Reklama

Otestovali sme Openbox S3 Mini HD, novinku od populárneho výrobcu satelitných prijímačov [video]

Openbox S3 Mini HD je cenovo dostupný jednotunerový satelitný HDTV prijímač s UNI čítačkou kariet, ktorý je nástupcom starších modelov tejto značky (S2 či S2 mini). Užívateľom ponúka všetky doterajšie funkcie svojich predchodcov, navyše má však aj niekoľko nových multimediálnych funkcií, ktoré si samozrejme postupne predstavíme. Na úvod môžem tiež spomenúť, že Openbox S3 Mini HD je momentálne jeden z mála aktuálne vyrábaných satelitných HD boxov, ak nie už jediný, ktorý má RF modulátor.

Základná charakteristika prijímača:
Rozmery: 170x135x35 mm (ŠxHxV)
Hmotnosť: 0,3 kg
1x čítačka kariet
2x USB 2.0 (predný a bočný panel)
1x sieťové rozhranie Ethernet 10/100 Mbps
1x konektor HDMI
1x AV OUT (Jack)
1x RS 232 (Jack)
1x RF modulátor
1x IR konektor pre pripojenie externého IR snímača
1x optický audio výstup S/PDIF
Maximálna spotreba v prevádzkovom režime udávaná výrobcom: 26 W
Pamäť na 7000 TV kanálov, 2000 rádií, 4000 transpondérov, 96 družíc či 12 obľúbených skupín
Podpora: DVB-S/DVB-S2, DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, Timeshift, PVR, EPG, časové nahrávanie či rozlíšenie až do 1080p (Full HD).
Pokračovanie nižšie:

Obsah balenia
Okrem samotného set-top-boxu sa nachádza v balení ešte diaľkové ovládanie, dve mikrotužkové batérie (AAA), HDMI kábel, užívateľský manuál v slovenskom a anglickom jazyku, AV RCA kábel (1x mini jack a 3x cinch), externý IR snímač pre diaľkové ovládanie, plastový držiak so skrutkou, ktorý umožňuje pripevniť prijímač na zadnú stranu televízora a nechýba ani napájací zdroj.

Predný a zadný panel
V prednej časti Openboxu S3 Mini HD nájdeme štvormiestny sedemsegmentový displej, tri základné ovládacie tlačidlá (Power, CH+ a CH-), zelenú LED diódu, IR snímač diaľkového ovládania a aj jeden USB 2.0 port. Zo zadnej strany je možné nájsť konektor pre napájací zdroj 12V (1,5A), HDMI, LNB in, LNB out, optický audio výstup, analógový AV výstup, výstup z RF modulátora a Ethernetový RJ45 (10/100Mbit) port.

UNI čítačku dekódovacích kariet nájdeme na bočnej strane boxu. Karta sa vkladá s čipom dopredu a hore. Z druhej bočnej strany prijímača sú k dispozícii ešte aj konektory RS 232, IR či USB 2.0.

openbox_s33
Predný panel
openbox_s31
Zadný panel
openbox_s34
Bočný panel – konektory RS 232, IR a USB 2.0
openbox_s35
Bočný panel – Čítačka dekódovacích kariet
openbox_s36
Diaľkové ovládanie

Menu a informačný panel
Hlavné menu Openboxu S3 Mini HD je úplne rovnaké ako aj u predchádzajúcich modeloch tejto značky. Graficky je ladené do žlto-modrej farby. Nachádza sa v ňom päť hlavných kategórií (Inštalácia, Správca kanálov, Nastavenie systému, Utility a Podmienený prístup). Posledne menovaná kategória nie je dostupná v štandardne dodávanom softvéri, preto je nutné do prijímača nahrať po jeho kúpe nový softvér cez USB. Počas mojich testov bola k dispozícii verzia softvéru s označením v.96 z 2. októbra 2015. S touto verziou som aj prijímač testoval. Neskôr vyšla novšia verzia.

openbox_s3_m6openbox_s3_m7openbox_s3_m14openbox_s3_m3openbox_s3_m5openbox_s3_m4

EPG
Elektronický programový sprievodca ponúka dve možnosti zobrazovania televízneho programu – Multi EPG a Single EPG. V režime Multi EPG je dostupných desať televíznych staníc v ľavej časti obrazovky s aktuálnym vysielaným programom. V pravej časti obrazovky sa zobrazuje vždy živé vysielanie vybranej stanice. Pokiaľ chceme zistiť aký program bude nasledovať, použijeme ovládacie šípky doprava/doľava. Medzi kanálmi sa posúvame šípkami hore/dole. Podrobné informácie o vybranom programe z EPG je možné získať po stlačení tlačidla „INFO“. Celodenný program jedného kanálu (Single EPG) sa zobrazí po stlačení červeného tlačidla na diaľkovom ovládaní.

