Reklama

Pravidelné DVB-T2 vysielanie na Slovensku začne ešte tento rok, testovať sa bude aj Ultra HD

Na Slovensku bude spustené vysielanie v štandarde druhej generácie DVB-T2 najneskôr do konca tohto roka, prvé vysielače by ale mohli odštartovať už v lete.

Tohto roku sa dočkajú diváci určite pravidelného vysielania DVB-T2 a to celého jedného multiplexu,“ uviedol na konferencii CERD v Bratislave Zsolt Nagy, technický riaditeľ spoločnosti Towercom, ktorá prevádzkuje u nás všetky štyri celoplošné multiplexy. „Môžem tiež povedať, že diváci sa určite dočkajú pilotného vysielania v štandardoch HD a UHD s kódovaním HEVC, takisto nových interaktívnych služieb na týchto platformách,“ dodal.
Pokračovanie nižšie:


Podľa neoficiálnych informácií, ktoré sa nášmu portálu SatelitnáTV.sk podarilo získať, využije operátor na spustenie DVB-T2 súčasné vysielače jedného zo štyroch celoplošných multiplexov. Konkrétne sa bude jednať o štvrtý celoplošný multiplex (MUX4). Ten aktuálne šíri 13 televíznych programov v štandardnom rozlíšení (ČT1. ČT2, Sport2, Eurosport, Eurosport 2, JOJ Cinema, Film+, Viasat Explorer, Viasat History, Viasat Nature, Nickelodeon, VH1 a Spice). Všetky vysielajú v kompresnom formáte MPEG-4 a sú kódované systémom Irdeto. Po zmene z DVB-T na DVB-T2 sa kapacita multiplexu zväčší a operátor tak bude môcť postupne rozšíriť ponuku o nové programy či testovať vysielanie v Ultra HD kvalite (4K) s kodekom HEVC. Podrobnosti o prechode štvrtého multiplexu na DVB-T2 budú zverejnené do niekoľkých mesiacov. U zvyšných multiplexoch sa zatiaľ žiadna zmena neplánuje.

Dôvodov na spúšťanie DVB-T2, a to nielen na Slovensku ale aj v celej Európe, je viac, no hlavným je určite zúženie pásma určeného pre terestriálne digitálne vysielanie. Spomeňme, že pásmo 700 MHz (49. až 60. kanál) sa má v budúcnosti využívať nie na šírenie televíznych programov, ale pre mobilné širokopásmové pripojenie. Rozhodnutie padlo na Svetovej Rádiokomunikačnej konferencii (WRC-15) v Ženeve, ktorá sa konala novembri 2015. Súčasná kapacita DVB-T vysielania sa tak obmedzí a všetci operátori budú musieť skôr či neskôr prejsť do vysielania DVB-T2, ktoré zabezpečí práve vyššiu kapacitu multiplexov. K samotnému prechodu by malo dochádzať po roku 2020.

So pustením multiplexu DVB-T2, ešte tento rok, chce tak Towercom postupne pripravovať slovenských divákov na prechod z DVB-T na DVB-T2. So samotným prechodom určite nebudú nadšení diváci, ktorí používajú zariadenia s podporou príjmu DVB-T, keďže tie vysielanie v DVB-T2 nie sú schopné prijímať. Všetci tak budú nútení si kupovať nové set-top-boxy. Veľmi nadšený nie je však ani Towercom, podľa ktorého to môže mať všetko negatívny dopad na terestriálne vysielanie. „Pravidelné vysielanie DVB-T2 na Slovensku doteraz nebolo. To znamená, že ľudia nemali dôvod kupovať DVB-T2 prijímače a zrazu príde nejaký deň, ktorý im oznámi, že od dnes iba DVB-T2. Dá sa povedať, že oni si kúpia set-top-boxy, problém je, že ten čas už nebude len o set-top-boxoch, všetci budú očakávať, že už DVB-T2 tuner majú zabudovaný v plochých televízoroch. Tu vidím vážne riziko tohto, že nanútiť ľudom set-top-boxy 10 rokov po digitalizácii, môže pre túto platformu dopadnúť katastrofálne,“ povedal Zsolt Nagy zo spoločnosti Towercom na CERD.

Ak teda zvažujete v blízkej dobe kúpu nového televízora, alebo set-top-boxu, dbajte preto o to, aby podporoval už štandard DVB-T2/HEVC. Nakoniec takéto odporúčanie dal aj Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) vo februári 2016.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Budú fungovať bezkartové moduly na plustelku v TV s DVB-T2? Alebo si ľudia budú musieť kúpiť nové set top boxy?

  2. Maroš ak nemá tvoja TV tuner DVB-T2 tak určite nebudú.

    treba setobox Zircon T3000HD z podporov DVB-T2

    Popis produktu

    Set-top-box pre príjem digitálneho pozemného vysielania s funkciou nahrávania PVR, Timeshift s integrovaným kryptovacím systémom Irdeto, vhodný pre príjem Pay TV Plustelka.

    Okrem príjmu voľne vysielaných DVB-T a T2 kanálov,

  3. Stačí aj T2 telka. Inak ten ich Zircon nemá myslím podporu HEVC.

  4. Inými slovami, je potrebné aby prijímač mal podporu kódovania 265 Hz (DVB-T2).

  5. Chýba dôležitá informácia, či sa budú predávať aj nové STB s podporou DVBT2/HEVC s CI slotom/zabudovaným dekodérom Irdeto, nakoľko takéto STB zatiaľ na trhu nenájdete, samozrejme pokiaľ nepočítame drahé SAT STB 4K od VU+ alebo Techisat. Čiže taký Zircon MKII.

