programy v štandardnom rozlíšení: Focus Sat Info, Arena Sport, CNN, ČT:D/ČT art, ČT Sport, Dajto, MTV Music, Muzsika TV, Prima Zoom, Pro TV International, RTL+, RTL2, Szorat+, TV5 Monde a Viasat3. Z tohto transpondéra preberajú maďarské programy RTL2, RTL+, Szorat+ a Muzsika TV aj platformy DIGI TV a Magio Sat.

Družica Thor 7 bola vynesená na geostacionárnu obežnú dráhu 26. apríla 2015. Na orbitálnej pozícii 0,8°W poskytne 11 transpondérov v Ku pásme s pokrytím celej strednej a východnej Európy ako aj transpondery v Ka pásme, ktoré zabezpečia širokopásmové služby nad Severným morom, Nórskym morom, Červeným morom, Baltickým morom, Severným Atlantikom, Perským zálivom a Stredozemnom mori.

THOR7_pokry
Pokrytie signálom družice Thor 7 (0,8°W).

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentár

Komentáre už nie sú povolené.