Priamo z EPG je možné nastaviť aj časovač nahrávania a to veľmi jednoducho pri vybranom programe stlačením zeleného tlačidla. Pokiaľ by sme potrebovali editovať či vymazať časové nahrávanie, stačí ísť do „MENU-UTILITY-REZERVÁCIA“.

openbox_s3_m10openbox_s3_m11

Prvotná inštalácia a skúsenosti
Pri úplne prvom spustení boxu je nutné nastaviť jazyk hlavného menu a potom už len prejsť k samotnej inštalácii v ktorej si vyberieme používanú družicu, nastavíme DiSEqC porty alebo natáčacie zariadenie (USALS), pri príjme z viacerých satelitných pozícií, a následne už spustíme iba vyhľadávanie programov. Programy je možné vyhľadávať automaticky, prípadne manuálne jeden alebo aj viac vybraných transpondérov, nechýba ani voľba sieťového vyhľadávania. FastScan v aktuálnom softvéry, ktorý bol v čase mojich testov k dispozícii, nebol dostupný.

Po vyhľadaní programov si môžeme vytvoriť obľúbené skupiny programov (maximálne 12), prípadne si popresúvať programy podľa svojich potrieb priamo v hlavnom zozname. Ak by sa to niekomu zdalo zdĺhavé, môže vyhľadávanie programov ako aj ich presúvanie úplne vynechať a nahrať do set-top-boxu nejaký voľne dostupný setting. Ten si stiahneme z PC na USB kľúč a z neho priamo potom do boxu. Slúži na to voľba „Databáza USB Aktualizácia“ v sekcii „MENU-INŠTALÁCIA“. Samozrejmosťou je aj zálohovanie už vytvoreného vlastného settingu.

Keď už máme vyhľadané a usporiadané programy, je nutné ešte prejsť k nastaveniam dekódovacej karty, keďže Openbox má UNI čítačku kariet. Počas môjho dvojtýždňového testovania som v boxe otestoval karty Voľná telka/Plustelka (Irdeto), freeSAT (ICE), Skylink (ICE), Skylink (Irdeto), ako aj RTVS kartu (Irdeto). Všetky spomínané karty v prijímači fungovali a nezaznamenal som s nimi žiadne problémy. Najnovšie karty Skylink M7 (Irdeto) nefungujú. Prijímač ich síce načíta, ale programy sa nedekódujú.

Vďaka ethernetovému konektoru RJ45 je možné Openbox pripojiť aj k domácej sieti a využívať tak aj jeho nové multimediálne funkcie ako IPTV či DLNA Render. Ak by niekto skôr preferoval bezdrôtové pripojenie, nie je to problém. K pripojeniu na bezdrôtovú WIFI sieť je však potrebné dokúpiť k prijímaču ešte USB WIFI adaptér. Treba si však overiť jeho kompatibilitu so samotným boxom. Fungovať by mali adaptéry s čipmi RT2870, RT2770, RT3X7X, RT537X, RT539X a RT5572. Ak však nechcete riskovať, že si zakúpite adaptér, ktorý nebude fungovať, môžete rovno siahnuť po originálnom USB WIFI adaptéri s názvom Openbox AIR.

Ako som už spomínal v úvode, Openbox S3 mini HD má aj RF modulátor, ten umožňuje prepojiť box aj so starším televízorom cez koaxiálny kábel. Výstupný kanál modulátora je štandardne nastavený na 38 kanál. Podporované sú štandardy B/G, I a D/K.

Teletext sa spúšťa netradične prostredníctvom zeleného tlačidla „OPT“, kde si šípkami doprava/doľava vyberáme medzi titulkami a teletextom.

PVR a TimeShift
Pre plnohodnotné využívanie funkcií PVR a TimeShift je nutné najskôr pripojiť k boxu externé USB pamäťové zariadenie (podpora formátov NTFS a FAT32) a potom aj tieto funkcie zapnúť v menu (Menu-Systémové Nastavenia-HDD info, stlačiť OK a žlté tlačidlo). Nahrávať je možné maximálne dva televízne programy z jedného satelitného transpondéra, alebo jeden program nahrávať a druhý sledovať. Nahrávky sú vo formáte .ts a je ich možné prehrať aj na iných zariadeniach. Prostredníctvom prijímača sa k ním pristupuje cez tlačidlo „PLAY“, kde je umožnené ich aj mazať či premenovávať.

