Reklama

RÚ povolil ďalšie rozhlasové vysielače v štandarde T-DAB

Terestriálne digitálne rozhlasové vysielanie v štandarde T-DAB (Terestrial-Digital Audio Broadcast) by sa mohlo v blízkej dobe rozšíriť aj do ďalších miest. Po vydaní povolenia spoločnosti Towercom, pre miestny multiplex T-DAB+ Bratislava – Kamzík (12C) Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) vydal na základe žiadostí spoločnosti AVIS povolenia na používanie frekvencií pre T-DAB v rámci miestnych multiplexov Nitra a Levice. Prevádzkovateľ má na tomto projekte spolupracovať s Výskumným ústavom spojov.
Pokračovanie nižšie:


Vysielač Nitra – Zobor má povolenú frekvenciu 11C a maximálny výkon ERP v nulovej rovine 5000 W. Platnosť povolenia je do 31.12.2016. Vysielač Levice – Nemocnica s poliklinikou má povolené frekvencie 10C a 11C s maximálnym výkonom ERP v nulovej rovine 2000 W. V prípade frekvencie 10C je povolenie platné do 30.6.2017 a v prípade frekvencie 11C je povolenie platné do 31.12.2016. U všetkých vysielačov je povolená vertikálna polarizácia, mód I, modulácia DQPSK.

Záujemca o frekvenciu pre miestny multiplex T-DAB si, podobne ako pri analógovom rozhlasovom vysielaní alebo pri miestnych multiplexoch DVB-T, na vlastné náklady vyhľadá vhodnú frekvenciu. RÚ túto frekvenciu posúdi a v prípade, že je vhodná začne proces koordinácie. Ak bude koordinácia úspešná, tak RÚ pridelí túto frekvenciu záujemcovi. RÚ prideľuje frekvencie pre miestne multiplexy na základe individuálne podanej žiadosti, t.j. bez výberového konania. V jednej lokalite môže požiadať o pridelenie frekvencií pre miestny multiplex viacero záujemcov.

Kedy však plánuje AVIS spustiť vysielanie digitálneho rozhlasu, aktuálne nie je známe.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Zobor je výborné miesto, kiež by tam presunili aj svoj lokálny mux.

  2. Je to trochu zvláštne, že sa opäť o tom píše lebo pred časom http://www.satelitnatv.sk/2015/08/avis-uvazuje-o-spusteni-testovacieho-vysielania-dab-v-nitre/ tu bol tiež podobný článok, že Avis má skoordinovanú Nitru a Levice
    SVK 10C Levice 2KW 173+35 V ND
    SVK 10C Nitra 20KW 550+50 V ND
    SVK 11C Levice 2KW 173+35 V D
    SVK 11C Nitra 5KW 550+50 V D

    zdroj digizone cz
    a teraz je tu tiež článok v podobnom duchu…. 🙂

  3. Re: kuvang
    Na satelitnatv.sk a v článku masmeidlane.info z ktorého portál čerpá sa píše o plánoch. Teraz majú povolenia a môžu začať.

  4. Je to pekné, že to, čo už inde 100rokov funguje, bude aj u nás.Je ale otázne, aké stanice tam budú vysielať a či budú mať záujem, keď budú musieť za to platiť majland. keďže u nás je totálne nenormálna situácia, samá byrokracia a pod, rádiá určite budú musieť si vybavovať rôzne nezmyselné papiere, aby naša ctihodná rrtv alebo ako sa teraz volá, bola spokojná.Ďalej nechápem, v čom má prevádzkovateľ spolupracovať s nejakým ústavom, keď toto sú veci, ktoré vo vyspelom svete už dávno fungujú.Prijímam to vysielanie z Bratislavy, vysielajú až 4 stanice.Prečo ich tam už nie je xy? V čom je problém? Keď už testujú, mali tam dať všetky stanice verejnopr.rozhlasu..

  5. V článku sa píše, že prevádzkovateľ má spolupracovať s Výskumným ústavom spojov, čo si možno niekto vyloží ako povinnosť. V správe regulátore (je dostupná aj na webe regulátora) sa ale píše, že prevádzkovateľ spolupracuje… Čiže inak povedané je to dohoda medzi prevádzkovateľom a výskumným ústavom do ktorej regulátor nezasahuje. Predpokladám, že viac informácií poskytne prevádzkovateľ alebo výskumný ústav. Obsah, t. j. aké rozhlasové stanice budú v multiplexoch, je otázka pre prevádzkovateľa.

  6. re:Kuvang

    Si porovnaj čo koordinovali a čo im nakoniec priklepli.
    V tom je rozdiel a hlavne teraz to už môžu spustiť.

Komentáre už nie sú povolené.