  6. Za cca 70.-€ sa dajú kúpiť Arriva 253 combo alebo Cryptobox 652 hd. Obidva podporujú DVB-T2.

  7. Ked nemam DVB-T2 neda sa nahrat novy software , ci je to hardwerom ?

  8. Zdravím,znám set-top-box ktorý podporuje DVB-T2 a má kodek H.265 -Hevc.Viem ho zabezpečiť za 35€.Našiel som ho a tak nemusím kupovať nič predražené.

  9. Len nemá cl slot na plustelku ale normalný príjmač.

  10. Ja som zohnal Príjmač za 35€.Podporuje Dvb T2 a Hevc H.265..Ná slot na kartu plustelky ale na príj v novom formáte ok.

  11. karol takže ak tomu rozumiem, odporúčaš kúpu príjmača za 35e,aby sme mohli pozerať mux4 v DVBT2,ale nebudeme ho aj tak sledovať, lebo nebude kde vložiť ci modul? Či modul bude možné nechať v ci slote TV?

  12. Ďalšie technické K.O. pre DVB-T.Opäť vyhráva satelit alebo IPTV.Zircon T3000HD má H.264/AVC.No to som zvedavý ako tento príbeh dopadne,čiže eshop Plustelky nemá teraz v ponuke produkt,ktorý bude podporovať pripravované DVB-T2 H.265/HEVC.

  13. Ale ved nikto nepovedal ze Plustelka bude vysielat v HEVC. Kludne mozu ist v MPEG-4 podobne ako Simpli v Rakusku.

  14. divák z PD : podla cloveka z towercomu sa uz testuje novy set-top-box s podporou HEVC.. nazov ani cenu neviem.. len verim ze bude poriadne drahy

  15. Kedysi som rozmýšlal, že si kúpim kartu plustelky s modulom kvoli čt1 a 2 chvalabohu som nekúpil. DVB-T mám na druhom tv v detskej izbe čiže kupovať druhý televízor nemá zmysel a kupovať STB + tá karta, že dovidenia.

  16. tak to je úžasné ! za kartu som dal 35,90 a môžem ju rovno zahodiť lebo si nemienim kupovať každé 3-4 roky nový televízor.
    Kua to je biznis táto doba,nabulikám ľudí na DVBT a keď to majú všetci tak niečo pomeníme aby zasa všetci kupovali jak sprostí

  17. Já nevím, co tady mnozí nadáváte, že se něco inovuje v DVB-T. V případě satelitu vás změny neiritují? Copak třeba Skylink chodí kolem lidí po špičkách, jen aby se náhodou cosi neupravilo? Ani náhodou! Přelaďuje se každou chvíli, ruší se vysílání v mpeg2, ruší se SD, zrušilo se kódování cryptoworks… A? A – nic. Prostě se sdělí termín, kdy změna nastane, a divák se buď zařídí, nebo bude čučet např. z okna. Jenom v případě DVB-T se s inovací DVB-T2 dělá učiněná kovbojka, v ČR i v SR. Přitom na Slovensku DVB-T ani není primární platforma pro TV příjem…

    A mimochodem, napadlo Vás, že Plustelka i v případě přechodu na DVB-T2 může být po určitou dobu nadále vysílána v kompresi MPEG-4, aby zůstala dostupná všem stávajícím zákazníkům, co si např. zakoupli přijímač Zircon? Towercom ale bude moci testovat DVB-T2/HEVC včetně HD, protože kapacita multiplexu se znatelně zvýší. Takže ať to klidně spustí třeba už za měsíc 🙂

    1. Tak nejako tomu nerozumiem..ale ja mam tiez..bud v tv ..dvbt..alebo box..to znamena ze budem potrebovat..box s dvbt2..ktory musi byt s vstupom na kartu….a tym padom platit mesacne za bezne programy co som pozeral.doteraz akoze zdarma..boxy..som pozeral..na.aliexprese..takze v tom by som potreboval vysvetlit

    2. A hlavne to vybavenie co potrebuje mat ten box….zo zaciatku to tu bude asi dost predrazene

    3. Do DVB-T2 prejdu zatiaľ iba vysielače Plustelky. Jasne je to napisané. Markíza, JOJ ti pôjdu minimálne ešte niekoľko rokov. S kúpou nového boxy by som ešte počkal.

  18. DVBT T2 bude na nových kanáloch. Bude ešte dosť dlho prechodná doba.

  19. Pre FTE:
    Myslím si, že 4. multiplex ostane vysielať na tých istých frekvenciách aj v DVB-T2.

  20. Akože načo by mali prášiť T2 na iných kanáloch. To nedáva zmysel. Plustelka ma boxy s T2 tak nemajú čo špekulovať.

  21. Plustelka sice má boxy s T2, ale tak, jak byly a zatím stále jsou prodávány, neumí T2-HEVC, což je poněkud problém. Proto ona úvaha, že Plustelka se sice překlopí do T2, ale po určitou dobu zůstane v kompresi MPEG-4. A samozřejmě na stejných frekvencích, není žádný důvod (zatím) kanály MUXu 4 jakkoli měnit.

  22. Asi pred desiatimi rokmi povedal odborník na danú tému – pán Luterán z Prešova
    “ Vypnime všetko a podporme satelitné vysielanie dotáciou , a máme svätý pokoj „………..mal pravdu.
    Dnes na satelite nie je ani jedná regionálka , hotová katastrófa , vysoká cena.
    Ale to naších politikov nezaujíma , oni majú tlačových tajomníkov , ktorí všetko za nich odsledujú a zreferujú.

Komentáre už nie sú povolené.