TimeShift sa spustí okamžite po aktivovaní tejto funkcie v menu. Kedykoľvek je tak možné práve sledovaný program pretočiť späť či zastaviť.

Multimediálny prehrávač
Prijímač podporuje prehrávanie video súborov vo formátoch AVI, MKV, MPG, TS, MP4 či 3GP, audio MP3, WAV, ako aj obrázky vo formáte JPG či BMP. S testovanou verziou softvéru prijímač však bohužiaľ nepodporoval prehrávanie filmov s externými titulkami. Videá je možné pretáčať až piatimi rýchlosťami 2x,4x,8x,16x,24x dopredu alebo späť a to jednoducho stlačením tlačidiel doprava/doľava. Pre pretáčanie audio súborov (mp3) je pri prehrávaní najskôr nutné ešte stlačiť tlačidlo play a až potom je sprístupnené pretáčanie.

Prehrávanie multimediálnych súborov z mobilných zariadení
Pomocou funkcie DLNA Render je možné prehrávať multimediálne súbory aj z mobilných zariadení. Pre zariadenia s operačným systémom iOS je vhodná napr. aplikácia TV Assist, ktorá je síce dostupná zadarmo, ale má nejaké obmedzenia. Ak by sme ju teda chceli využívať naplno, je nutné si za neobmedzené používanie pár eur priplatiť. Pomocou aplikácie je možné počúvať hudbu, prezerať fotografie či videá priamo na obrazovke televízora. Ešte predtým je však nutné isť do menu a nájsť si DLNA Render a nechať ho spustený. Počas mojich testov som si však všimol, že Openbox nedokázal prehrať videá natočené mojim telefónom iPhone 4S, ostatné videá pritom prehral aj keď u niektorých, hlavne v HD kvalite, bolo vidieť občasné trhanie. Aká aplikácia je vhodná pre zariadenia s operačným systémom Android som bohužiaľ nemal možnosť vyskúšať.

openbox_s3_m13openbox_s3_m1

IPTV
Novinkou u tejto najnovšej s-kovej rady Openboxov je aj podpora prehrávania sieťových či internetových streamov. Túto funkciu je možné využiť nielen na televízne streamy, ale aj webkamery. Stačí si len vytvoriť súbor vo formáte .m3u na externom pamäťovom zariadení z ktorého vie box následne prehrávať streamy. Praktické využitie by som vidiel v domácej sieti kde je pripojený nejaký viactunerový linuxový prijímač z ktorého je možné streamovať televíziu po sieti priamo do Openboxu. V podstate by tak k Openboxu nemusel byť v tomto prípade ani pripojený koaxiálny kábel z paraboly a programy by sa streamovali z linuxového prijímača. K vytvorenému súboru m3u sa pristupuje cez USB, ale programy je možné dať aj do hlavného zoznamu kde pribudla voľba Web TV, ku ktorej sa dostaneme po jednom stlačení tlačidla „OK“ a dva krát „TV/R“ na DO.

Záver
Openbox S3 Mini HD je nenáročný satelitný prijímač s podporou príjmu SD a HD programov a multimediálnymi funkciami. Je menších rozmerov, vďaka čomu je ho možné aj umiestniť niekde na skryté miesto, ideálne za televízor. Poslúži nám k tomu aj plastová úchytka, ktorá je dodávaná spolu s boxom. Funkcia PVR umožňuje nahrávať programy na USB pevný disk, všetky nahrávky sú nekódované a bez problémov ich môžeme aj upravovať na PC. Prijímač je možné pripojiť navyše aj k domácej sieti či internetu vďaka čomu je možné využívať dve nové funkcie DLNA Render a IPTV.

Doporučená maloobchodná cena prijímača: 61,9 eur s DPH
Odkaz na produkt: Openbox S3 Mini HD

Za zapožičanie satelitného prijímača Openbox S3 Mini HD ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.


Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Mal som s ním problém.Tým, že dekóder sa nachádza na spodnej časti, dochádza k jeho prehrievaniu a potom sa stane, že prijímač prestane dekódovať.
    Reklamoval som to dvakrát a nikdy mi nič zmysluplného neodpísali. Vyriešilo to až umiestnenie prijímača na stojanovú podložku pod hrniec, takže zospodu mohol prúdiť lepšie vzduch.

  2. Openbox S3mini som vymenil za stare Openboxy X810, super vyhoda je, ze vie zdielat cez RS232, co dnes uz nevie ziaden HD prijimac. Maximalna spokojnost, dekoduje zatial vpohode, prijimace mam v skrinke, nemam pocit ze by sa prehrieval.

Komentáre už nie sú povolené.