Reklama

Koncesionárske poplatky by sa mali zvýšiť, pribudne nový kanál

Úhrady za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska by sa mali v blízkom období zvýšiť. Po zvýšení by ale mal pribudnúť v poradí tretí verejnoprávny televízny kanál. Vypláva to z programového vyhlásenia vlády pre roky 2016 až 2020.
Pokračovanie nižšie:


Vláda prijme také legislatívne opatrenie, ktoré poskytne Rozhlasu a televízii Slovenska stabilné a primerané finančné zabezpečenie plnenia jej zákonných úloh prostredníctvom optimalizácie výšky úhrady za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska. Cieľom je zabezpečiť dlhodobé financovanie základných úloh a povinností vysielateľa verejnej služby v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania vrátane rozšírenia ponuky programových služieb o nový vysielací okruh,“ uvádza sa v programovom vyhlásení, ktoré dnes schválila vláda. Poslanci o ňom začnú rokovať 18. apríla.

Aktuálne je základná sadzba úhrady za služby verejnosti vo výške 4,64 eur za každý kalendárny mesiac. O koľko a kedy by malo dôjsť k zvýšeniu poplatku nie je zatiaľ známe.

Koncesionársky poplatok je u nás v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami aktuálne nízky. V Chorvátsku je jeho výška približne 11 € v Slovinku 13 € a v susednom Česku takmer 7 €.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. No podiel z poplatkov by ma ísť aj do regionálnych televízií , nakoľko často krát suplujú úlohu RTVS , prinášajú divákom užitočné reportáže z regiónu.

  2. Nech zvýšia, ale len tým, ktorí chcú ďaľší verejnoprávny program. Mne stačia regionálne TV.

  3. Pokial viem tak aj regionalky dostavaju coto zo samospravy.

  4. No jo…a je to tu.STV3 deti+šport,poďme na to.To trvalo.

  5. Len preboha nie detský kanál!!!…. To naša televízia by nemala iné čo vysielať?! Len rozprávky stále dookola? Dnes už deti nesedia pred TV, ale hrajú sa na tabletoch.
    Trojka by sa mala zamerať na dokumenty, prírodu, správy a zaujímavosti z regiónov a podobne.

  6. Keďže absolútne neplní svoju úlohu, ktorú by mal, treba „verejnoprávnu“ televíziu zrušiť.

    Nepotrebujeme daňou financovanú komerčnú televíziu, ani vládnu televíziu. Ale ani športovú tv, kto sa chce zabávať nech sa páči ale nie z mojich peňazí, predplaťte si Eurosport, Digisport, HBO HD alebo môžete mať zadarmo Markízu.

  7. boko: Presne tak. „Verejnopravny“ u nas znamena „servilny voci vladnej moci“. Kto netusi, o com je rec, ten asi nikdy nevidel diskusnu relaciu RTVS, napr. O 5 minut 12. Za toto mame platit este vyssiu dan? Taka TA3 sa predsa vie rovnako servilne podlizovat aj zadarmo. A aspon nech nepouzivaju eufemizmus ako „koncesionarsky poplatok“ na nieco, co je podla vsetkych kriterii jednoznacne danou. Dokonca je to zdanenie spotreby el. energie, kedze je viazane na el. pripojku, a nie na sledovanie programov RTVS. Idealne by bolo programy zakodovat a nechat kazdeho rozhodnut sa, ci bude za sledovanie platit. Karty uz predsa vydavaju aj tak, hoci vybavit objednavku im trva 2 mesiace a aj tak nakoniec ta karta ani nefunguje …

  8. Súhlasím , že nech platí iba ten , kto pozerá. Až potom by sa vláda čudovala , že RTVS pozerá iba 20% obyvateľov.
    Na margo regionálok , dotované sú iba lokálky , ktoré spadajú pod mesta , regionálky sú súkromné a žijú z reklamy .
    Odkedy však majú celoplošky po päť a viac programov , tak už na regionálky neostáva nič a postupne budú musieť zaniknúť.
    Mestké lokálky z rozpočtov miest prežijú , veď ich mestá vlastnia – 100%.

  9. Zriadenim tretieho kanálu získa RTVS viac priestoru…pre lepšie využívanie jednotlivých programov….čím bude RTVS zaujímavejšiou televíziou pre všetkých….napríklad „uprataním“ športu na tretí okruh zostane viac priestoru pre priaznivcov náročných formátov…dokumentov a publicistiky na dvojke, respektíve viac priestoru pre rodinne založených programov na jednotke. Zriadením tretieho okruhu získajú aj diváci ktorí ho nebudú sledovať

  10. Pánovi riaditeľovi STV sa ľahko vymýšľa, experimentuje a sa baví na rôznych projektoch na cudzí účet. Asi sa nudí a a treba niekde spáliť peniaze aby sa dalo argumentovať aby sa zvýšila daň na RTVS.

Komentáre už nie sú povolené.